Δεν θα πιστέψεις ποιος παράγοντας μπορεί να επηρεάσει το σωματικό σου βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς!

0
98
Bathroom Scales

Ακόμα κι αν έχεις γενετική προδιάθεση παχυσαρκίας, ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το σωματικό σου βάρος είναι το πόσα χρόνια έχεις πάει σχολείο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Στη μελέτη, οι ερευνητές από το Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών Dana and David Dornsife του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εξηγούν πως η προσθήκη ενός επιπλέον έτους στην υποχρεωτική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1972, είχε μακροπρόθεσμα ορατά οφέλη στην υγεία, ειδικά όσων είχαν προδιάθεση παχυσαρκίας.

Πριν την αλλαγή αυτή, όταν η βασική εκπαίδευση ήταν υποχρεωτική για 15 χρόνια, 31 στα 100 άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο είχαν μη υγιές βάρος. Μετά την αλλαγή στα 16 χρόνια, το ποσοστό έπεσε στα 18 ανά 100 άτομα.

Οι ερευνητές, λοιπόν, καταλήγουν ότι το ένα επιπλέον έτος εκπαίδευσης συντελεί στην απώλεια κιλών, παρά το γενετικό κίνδυνο. «Αυτό σημαίνει ότι το αν κάποιος θα είναι παχύσαρκος ή όχι, δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδια. Για την ακρίβεια, ένας χρόνος επιπλέον μόρφωσης μειώνει την επιρροή των γονιδίων ως προς το ενδεχόμενο παχυσαρκίας», εξηγεί η δρ Σίλβια Μπαρσέλλος, ερευνήτρια στο αμερικανικό κολέγιο.

Το δείγμα της έρευνας απαρτίζεται από 250.000 άτομα των οποίων το γονιδίωμα είχε καταχωρηθεί στη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank. Οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις δείκτες υγείας: την αρτηριακή πίεση, την πνευμονική λειτουργία και το σωματικό μέγεθος, δηλαδή το συνδυασμό Δείκτη Μάζας Σώματος, ποσοστού σωματικού λίπους και αναλογίας μέσης-ισχίων. Οι δείκτες αυτοί συνδυάστηκαν με πληροφορίες για την υγεία των συμμετεχόντων, ώστε να καθοριστεί η γενετική επιρροή και η μόρφωση στη συνολική υγεία του κάθε ατόμου.

 

Πηγή: in2life.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.