4 τροφές που ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας

0
187

Θέλεις να χάσεις εκείνα τα λίγα κιλά που σε ταλαιπωρούν καιρό τώρα, αλλά η δίαιτα σου μοιάζει εφιάλτης; Υπάρχουν κάποιες μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη διατροφή σου και θα σε βοηθήσουν πολύ.

Για την ακρίβεια, 4 κλασικές τροφές που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα αξίζει να μπαίνουν καθημερινά στο πιάτο σου. Και το καλύτερο; Κάποιες από αυτές, οι περισσότερες δίαιτες τις απαγορεύουν ως θερμιδικά επιβαρυμένες. Ωστόσο, στη σωστή αναλογία είναι φίλοι και όχι εχθροί της σιλουέτας σου. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

elaiolado

Ελαιόλαδο
Θεωρείται ως το υγιεινότερο λάδι εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, που αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά. Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και τη διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, ενώ βοηθά στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, ενώ παράλληλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με δυο λόγια, το λάδι της ελιάς διαθέτει τόσο μοναδικά γευστικά, αρωματικά, θρεπτικά και βιολογικά στοιχεία, που το κάνουν εξαίρετη και αναντικατάστατη τροφή. Βέβαια, όταν κάνεις δίαιτα 3 κουτ. σούπας την ημέρα και ιδανικά ωμό είναι η σωστή αναλογία.

fistikia

Ξηροί καρποί
Οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περιορίσεις την πείνα. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αποδεικνύονται ωφέλιμοι στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των επίπεδων της χοληστερόλης, αρκεί βέβαια να καταναλώνονται με μέτρο -10 ξηροί καρποί στα ενδιάμεσα γεύματα είναι ό,τι πρέπει!

frouta

Φρούτα
Ισορροπημένη δίαιτα χωρίς φρούτα δεν γίνεται! Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε χορταίνουν χωρίς να σε φορτώνουν με πολλές και περιττές θερμίδες. Στα συν και ότι η γλυκιά τους γεύση υποκαθιστά την όρεξη σου για κάτι γλυκό. Προτίμησε σίγουρα τα φρέσκα έναντι των αποξηραμένων φρούτων, που συνήθως έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σακχάρων.

manitaria

Μανιτάρια
Αποτελούμενα κατά 90% από νερό, τα μανιτάρια έχουν ελάχιστες θερμίδες -τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 25(!)- και είναι τροφή φτωχή σε λίπη και νάτριο. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται σε όσους ακολουθούν ειδική διατροφή ή κάποιο πρόγραμμα δίαιτας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά και σε πρωτεΐνη. Παράλληλα, τα μανιτάρια έχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελούνται από σελίνιο και χαλκό, δύο πολύτιμα αντιοξειδωτικά ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος, αλλά και του νευρικού συστήματος. Χρειάζεται να πούμε κι άλλα για να καταλάβεις πόσο ωφέλιμα είναι;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ