Γιατί οι υδατάνθρακες μάς προκαλούν φούσκωμα;

0
151
Male grabbing bloated abdomen belly as indigestion constipation bowel or flatulence problem

Κάποιες φορές, μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, προκαλείται φούσκωμα, το οποίο μπορεί να πηγάζει από διαφορετικά μη διαγνωσμένα προβλήματα υγείας.

 

Μια απλή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες αρκεί καμιά φορά για να λύσει το πρόβλημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί «καμπανάκι» για σοβαρότερα θέματα υγείας που παραμονεύουν, τονίζει η Θάλεια Καλογεράκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρεις τι συμβαίνει είναι να απευθυνθείς στο γιατρό σου, δεδομένου ότι, πολλές περιπτώσεις που προκαλείται φούσκωμα λόγω κατανάλωσης υδατανθράκων, απαιτούν εξειδικευμένο έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία.

Σημείωση: Μπορεί να νιώθει κανείς φούσκωμα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων για διάφορους λόγους, από υπερκατανάλωση φυτικών ινών μέχρι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η υπερκατανάλωση φυτικών ινών δημιουργεί φούσκωμα

Αν έχεις αυξήσει πρόσφατα την ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σου, μπορεί να αισθανθείς κάποιο φούσκωμα με αιτία αυτήν ακριβώς την αλλαγή διατροφής. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια περιέχουν από τη φύση τους φυτικές ίνες οι οποίες αυξάνουν τον όγκο των παραγόμενων κοπράνων και αερίων, με αποτέλεσμα συχνά να σου προκαλούν φούσκωμα.

Ενώ, λοιπόν, μια μικρή ποσότητα ινών είναι καλή, γιατί βοηθά την καλή λειτουργία του εντέρου, ωστόσο, όπως λέει η κ. Καλογεράκη, μια απότομη αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσλειτουργία, π.χ. τυμπανισμό, φούσκωμα και διάρροια.

Αν νομίζεις ότι αυτό είναι το πρόβλημα, προσπάθησε να μειώσεις τις μερίδες των προσλαμβανόμενων τροφών που είναι πλούσιες σε ίνες (όπως φασόλια, λαχανικά με σπόρους) και στη συνέχεια να αυξάνεις σταδιακά τις ποσότητες ινών που καταναλώνεις κατά μερικά γραμμάρια την ημέρα, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει το χρόνο να προσαρμοστεί.

Υδατάνθρακες που περιέχουν γλουτένη μπορεί να σου δημιουργήσουν φούσκωμα

Πολλά από τα αγαπημένα σου τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως σταρένιο ψωμί, ζυμαρικά, προϊόντα φούρνου και αρτοσκευάσματα φτιαγμένα με σταρένιο αλεύρι ή με αλεύρι σίκαλης ή και με αλεύρι κριθαρένιο, περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το φούσκωμα που νιώθεις.

Αν και η γλουτένη δεν είναι απαραίτητα «κακή», τα άτομα που δεν μπορούν να τη χωνέψουν ή έχουν δυσανεξία σε αυτήν, παρουσιάζουν φούσκωμα όταν καταναλώνουν τρόφιμα που την περιέχουν.

Εάν η γλουτένη είναι το δικό σας πρόβλημα, υπάρχει πιθανότητα να παρουσιάσετε και άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο υπογάστριο, διάρροια.

Η κ. Καλογεράκη συστήνει να μιλήσετε με το γιατρό σας αν υποπτεύεστε ότι η γλουτένη είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα που νιώθετε. Ο λόγος είναι ότι μπορεί το ίδιο το φούσκωμα να μην αποτελεί κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η κοιλιοκάκη (μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται από τη γλουτένη), η οποία μπορεί να επιβαρύνει το λεπτό έντερο και να υποβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Ο γιατρός σας με τις κατάλληλες εξετάσεις μπορεί να διαγνώσει αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) και να προτείνει διαιτητικές παρεμβάσεις για να ελεγχθεί το πρόβλημα.

Φούσκωμα με αίτιο τη δυσανεξία στη λακτόζη

Μερικές φορές, δεν είναι μόνο η γλουτένη (που περιέχεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες) που προκαλεί το φούσκωμα, είναι οι ίδιοι οι υδατάνθρακες και συγκεκριμένα η λακτόζη, το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κανονικά, τα ένζυμα της πεπτικής σας οδού μετατρέπουν τη λακτόζη σε γλυκόζη (και γαλακτόζη), η οποία μπορεί στη συνέχεια να απορροφηθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Αν σας λείπει το ένζυμο που απαιτείται για τη διάσπαση, αυτή η πεπτική διαδικασία δεν θα λειτουργήσει σωστά και τα βακτήρια αρχίζουν να διασπούν τους μερικώς αφομοιωμένους υδατάνθρακες στο έντερο. Το αποτέλεσμα; Αέρια, φούσκωμα, διάρροια και μια κοιλιά που συνεχώς «γουργουρίζει».

Μπορείτε να αποφύγετε τη λακτόζη αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή, εναλλακτικά, λαμβάνοντας συμπληρώματα ενζύμων πριν από ένα γεύμα που περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα για να μειώσετε τις δυσάρεστες παρενέργειες.

Φούσκωμα από συγκεκριμένα είδη υδατανθράκων

Η λακτόζη δεν είναι ο μόνος υδατάνθρακας που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Η φρουκτόζη, το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και το μέλι, καθώς και οι ζυμωμένοι υδατάνθρακες, όπως εκείνοι που υπάρχουν στο σιτάρι, στα φασόλια, στις φακές, σε ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά και σε φρούτα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

Αυτοί οι υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγο-δι-μονοσακχαρίτες και πολυόλες) μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και να επιδεινώσουν πεπτικές διαταραχές, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μετά από μια δίαιτα με χαμηλά ποσοστά των εν λόγω υδατανθράκων (δίαιτα FODMAP), η οποία περιορίζει τα τρόφιμα που τους περιέχουν, μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με την κ. Καλογεράκη. Στην πραγματικότητα, αυτή η δίαιτα μειώνει σημαντικά το φούσκωμα, τη διάρροια, το μετεωρισμό και τον κοιλιακό πόνο σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Clinical Practice».

Ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό μιας δίαιτας FODMAP προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις σας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αισθήματος φουσκώματος.

 

Πηγή: logodiatrofis.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ