Βελτίωσε τον ύπνο σου με αυτά τα πέντε απλά tips!

0
165

Αντιμετωπίζεις προβλήματα στον ύπνο σου; Τότε ξέρεις πόσο ενοχλητικό είναι, καθώς ξυπνάς κουρασμένος.

 

Ακολουθώντας τις συμβουλές που σου προτείνουμε, θα μπορέσεις να κοιμηθείς πολύ καλύτερα, απόψε κιόλας!

Πήγαινε για ύπνο όταν είσαι πραγματικά κουρασμένος

Εάν αρχίσεις να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι προσπαθώντας να σε πάρει ο ύπνος, είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς τελικά καλά και να ξυπνήσεις ξεκούραστος. Εάν δεν έχεις αποκοιμηθεί 20 λεπτά αφότου ξαπλώσεις, σήκω, πήγαινε σε ένα άλλο δωμάτιο και κάνε κάτι χαλαρωτικό, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις μουσική, μέχρι να νιώσεις τα βλέφαρά σου να βαραίνουν γλυκά.

Αξιοποίησε το φως

Νομίζεις πως αν κοιμάσαι με ανοιχτά παντζούρια και κουρτίνες θα ξυπνάς πολύ κουρασμένος; Κι όμως, το φυσικό φως ρυθμίζει με τον καλύτερο τρόπο το εσωτερικό σου ρολόι. Η βασική ορμόνη που σχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου είναι η μελατονίνη, που σε βοηθά να κοιμάσαι βαθιά και ξεκούραστα και να ξυπνάς με καλή διάθεση το πρωί. Για να εκμεταλλευτείς τη δράση της μπορείς να αφήνεις λίγο ανοιχτό το παντζούρι, ώστε το πρώτο φως της μέρας να δίνει το μήνυμα στον οργανισμό σου ότι ήρθε η ώρα να σηκωθείς. Αν αποκτήσεις αυτήν τη συνήθεια, θα διαπιστώσεις πως θα ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί και θα νιώθεις πιο ξεκούραστος όλη τη μέρα.

Πιες νερό –αλλά μην το παρακάνεις

Προσπάθησε να πίνεις νερό και άλλα υγιεινά ροφήματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σου ώστε να μην ξυπνάς το βράδυ επειδή διψάς. Κράτα, όμως, μια ισορροπία στην κατανάλωσή τους από το απόγευμα και μετά προκειμένου να αποφύγεις τα ξυπνήματα για να επισκεφθείς την τουαλέτα!

Κάνε γυμναστική νωρίς

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κοιμάσαι καλύτερα, εφόσον όμως την κάνεις την κατάλληλη ώρα μέσα στη μέρα. Η άσκηση διεγείρει την παραγωγή της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) στο σώμα σου κι αυτό ενεργοποιεί το μηχανισμό εγρήγορσης στον εγκέφαλό σου. Κι ενώ αυτό είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για τη διάρκεια της ημέρας, εάν κάνεις γυμναστική το βράδυ σημαίνει πως μπορεί να δυσκολευτείς να αποκοιμηθείς. Βάλε στόχο να έχεις τελειώσει τη γυμναστική σου τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την ώρα που θέλεις να κοιμηθείς ή, ακόμη καλύτερα, γυμνάσου νωρίς το πρωί για να ξεκινήσεις γεμάτη ενέργεια και καλή διάθεση τη μέρα σου.

Βάλε μια γλάστρα στο κομοδίνο!

Γενικά, τα φυτά δεν ενδείκνυνται για την κρεβατοκάμαρα, κάποια από αυτά όμως όπως η αλόη, ο αγγλικός κισσός, η σανσεβιέρια και το γιασεμί μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Η αλόη παράγει οξυγόνο στη διάρκεια της νύχτας, ενώ η σανσεβιέρια και ο αγγλικός κισσός καθαρίζουν τον αέρα. Κι ένα γλαστράκι με γιασεμί θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι πιο βαθιά και να έχεις μεγαλύτερη ενέργεια και παραγωγικότητα κάθε μέρα.

 

Πηγή: Ελένη Καραγιάννη – madamefigaro.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ