Γιατί νιώθουμε υπνηλία όταν είμαστε άρρωστοι; Η επιστήμη απαντά!

0
199

Όταν είμαστε άρρωστοι, αυτό που θέλουμε και νιώθουμε έντονα είναι η ανάγκη μας να κοιμόμαστε περισσότερο.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Η επιστήμη απαντά!

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν πάνω από 12.000 σειρές από φρουτόμυγες και ανακάλυψαν ένα γονίδιο, το nemuri το οποίο κωδικοποιεί το υπναγωγό πεπτίδιο Nur και αυξάνει την ανάγκη για ύπνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science» κι έδειξαν πως όσες φρουτόμυγες δεν είχαν το γονίδιο nemuri, ξυπνούσαν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ η έντονη ανάγκη τους για περισσότερο ύπνο -είτε λόγω έλλειψης ύπνου, είτε λόγω λοίμωξης- μειωνόταν.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ύπνου φάνηκε ότι ενεργοποιούσε τη δραστηριότητα του γονιδίου nemuri. Η αυξημένη έκφραση του γονιδίου αύξησε και το χρόνο του ύπνου στις μύγες που είχαν μολυνθεί από βακτήρια και οδήγησε σε αύξηση της επιβίωσής τους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των μυγών που δεν είχαν μολυνθεί.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη, το nemuri πιθανότατα εξοντώνει τα μικρόβια που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα περιφερειακά μέρη του σώματος των φρουτόμυγων και αυξάνει τον ύπνο μέσω της επίδρασής του στον εγκέφαλο.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά μόρια, όπως το nemuri, με πολλαπλές λειτουργίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Ο ρόλος του συγκεκριμένου, όμως, ως ενισχυτής του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την άμυνα του ξενιστή, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Παρότι είναι αρκετά γνωστό ότι ο ύπνος και η θεραπευτική διαδικασία συνδέονται στενά, η μελέτη αυτή συνδέει άμεσα τον ύπνο με το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει μια πιθανή εξήγηση για το λόγο που ο ύπνος αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Amita Sehgal, καθηγήτρια Νευροεπιστημών και διευθύντρια του Προγράμματος Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Η πρωτεΐνη nemuri αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση του ύπνου υπό συνθήκες έντονης ανάγκης, όπως όταν είμαστε άρρωστοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Hirofumi Toda, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο της Sehgal. «Στην επόμενη φάση της έρευνάς μας, σχεδιάζουμε να διερευνήσουμε το μηχανισμό με τον οποίο το nemuri επηρεάζει τη διαδικασία του ύπνου».

Πηγή: healthview.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ