Ποια είναι τα δύο πιο ευτυχισμένα χρόνια στη ζωή μας;

0
117

Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικά βιώματα και η ζωή μας είναι μοναδική.

Για παράδειγμα, για κάποιον η παιδική ηλικία μπορεί να μην είναι τόσο χαρούμενη και ευτυχισμένη όσο άλλων. Γι’ αυτόν το λόγο, Βρετανοί επιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα: Ποια είναι τελικά τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου;

Ερευνητές από το London School of Economics στη Βρετανία ρώτησαν 23.000 Γερμανούς εθελοντές, ηλικίας από 17 έως 85 ετών, πόσο ευτυχισμένοι θα είναι σε 5 χρόνια.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι ειδικοί επανήλθαν για να διαπιστώνουν αν οι προβλέψεις ήταν σωστές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν! Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ευτυχία τείνει να ακολουθεί το σχήμα U, έχει δηλαδή δύο σημεία κορύφωσης και ένα διάστημα «ύφεσης». Έτσι, υπολόγισαν ότι η κορύφωση της ευτυχίας ενός ανθρώπου (τα δύο «ψηλότερα» σημεία στο U) συμβαίνει στα 23 και στα 69. Αντίθετα, η λιγότερο ευτυχισμένη περίοδος είναι η μέση ηλικία.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στα 20 κυριαρχεί ο ενθουσιασμός για όλες τις μελλοντικές εμπειρίες και η αυτοπεποίθηση ότι ο όλος ο κόσμος είναι στα χέρια μας. Κοντά στα 70, οι υποχρεώσεις μειώνονται έχουμε περισσότερο χρόνο -πιθανώς και χρήματα- για να κάνουμε όσα είχαμε αναβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στα 40 – 50, ωστόσο, οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις μπορεί να καταβάλουν τον άνθρωπο μειώνοντας την καλή διάθεση και το αίσθημα ευτυχίας. Σε αυτήν τη φάση, τα διαλείμματα χαλάρωσης και η αναζήτηση ευχάριστων δραστηριοτήτων μπορούν να βοηθήσουν ώστε η φυσιολογική «κάμψη» της ευτυχίας να μην εξελιχθεί σε ψυχική διαταραχή.

Πηγή: healthview.gr
_

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.