Οι «μαγικές λέξεις» για να σου ανοιχτεί ακόμη και ο πιο δύσκολος άνθρωπος

0
603

Οι άνθρωποι, πλέον, ζουν απομονωμένοι, λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι τους και δυσκολεύονται να ανοιχτούν στους γύρω τους. Είναι αφοσιωμένοι με το κινητό τους τηλέφωνο, με τα ακουστικά στα αυτιά τους και απορροφημένοι στις δικές τους σκέψεις και προβλήματα. 

Οι νέες συνθήκες ζωής, η ενασχόληση με τα social media και το διαδίκτυο, τα οικονομικά προβλήματα έκαναν τους ανθρώπους να κλειστούν περισσότερο στον εαυτό τους με ελάχιστη συμμετοχή στην κοινότητα.

Γίναμε απόμακροι, λιγότερο χαμογελαστοί και περισσότερο εγωιστές. Αυτή η εσωστρεφής συμπεριφορά του ανθρώπου, τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τη μοναξιά, την κατάθλιψη και την έξαρση του θυμού.

Χάσαμε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της επικοινωνίας, μια άγνωστη δύναμή της που τα αλλάζει όλα.

Ενας λόγος λοιπόν που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης του άλλου. Να μπαίνουμε δηλαδή στη θέση του άλλου και να βλέπουμε το κόσμο με τα δικά του μάτια.

Ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου. Ενα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση, μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου και να κατανοήσει τη συμπεριφορά του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Για μια ικανότητα που, αν και όλοι διαθέτουμε, την αγνοούμε. Γι’ αυτό και παραμένει αναξιοποίητη.

Οταν μάθεις να συναισθάνεσαι τον άλλον γίνεσαι και ο ίδιος καλύτερος άνθρωπος και πιο θετικός. Πιο προσιτός και φιλικός στους γύρω σου. Η ενσυναίσθηση στα αγγλικά μεταφράζεται empathy και οπως αναφέρουν οι ειδικοί η έλλειψή της στις σύγχρονες κοινωνίες έχει πολλαπλασιάσει το ζήτημα των εξαρτήσεων και των εθισμών (αλκόολ, ναρκωτικά, τζόγος).

Μόνο αν καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας, θα σταματήσουμε να εστιάζουμε στον εαυτό μας και θα στραφούμε στον διπλανό μας. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και η ενσυναίσθηση των άλλων είναι ζωτικής σημασίας για όλους.

Σχεδόν όλοι στον κόσμο πιστεύουν ότι η δουλειά τους είναι δύσκολη, σημειώνει ο γνωστός ψυχολόγος και συγγραφέας Paul Ford. «Κάντε ένα μικρό τεστ και την επόμενη φορά που θα μιλήσετε σε κάποιον δείξτε του ότι τον καταλαβαίνετε» συμπληρώνει. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε την αλλαγή στη συμπεριφορά του συνομιλητή σας και σίγουρα θα σας ανοιχτεί περισσότερο.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Να ποια λέξη δεν πρέπει να χρησιμοποιείς όταν θέτεις νέους στόχους- Έτσι τους σαμποτάρεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ