Πόσο συχνά εμφανίζεται το γλαύκωμα και τι θα πρέπει να προσέξουμε;

0
105

Οι δύο πιο συχνές αιτίες τύφλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το γλαύκωμα αριθμεί πάνω από 60.000.000 ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 120.000 περιστατικά τύφλωσης από γλαύκωμα. Είναι γεγονός, ότι η αφρο-αμερικανική φυλή κινδυνεύει περισσότερο από την καυκάσια.

Υπάρχουν πολλά γλαυκώματα;

Υπάρχουν αρκετά είδη γλαυκωμάτων. Για να λειτουργήσει η όραση ενός ανθρώπου, μέσα στο μάτι κυκλοφορεί ένα θρεπτικό υγρό. Το υγρό αυτό θα πρέπει να αποβάλλεται από το μάτι με ρυθμό ίσο με αυτόν που παράγεται από το μάτι. Αν παράγεται περισσότερο υγρό, και κάποιοι λόγοι παρεμποδίζουν αυτήν την αποχέτευσή του, τότε αυξάνεται η πίεση στο μάτι, πιέζεται το οπτικό νεύρο και καταστρέφονται οι οπτικές ίνες, οδηγώντας σταδιακά σε τύφλωση.

Αν τα αίτια της μειωμένης αποχέτευσης του υγρού είναι γνωστά, η πάθηση ονομάζεται δευτεροπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Αν τα αίτια είναι άγνωστα, τότε ονομάζεται πρωτοπαθές χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και ο κίνδυνος εμφάνισής του αυξάνει όσο αυξάνει η ηλικία του ατόμου.

Το γλαύκωμα συνήθως αφορά άτομα άνω των 40 ετών, ωστόσο, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμη και σε νεογνά ή μικρά παιδιά.

Τι θα πρέπει να σε ανησυχήσει;

Το γλαύκωμα είναι μια ύπουλη ασθένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας ασθενής μπορεί να χάσει την όρασή του ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες. Είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε το οικογενειακό ιστορικό μας, καθώς αν έχουμε στην οικογένειά μας άτομο με γλαύκωμα, τότε ο κίνδυνος αυξάνει και θα πρέπει από τα 40 έτη να εξεταζόμαστε τακτικά.

Η πίεση στα μάτια και η παρακολούθησή της είναι εξίσου σημαντική. Αν και υπάρχουν περιστατικά με φυσιολογική πίεση στα μάτια που έχουν γλαύκωμα, συνήθως ένας ασθενής παρουσιάζει αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Η πίεση αυτή, όμως, δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό διαγνωστικό κριτήριο για τον οφθαλμίατρο. Επειδή η διάγνωση της νόσου δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά σε αρχικό στάδιο, είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Αν, λοιπόν, νιώθεις την όρασή σου να μειώνεται, έντονο πόνο ή βάρος στα μάτια και ανεξήγητο πονοκέφαλο, θα πρέπει να ελέγξεις τα μάτια σου σε έναν οφθαλμίατρο άμεσα.

Πηγή: news247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ