«Μη φιλάτε τα νεογνά»: Γονείς έχασαν το μωρό τους από επιχείλιο έρπη και σπαράζουν

0
366

Δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους από τα φιλιά στα νεογνά απηύθυναν οι συντετριμμένοι γονείς ενός μωρού στη Βρετανία, που άφησε την τελευταία του πνοή μόλις δύο εβδομάδες αφότου αντίκρισε το φως της ζωής.

Όπως είπαν οι γιατροί στην 30χρονη Κέλι Ίνεσον και τον 26χρονο αρραβωνιαστικό της, Τόμας Κάμινς, η κορούλα τους Κιάρα πιθανότατα κόλλησε επιχείλιο έρπη από το φιλί κάποιου επισκέπτη.

Το νεογέννητο κοριτσάκι αρρώστησε δέκα μέρες μετά τον τοκετό και οι γιατροί την έβαλαν σε καταστολή, επισημαίνοντας στους γονείς της ότι ακόμη κι αν επιβίωνε, θα είχε πάθει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Η μητέρα της, που έχει άλλα τρία παιδιά, μίλησε στην εφημερίδα Daily Star για το δράμα της, ώστε να αφυπνίσει άλλους γονείς για τους κινδύνους του ιού. «Ήμασταν πάντα τόσο προσκετικοί, δεν αφήναμε κανέναν να την πλησιάσει αν δεν είχε πλύνει προηγουμένως τα χέρια του. Αλλά ούτε στους χειρότερες εφιάλτες μου θα μπορούσα να φανταστώ ότι ένα φιλί θα σκότωνε το μωρό μου και δεν θέλω άλλοι γονείς να περάσουν τα ίδια».

H νεογέννητη Κιάρα με τους γονείς της (Φωτογραφία: Facebook)H νεογέννητη Κιάρα με τους γονείς της (Φωτογραφία: Facebook)

Όταν αρρώστησε η Κιάρα, οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι πιθανότατα κόλλησε τον ιό από ένα φιλί. Ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος για ένα νεογνό, το ανοσοποιητικό σύστημα του οποίου δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί αρκετά για να τον αντιμετωπίσει.

Μερικές φορές ο έρπης των νεογνών επηρεάζει μόνον τα μάτια, τα χείλη ή το δέρμα τους και αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά εφόσον εξαπλωθεί σε ζωτικά όργανα.

Τον περασμένο Οκτώβριο μια 19χρονη μητέρα από το Όουκλαντ του Μέριλαντ των ΗΠΑ έζησε ένα ανάλογο δράμα όταν η κορούλα της Αλίζα Ρόουζ πέθανε οκτώ μέρες μετά τον τοκετό λόγω έρπη των νεογνών. Το μωρό ήταν υγιές τις πρώτες 36 ώρες της ζωής της, αλλά μετά εμφάνισε υψηλό πυρετό και έπεσε σε λήθαργο. Πολύ γρήγορα η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά καθώς ο έρπης της κατέτρωγε τα πνευμόνια και τον εγκέφαλο και τελικά κατέληξε. Σε μια δραματική ανάρτησή της στο Facebook η νεαρή μητέρα έγραψε: «ΠΛΕΝΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΦΙΛΑΤΕ ΤΑ ΜΩΡΑ!»

Πηγή:  iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ