Οχτώ αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αίμα στο σπέρμα

0
792

Η παρουσία αίματος στο σπέρμα, ή αλλιώς αιμοσπερμία, οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις.

 

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες μετά την εφηβεία, ενώ οι ασθενείς, στην πλειονότητά τους, δεν είχαν προηγουμένως κανένα σύμπτωμα.

Η αιμοσπερμία ταξινομείται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Πρωτοπαθής ονομάζεται όταν το μόνο σύμπτωμα του ασθενούς είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Στη δευτεροπαθή αιμοσπερμία το αίτιο συνήθως είναι γνωστό, όπως, για παράδειγμα, η βιοψία του προστάτη, ο καρκίνος του προστάτη ή μια λοίμωξη του ουροποιητικού, ιδιαίτερα προστατίτιδα.

Δείτε παρακάτω οχτώ πιθανές αιτίες για την παρουσία αίματος στο σπέρμα:

  1. Επιδιδυμίτιδα: Είναι η φλεγμονή της επιδιδυμίδας, του οργάνου δηλαδή που συνδέει τον όρχι με τον σπερματικό πόρο. Είναι ένας σωληνώδης σχηματισμός, μέσα από τον οποίο περνούν και ωριμάζουν τα σπερματοζωάρια που παράγονται στον όρχι, για να καταλήξουν στον σπερματικό πόρο.
  2. Μόλυνση που οφείλεται σε σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, όπως είναι τα χλαμύδια ή η γονόρροια.
  3. Το αίμα στο σπέρμα μπορεί να εμφανιστεί μετά από έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ή αυνανισμό.
  4. Έρπης γεννητικών οργάνων: Είναι η δερματική εκδήλωση κυρίως του ιού HSV-2 που προσβάλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Ο έρπης εκδηλώνεται με φυσαλίδες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενώ τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες.
  5. Ορχίτιδα: Είναι η μόλυνση που συνοδεύεται από μια επιδιδυμίτιδα, ειδικά όταν η τελευταία έχει αφεθεί χωρίς θεραπεία για μέρες.
  6. Προστατίτιδα: Είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες όλων των ηλικιών.
  7. Η διορθική βιοψία του προστάτη είναι ένα συχνό αίτιο αιμοσπερμίας.
  8. Καρκίνος του προστάτη: Το είδος καρκίνου, που αναπτύσσεται στον προστάτη αδένα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκολία στην ούρηση, προβλήματα κατά τη συνουσία και στυτική δυσλειτουργία.

 

Πηγές: mayoclinic.org, onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ