Έμφραγμα: Η αυξημένη πρόσληψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να «κρύψει» τον κίνδυνο

0
195

Τα συμπληρώματα βιοτίνης ενδέχεται να παρεμβαίνουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για την ανίχνευση δεικτών εμφράγματος προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η λήψη συμπληρωμάτων με υψηλά επίπεδα βιοτίνης (βιταμίνη Β7) μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα χαμηλά αποτελέσματα σε εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση δεικτών εμφράγματος (όπως η τροπονίνη), σύμφωνα με προειδοποιήσεις που εξέδωσε o Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) την περασμένη χρονιά.

Τονίζεται ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για τη βιοτίνη είναι τα 0,03 mg, τα οποία προσλαμβάνονται εύκολα μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πολλές πολυβιταμίνες περιέχουν πολύ περισσότερη βιοτίνη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, ενώ κάποια συμπληρώματα, ειδικά εκείνα που παρουσιάζονται ως μέσα βελτίωσης της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, περιέχουν 20 mg, δηλαδή σχεδόν 650 φορές περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ωστόσο, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ τονίζουν ότι τα υψηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα βιοτίνης μπορεί να παρεμβαίνουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η εξέταση αίματος για τροπονίνη, την οποία χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής. Τα ανακριβή αυτά αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε παράλειψη διαγνώσεων, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, μάλιστα, ένα άτομο που λάμβανε υψηλές δόσεις βιοτίνης πέθανε μετά από ένα λανθασμένο αποτέλεσμα εργαστηριακών εξετάσεων που έδειχνε χαμηλή τροπονίνη.

Αν, λοιπόν, λαμβάνετε συμπληρώματα βιοτίνης, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Όπως καταλήγουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «οι πολυβιταμίνες δεν έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να τις παίρνετε, αν, όμως, το κάνετε φροντίστε να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν μεγαλύτερη δοσολογία βιοτίνης από τη συνιστώμενη».

Τα παρακάτω τρόφιμα,  είναι πλούσιες πηγές αυτής της σημαντικής βιταμίνης.

Αυγά

Βρίσκουμε την βιοτίνη στον κρόκο του αυγού, και είναι από τις πιο πλούσιες πηγές της. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο μαγειρεύουμε το αυγό, τα επίπεδα της βιταμίνης πέφτουν, συνεπώς μην το παρακάνετε—προφανώς, γνωρίζουμε ότι δεν κάνει να τρώμε τα αυγά ωμά.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μία μόνο από τις πολλές και νόστιμες φυτικές πηγές βιοτίνης. Την βρίσκουμε, επίσης, στην σόγια, στα φιστίκια, στα πράσινα φασόλια, στα καρύδια και στα πεκάν. Και μην ξεχνάνε πως αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν και πρωτεΐνη, αλλά και βιταμίνη Ε.

Κουνουπίδι

Το ωμό κουνούπιδι περιέχει 17 μg βιοτίνης ανά μερίδα, συνεπώς είναι πολύ καλή ιδέα να το καταναλώνετε ωμό, με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.

Τυρί

Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποσότητες βιοτίνης, και οι τύποι που περιέχουν την περισσότερη είναι το μπλε τυρί, το Καμαμπέρ, και το τσένταρ.

Μανιτάρια

Η βιοτίνη που περιέχουν τα μανιτάρια, τα βοηθάει να προστατευθούν από παράσιτα ενώ αναπτύσσονται. Αγοράστε μανιτάρια που να τρώγονται ωμά, ώστε να προσλάβετε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιοτίνης, και προσθέστε τα σε μια νόστιμη σαλάτα.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές βιοτίνης. Επιπλέον, καθώς περιέχουν β-καροτένιο, αποτελούν εξαιρετικό σύμμαχο της επιδερμίδας μας. Δοκιμάστε πουρέ από γλυκοπατάτες, ή να τις ανοίξετε και να τις ψήσετε στον φούρνο με μπαχαρικά.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση βιοτίνης—και αυτά τα επίπεδα δεν μειώνονται αν το καταψύξουμε. Άλλος ένας λόγος για να αποκτήσει ακόμα πιο περίοπτη θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ