Γιατί το χειμώνα βάζουμε κιλά; Οι επιστήμονες απαντούν…

0
125

Καταφέρατε το καλοκαίρι να βγείτε στις παραλίες απαλλαγμένοι από τα περιττά κιλά και τώρα αγωνίζεστε να διατηρήσετε τις υποσχέσεις που δώσατε για να χάσετε βάρος;

 

Μια νέα πανεπιστημιακή μελέτη αναφέρει ότι ο ήλιος μπορεί να φταίει για το παραπάνω βάρος που κερδίζουμε κάθε χειμώνα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα διαπίστωσαν ότι η ηλιοφάνεια (με μέτρο) δεν είναι μόνο καλή για την πρόσληψη βιταμίνης D και για μια ευχάριστη διάθεση, αλλά μπορεί, παράλληλα, να μειώσει το λίπος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό.

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι τα λιπώδη κύτταρα, ακριβώς κάτω από το δέρμα, συρρικνώνονται όταν εκτίθενται στο μπλε φως που παράγεται από τον ήλιο. Ήδη είναι γνωστό ότι η άσκηση έξω τον χειμώνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσετε βάρος, επειδή με το να γυμνάζεστε στο κρύο καίτε περισσότερες θερμίδες λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση. Από ό,τι φαίνεται, όμως, υπάρχει και ένας άλλος λόγος που η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους τον χειμώνα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Και το καλύτερο νέο είναι ότι δεν χρειάζεται καν να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του University of Alberta Faculty of Medicine & Dentistry που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports» (by Nature), το φως του ήλιου κάνει κάτι περισσότερο από το να μας φτιάχνει τη διάθεση: συρρικνώνει τα λιπώδη κύτταρα.

«Όταν τα μπλε μήκη κύματος του ήλιου -το φως που μπορούμε να δούμε με το μάτι μας- διεισδύουν στο δέρμα μας και φτάνουν ακριβώς από κάτω, στα λιποκύτταρα, τα λιπιδικά σταγονίδια μειώνονται σε μέγεθος και απελευθερώνονται από το κύτταρο. Με άλλα λόγια, τα κύτταρά μας δεν αποθηκεύουν τόσο λίπος », δήλωσε ο Peter Light, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος είναι καθηγητής φαρμακολογίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαβήτη της Αλμπέρτα.

Εάν το καλοσκεφτείτε, αυτή η σημαντική ανακάλυψη εξηγεί εν μέρει γιατί οι άνθρωποι μπορεί να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος τον χειμώνα, καθώς και γιατί οι άνθρωποι σε πιο θερμές χώρες είναι συχνά πιο αδύνατοι.

«Αν αναστρέψετε τα ευρήματά μας, η ανεπαρκής έκθεση στο ηλιακό φως που εμείς που ζούμε σε βόρεια κλίματα παίρνουμε επί οκτώ μήνες το χρόνο, μπορεί να προωθήσει την αποθήκευση λίπους και να συμβάλλει στην τυπική αύξηση του σωματικού βάρους που μερικοί από εμάς παρουσιάζουν τον χειμώνα», δήλωσε ο Light. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα πριν οι επιστήμονες επιβεβαιώσουν ότι η χρήση περισσότερου χρόνου στον ήλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσουμε βάρος. «Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και τη διάρκεια του φωτός που είναι απαραίτητες για να ενεργοποιηθεί αυτό το μονοπάτι», δήλωσε.

Το συναρπαστικό είναι ότι ολόκληρη η ανακάλυψη ήταν ουσιαστικά τυχαία. Ο Light και οι συνεργάτες του αναζητούσαν τρόπους για να κατασκευάσουν λευκά λιπώδη κύτταρα (τα οποία αποθηκεύουν «κακό λίπος») για να παράγουν ινσουλίνη όταν εκτίθενται στο φως, γεγονός που τους οδήγησε να ανακαλύψουν ότι ο λεγόμενος υποδόριος λευκός λιπώδης ιστός συρρικνώνεται στην πραγματικότητα στο ηλιακό φως. Η ανακάλυψη μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για το μέλλον της αιώνιας μάχης μας με τα κιλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φως του ήλιου για να θεραπεύσουμε την παχυσαρκία.

 

Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ