Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

0
1260

Το έμφραγμα προκαλείται όταν οι περιοχές της καρδιάς δεν αιματώνονται σωστά, δεν λαμβάνουν δηλαδή όσο αίμα απαιτείται προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η λειτουργία της.

Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι οποίοι εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά, αποφράσσονται λόγω ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και δημιουργείται θρόμβος.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα 4000 με 5.000 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους από έμφραγμα.

Τα σημάδια SOS

Τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί η εμφάνισή του είναι:

  1. Έντονος οπίσθιος πόνος στο στέρνο, με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι, διάρκειας 30 λεπτών
  2. Σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος
  3. Τάση προς έμετο
  4. Εφίδρωση
  5. Έντονη δύσπνοια
  6. Αδυναμία

Πώς μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισής του;

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορεί να γίνει μέσα από την αλλαγή του τρόπου ζωής, τη διατροφή και την άσκηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται:

  • η διακοπή του καπνίσματος
  • η καθημερινή σωματική άσκηση τουλάχιστον 12 χλμ την εβδομάδα ή 3 χλμ την ημέρα γρήγορου συνεχούς βαδίσματος (διάρκεια 30-45 λεπτά) είναι αρκετά
  • η υγιεινή διατροφή με ψάρι και κοτόπουλο και την προσθήκη ενός ποτηριού κρασιού καθημερινά είναι η καλύτερη ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  • η απώλεια βάρους

Αντιμετώπιση

  1. Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες μέσα στα πρώτα τρία με πέντε λεπτά και βάζουμε κάτω από τη γλώσσα ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.
  2. Μεταφορά άμεσα σε νοσοκομείο που έχει Αιμοδυναμικό Εργαστήριο για να γίνει εντός 60 με 90 λεπτών πρωτογενής αγγειοπλαστική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το 95% απ’ αυτούς που μεταφέρονται έγκαιρα με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε νοσοκομείο με Αιμοδυναμικό Εργαστήριο επιβιώνουν, ενώ αντίθετα πεθαίνει το 32% απ’ αυτούς που δεν θα πάρουν καμία αγωγή, ειδικότερα αν πάσχουν και από διαβήτη.

Πηγή: healthreport.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ