Ποιες παθήσεις μπορεί να … «κρύβονται» πίσω από το πρήξιμο στο λαιμό;

0
1990

Αν και συνήθως το πρήξιμο στο λαιμό δεν διαρκεί πολύ, αποτελεί μία άβολη και άκρως ενοχλητική κατάσταση!

 

Το πρήξιμο στο λάρυγγα μπορεί να είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, εάν προκύψει ξαφνικά και επηρεάζει σημαντικά τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται  συνήθως όταν υπάρχει ερεθισμός ή τραυματισμός στο λαιμό.

Πιθανές αιτίες

Οι ένοχες αιτίες που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα αυτό είναι:

Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα

Ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος, είναι κοινές αιτίες αυτής της πάθησης. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από την εισπνοή καπνού ή τον επαναλαμβανόμενο εμετό.

Συνάχι

Μερικές φορές, το συνάχι που ενδεχομένως να μην εξέλθει από τη μύτη, αλλά να κατέβει προς τα πίσω μέσω του λαιμού, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό.  Η φλεγμονή που προκύπτει από τον ερεθισμό, προκαλεί και πρήξιμο στο λαιμό.

Βρογχοκήλη

Μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής λόγω αυτοάνοσων μηχανισμών ή λοιμώξεων, αλλά και από μάζες (όπως οζίδια) στο λαιμό.

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ορισμένες τροφές και φάρμακα είναι μεταξύ των πιο κοινών ερεθιστικών παραγόντων.

Ροχαλητό

Το ροχαλητό συμβαίνει όταν οι ιστοί στο λαιμό γίνονται ασυνήθιστα χαλαροί κατά τη διάρκεια του ύπνου και στη συνέχεια δονούνται λόγω της ροής του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Σε πολλούς ανθρώπους που ροχαλίζουν πολύ δυνατά, εμφανίζεται πρήξιμο στο λαιμό το πρωί.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί χημική βλάβη στον ιστό του λαιμού, που με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί σε πρήξιμο στο λαιμό.

Άγχος

Ψυχικές παθήσεις, όπως το άγχος, μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση ότι ο λαιμός είναι πρησμένος. Συνοδεύεται από άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, ταχυπαλμία, ακόμη και πόνο στο στήθος.

 

Πηγή: healthreport.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ