Τι πρέπει να τρώνε οι άντρες για να χάσουν βάρος;

0
685

Η απώλεια βάρους δεν είναι θέμα που αφορά μόνο το «ασθενές» φύλο αλλά και τους άνδρες. Ποιες τροφές όμως μπορούν να ενσωματώσουν στο διατροφικό τους πλάνο για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Οι βασικές αρχές
*Για τους άντρες- όπως και για τις γυναίκες-η απώλεια βάρους είναι καθαρά θέμα συνήθειας και φυσικά ο χρόνος που θα απαλλαγούν από τα περιττά κιλά εξαρτάται άμεσα από την διατροφική τους ρουτίνα. Ο χρυσός κανόνας όταν αποφασίζετε να υιοθετήσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι να μην τις αντιμετωπίσετε ως κομμάτι μιας «δίαιτας» αλλά διατροφής, δηλαδή απλής, καθημερινής ανάγκης. Η διατροφή δεν είναι αγγαρεία, αλλά συνήθεια.

ANTRAS-POU-TRWEI

*Η σωστή μεριδοποίηση στα γεύματα χωρίς υπερβολές στις ποσότητες είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να είναι η προσπάθεια αποτελεσματική.
*Ωστόσο, το βασικότερο κομμάτι ενός υγιεινού προγράμματος απώλειας βάρους είναι η επιλογή τροφών με σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που καταναλώνονται ευχάριστα και εδώ θα χρειαστεί έρευνα και πιθανότατα η συμβολή διαιτολόγου – διατροφολόγου.
*Ένα από τα μεγαλύτερα ατοπήματα των ανδρών είναι η υπερτίμηση των αναγκών του οργανισμού τους σε πρωτεΐνη. Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε όσους «χτίζουν» μυική μάζα ή τους αθλητές αλλά σε άνδρες με κανονική φυσική κατάσταση που συνήθως δεν χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερες πρωτεϊνούχες τροφές συγκριτικά με τις γυναίκες.
*Ο κανόνας που προωθεί την ένταξη λαχανικών παντός τύπου στο καθημερινό διαιτολόγιο ισχύει και για τα δύο φύλλα.
*Θεωρούμε αυτονόητο ότι η διαδικασία απώλειας βάρους επιταχύνεται συνδυαστικά με φυσική άσκηση ή έστω ένα 30λεπτο περπάτημα σε καθημερινή βάση.

Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε μια λίστα με προτάσεις που μπορείτε να βάλετε στο τραπέζι για να κάνετε μια σωστή αρχή. Καλή επιτυχία!

solomos-ston-atmo-me-arwmatika

Ψάρια
Ψάρια όπως ο σολομός είναι ιδανική επιλογή σε μια ισορροπημένη διατροφή. Περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του οργανισμού. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πρόληψη καρδιακών νοσημάτων καθώς και των φλεγμονών των αρθρώσεων. Τελευταία βέβαια ο σολομός έχει ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων τοξικών μετάλλων οπότε θα πρέπει η κατανάλωσή του να γίνεται με φειδώ, κάτι που είναι γενικός κανόνας στη σωστή διατροφή, εξάλλου δεν χρειάζονται υπερβολές στο τραπέζι αλλά ποικιλία.

giaourti

Γιαούρτι
Πλούσιο σε πρωτεΐνες, είναι ιδανική επιλογή για το ξεκίνημα της ημέρας συνδυαστικά με ξηρούς καρπούς, βρώμη, φρούτα, σπόρους τσία και μέλι (ή εναλλακτικά σιρόπι αγαύης) αλλά και ως ενδιάμεσο γεύμα πριν ή μετά την προπόνηση. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο που ενδυναμώνει τα οστά και είναι απαραίτητο και στον ανδρικό οργανισμό. Σημειώνουμε γενικά ότι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως η βρώμη και τα φρούτα που προαναφέραμε) είναι χορταστικές και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» (LDL) χοληστερίνης οπότε τα οφέλη τους ενισχύονται όταν συνδυάζονται με κατάλληλες επιλογές όπως το γιαούρτι και το γάλα (κατά προτίμηση αποβουτυρωμένο ή αν είναι πλήρες, σε μικρότερη ποσότητα).

FROUTA

Φρούτα
Ο κανόνας που ισχύει για τη γυναικεία διατροφή ισχύει και για την αντρική: Τα φρούτα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου για να απολαμβάνουμε τα οφέλη τους στο έπακρο. Αναφέρουμε πιο συγκεκριμένα τη βιταμίνη C που μεταξύ άλλων, συσχετίζεται με την καλή υγεία του προστάτη.

psomi-me-mpura

Πολύσπορο ψωμί
Τα προϊόντα που παρασκευάζονται με αλεύρι ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή επιλογή από αυτά που παράγονται με λευκό αλεύρι. Αναφορικά με το ψωμί, το πολύσπορο μπορεί να είναι ελαφρώς πιο θερμιδογόνο από το συμβατικό λόγω των πολλών ειδών καρπού που περιέχει, ωστόσο είναι πιο χορταστικό ενώ ενταγμένο σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο μπορεί να βοηθήσει μεταξύ άλλων και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Μια καλή πρόταση είναι είναι να το συνδυάσετε στο πρωινό σας γεύμα με βούτυρο αμυγδάλου που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία συνδέονται με την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

strapatsada-me-pastourma-IMG_0070

Αβγά με ντομάτα
Ξεκινήστε τη μέρα σας φτιάχνοντας έναν ωραίο καγιανά με 2 αβγά. Είναι, χορταστικός, πρωτεϊνούχος και υγιεινός. Για να μην έχετε πολλά υγρά από την ντομάτα, σουρώστε την αφού την τρίψετε ενώ για να μην χάσει τα θρεπτικά συστατικά της στο μαγείρεμα, μπορείτε να την προσθέσετε στο τηγάνι με τα αβγά λίγο πριν είναι έτοιμα. Ειδικά για όσους γυμνάζονται, οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα αβγά είναι ο ιδανικός τρόπος για να αναδόμηση των μυών. Επίσης, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχουν τα αβγά βοηθούν στη μείωση της φθοράς των μυών από τη διαδικασία της γήρανσης. Σημείωση: ιδανικά, προσθέστε πάνω από τα αβγά ελάχιστο ελαιόλαδο ενώ αν τα φτιάξετε για κυρίως γεύμα μπορείτε να προσθέσετε στη συνταγή σας λίγο τραγανό προσούτο ή κερκυραϊκό νούμπουλο. Όλα όμως με φειδώ.

salata me kotopoulo

Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο
Στην απώλεια βάρους μπορεί να είναι εξαιρετικός σύμμαχος μια σαλάτα με κάθε λογής λαχανικά και πρασινάδες αφού είναι ευέλικτη, θρεπτική -και αντιοξειδωτική- επιλογή ενώ με την προσθήκη ψητού κοτόπουλου μετατρέπεται σε ελαφρύ γεύμα. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι σαλάτες ανήκουν στις βασικές επιλογές κάθε διατροφικού προγράμματος αφού μεταξύ άλλων συμβάλλουν και στη διατήρηση της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το ντρέσινγκ. Μην κάνετε υπερβολές, προτείνουμε να προσθέσετε ιδανικά μηλόξιδο αναμειγμένο με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά στα λαχανικά σας για οξύτητα και επιπλέον γεύση.

burger-fava--lagos0314

Μπέργκερ (φτιαγμένο σωστά όμως!)
Ποιος ο λόγος να στερηθείτε το αγαπημένο σας μπέργκερ όταν ακολουθείτε ένα πιο προσεγμένο διατροφικό πλάνο; Εξάλλου, σωστή διατροφή σημαίνει σωστά εκτελεσμένες επιλογές. Κάθε σνακ ή πιάτο λοιπόν που φτιάχνεται με τρόπο που το καθιστά υγιεινό και νόστιμο- με ανάλογα γευστικά τρικ -δεν είναι απαγορευτικό. Ο κανόνας ισχύει και για το μπέργκερ, που αν το φτιάξετε με μπιφτέκι από άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, ή κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ψωμί ολικής άλεσης, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι και μια ελαφριά σάλτσα γιαουρτιού αντί για μαγιονέζα ως βάση, είναι σαφώς καλύτερο από την συνηθισμένη άκρως πληθωρική εκδοχή του… Μπορείτε επίσης να πανάρετε φιλέτο κοτόπουλου σε ένα μίγμα με μυρωδικά-ή απλά σε γαλέτα- και να το ψήσετε στο φούρνο. Το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης που βοηθά στην καύση λίπους και δίνει ενέργεια ενώ η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο που μεταξύ άλλων συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του προστάτη.

Πηγή: olivemagazine.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ