Ποιες πέντε καθημερινές συνήθειες βλάπτουν σοβαρά την καρδιά

0
305

Ποιες καθημερινές συνήθειες βλάπτουν την καρδιά;

Ξέρετε ότι πρέπει να κρατάτε το βάρος σας μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια και να ελέγχετε τακτικά τη χοληστερόλη σας για να αποφύγετε καρδιακά προβλήματα, σας πέρασε όμως ποτέ από το μυαλό ότι μία ακόμη στρατηγική για καλή καρδιακή υγεία είναι το βούρτσισμα των δοντιών;

Μερικές απλές καθημερινές συνήθειες που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζουν «αθώες» μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά και εν τέλει να συμβάλουν σε δυσάρεστα επεισόδια όπως ένα έμφραγμα.

Δείτε πέντε παραδείγματα καθημερινών δραστηριοτήτων που δρουν επιβαρυντικά για την καρδιά και τι πρέπει να κάνετε για να «διορθώσετε» τις δυσάρεστες συνέπειές τους.

1. Παρακολούθηση τηλεόρασης: Αν τις ώρες που βρίσκεστε στο σπίτι «λιώνετε» στον καναπέ, βάζετε εν γνώσει σας τον εαυτό σας σε κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμη κι αν πηγαίνετε γυμναστήριο δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα. Η πολύωρη ακινησία, ακόμη κι όταν συνδυάζεται με συστηματική σωματική άσκηση, επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η λύση: Θα πρέπει να σηκώνεστε και να κινείστε έστω για ένα λεπτό ανά ένα τέταρτο ή μισάωρο.

2. Ροχαλητό: Το ροχαλητό είναι ένδειξη για μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται υπνική άπνοια, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, αρρυθμίας, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Η λύση: Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και σε περίπτωση που προκύψει διάγνωση για υπνική άπνοια εξετάστε μαζί τις διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις ώστε να βρείτε αυτή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

3. Κακή στοματική υγιεινή: Η σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας (πάθηση των ούλων) και καρδιοπάθειας είναι άμεση και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Τα ίδια βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα είναι πιθανό να περάσουν στο αίμα και να προκαλέσουν επικίνδυνες φλεγμονές.

Η λύση: Σωστό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό και τσεκάπ.

4. Μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ή να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερες από τρεις μερίδες ημερησίως.

Η λύση: Εντάξτε τα λαχανικά, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, σε καθένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας και προτιμήστε τα φρούτα ως πρωινό ή ενδιάμεσο γεύμα.

5. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Λίγο κόκκινο κρασί μαζί με το βραδινό ωφελεί την καρδιά, όμως οι υπερβολές έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση, την αύξηση των λιπιδίων του αίματος ή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η λύση: Οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, ενώ οι άντρες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δύο ποτά. Προτιμήστε πιο ελαφριά ποτά όπως η μπίρα και το κρασί αντί για καθαρά ποτά όπως το ουίσκι και η βότκα.

Καθιστική ζωή ή τσιγάρο; Δείτε τι βλάπτει περισσότερο την υγεία μας

Όλοι έχουμε ακούσει ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη ως προς την επιμήκυνση της ζωής μας. Όμως, μία νέα μελέτη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα αποδεικνύοντας ότι η καθιστική ζωή είναι κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία μας από ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν 122.007 ασθενείς για 23 χρόνια προκειμένου να δουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σ’ ένα τεστ κοπώσεως και οι ερευνητές, ανάλογα με την ποιότητα της ζωής τους, κατέγραφαν τα οφέλη της άσκησης και της φυσικής κατάστασης.

«Το να μην μπορείς να αντέξεις σ’ ένα διάδρομο γυμναστικής ή σ’ ένα τεστ κοπώσεως, αυξάνει τις πιθανότητες θνησιμότητας από το να είναι κανείς διαβητικός, ή καπνιστής», δήλωσε στο CNN o καρδιολόγος και επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην κλινική Κλέβελαντ, Dr. Wael Jaber, χαρακτηρίζοντας »εξαιρετικά» τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο Dr. Jaber τόνισε ότι η ενημέρωση των ανθρώπων για τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από την καθιστική ζωή, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη άσκησης πρέπει να θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με την υπέρταση, τον διαβήτη ή το κάπνισμα – αν όχι περισσότερο από όλα αυτά».Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης είναι οι πιο «ακριβές» ασθένειες στις ΗΠΑ, οι οποίες δαπανούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη θεραπεία των ασθενειών και των επιπλοκών τους», τονίζει ο ιατρός Dr. Jordan Metzl.

«Αντί να πληρώνουμε τεράστια ποσά για τη θεραπεία ασθενειών, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ασκούνται καθημερινά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Metzl.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ