Έχετε κοιλίτσα και χοληστερόλη; Μήπως φταίνε αυτά τα «αθώα» ποτά;

0
493

Τελικά δεν είναι και τόσο αθώα τα αναψυκτικά χωρίς θερμίδες, αποφαίνεται πρόσφατη έρευνα, η οποία διαπιστώνει πως τα δημοφιλή ποτά όχι μόνο αυξάνουν το βάρος αλλά συνδέονται και με προβλήματα υγείας

Τα διαιτητικά αναψυκτικά διαφημίζονται ως μια υγιεινή εναλλακτική έναντι των προϊόντων με ζάχαρη, καταλήγοντας ιδιαιτέρως ελκυστικά σε άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Ωστόσο, πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει πως όχι μόνο δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο παρασκευάστηκαν, αλλά επιβαρύνουν την υγεία πολλαπλώς, έχοντας συνδεθεί με παθήσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη. Συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους σχετίζεται με το αυξημένο κοιλιακό λίπος και σάκχαρο στο αίμα, αμφότερα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, όπως αποκαλύπτει και έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Μελέτη σε 749 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatric Society διαπίστωσε ότι η περιφέρειας της μέσης σε άτομα που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά ήταν αυξημένη κατά σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο για ένα διάστημα 10 ετών. Επιπλέον, τα αναψυκτικά αυτά έχουν συσχετιστεί με το μεγάλο βάρος και την παχυσαρκία, ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το εύρημα πως η κατανάλωσή τους επηρεάζει και την ψυχική υγεία.

Πώς δρουν; Όπως εξηγούν οι ειδικοί τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχονται σε τέτοια αναψυκτικά μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας και τελικά την επιθυμία για κατανάλωση πολλών θερμίδων. Επιπλέον, είναι πιθανό να επηρεάσουν τους μηχανισμούς ρύθμισης του βάρους, του σακχάρου στο αίμα και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Μολονότι η αραιή κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την υγεία, οι ειδικοί συνιστούν τον μεγαλύτερο δυνατόν περιορισμό της. Σε περίπτωση που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή σας, μια καλή αρχή αποτελεί η αντικατάστασή τους ανθρακούχο νερό. Η αποβολή τους από τη διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή για τη συνολική υγεία, επισημαίνουν.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ