Έξι παθήσεις που μπορεί να «κρύβονται» πίσω από τον πόνο στις αρθρώσεις

0
190

Ένας στους τρεις ανθρώπους ταλαιπωρούνται από τους πόνους στις αρθρώσεις με συνέπεια να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.

 

«Η διάγνωση είναι πολύ σημαντική», λέει ο James O’Dell, MD, επικεφαλής του τμήματος Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και προσθέτει: «Επισκεφθείτε αρχικά έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά αν δεν λύσετε το πρόβλημά σας, πιθανότατα να πρέπει να σας δει ρευματολόγος».

Δείτε τι κρύβετε πίσω από τους πόνους και τις άλλες ενοχλήσεις στις αρθρώσεις:

Σηπτική αρθρίτιδα

Η σηπτική, γνωστή και ως πυογόνος, αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο μίας ή περισσότερων αρθρώσεων, καθώς επίσης και σημαντικό περιορισμό της κινητικότητάς τους. Στο περίπου 20% των ενηλίκων ασθενών τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περισσότερες από μία αρθρώσεις, ενώ η πάθηση είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποδόμηση του οστού και του χόνδρου.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα (γνωστή και ως ποδάγρα) αποτελεί μια από τις πιο επώδυνες μορφές αρθρίτιδας και εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου, πρήξιμο και ερυθρότητα. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο ερεθισμός και ο πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

Νόσος του Lyme

Η νόσος του Lyme είναι η πιο κοινή λοιμώδης ασθένεια που μεταδίδεται με τα τσιμπούρια σε Ευρώπη και Νότια Αμερική. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη νόσο του Lyme, τόσο τα ενήλικα τσιμπούρια όσο και οι νύμφες του γένους Ixodes μπορεί να είναι φορείς της βορρελίωσης. Τυπικές ενδείξεις της ασθένειας είναι τα δερματικά εξανθήματα και πόνος στις αρθρώσεις των γονάτων, αλλά και σε άλλες αρθρώσεις.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται με πόνο στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια. Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι το ερυθρό εξάνθημα, που συνήθως εξαπλώνεται στη μύτη και στα μάγουλα. Κοινά συμπτώματα είναι επίσης η κατάθλιψη και ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης, η τριχόπτωση, δυσκολίες στην αναπνοή, προβλήματα μνήμης, έλκη στο στόμα και ξηροφθαλμία.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα.  Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Το 75% των πασχόντων είναι γυναίκες και τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένες αρθρώσεις και δυσκαμψία κυρίως τις πρωινές ώρες. Μπορεί επίσης να εκδηλώνεται με κόπωση, πυρετό και/ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ινομυαλγία

Η χρόνια αυτή διαταραχή πόνου επηρεάζει κυρίως γυναίκες (κατά 90%) ηλικίας από 40 έως 75 ετών και υπέρβαρα άτομα. Εμφανίζεται με συμπτώματα όπως η κόπωση, ο πόνος στους μυς και ο πόνος στις αρθρώσεις. Τα επεισόδια μπορεί να εμφανίζουν έξαρση και ύφεση και μπορεί να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση μετά από έντονη σωματική ή συναισθηματική πίεση.

 

Πηγή: healthreport.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ