Περιοδοντίτιδα: Για ποιες θανάσιμες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο (εικόνες)

0
223

H περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος των ούλων που οφείλεται σε μικρόβια και τις περισσότερες φορές αποτελεί την εξέλιξη της ουλίτιδας.

Προσβάλει το σύνολο των ιστών του περιοδοντίου και προκαλεί καταστροφή του φατνιακού οστού.

Σπανιότερα οφείλεται σε γενικά νοσήματα ή σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη άλλων παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και τα προβλήματα του αναπνευστικού.

Δείτε αναλυτικά στις εικόνες που ακολουθούν με ποια προβλήματα υγείας σχετίζεται η περιοδοντική νόσος:

Καρκίνος: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην απώλεια δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας και τον καρκίνο. Μία εξ αυτών βρήκε ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ασθένειας των ούλων και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ένζυμο που παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που συνήθως συσχετίζεται με την ασθένεια των ούλων -Treponema denticola- εμφανίζεται συνήθως σε ορισμένους όγκους του γαστρεντερικού συστήματος. Το ένζυμο που βοηθά τα βακτήρια να εισβάλουν σε ιστούς που εμφανίζεται η περιοδοντίτιδα, ενεργοποιούν και άλλα ένζυμα που προάγουν τα καρκινικά κύτταρα καθώς προσχωρούν σε υγιείς ιστούς.

Αλτσχάιμερ: Μελέτες έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου, της απώλειας δοντιών και της γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την περιοδοντική νόσο με αυξημένη συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο – το νευρολογικό χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ. Άλλα πειράματα έδειξαν ότι ένας τύπος βακτηρίων που απαντάται συνήθως σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας -Porphyromonas gingivalis- μπορεί να βρεθεί στους εγκεφάλους ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Καρδιοπάθειες: Εκτός των κοινών παραγόντων κινδύνου για τα ούλα και την καρδιά (κάπνισμα, αλκοόλ), η σύνδεση πιθανότατα οφείλεται στη φλεγμονή. Πιστεύεται ότι η φλεγμονή στα ούλα πυροδοτεί μία αλυσίδα αντιδράσεων η οποία προκαλεί τελικά φλεγμονή στο καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι επίσης πιθανό τα βακτήρια στα ούλα να εισέλθουν στο αίμα και να φτάσουν στην καρδιά, όπου μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το P. gingivalis είναι το πιο συχνά ευρισκόμενο είδος βακτηρίων στη στεφανιαία αρτηρία.

Πνεύμονες: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η περιοδοντίτιδα μειώνει την αναπνευστική λειτουργία. Η φλεγμονή στους αεραγωγούς των πνευμόνων προκαλεί στένωση και περιορίζει τη ροή του αέρα. Τα βακτήρια του στόματος είναι επίσης πιθανό να φτάσουν στους πνεύμονες προκαλώντας λοιμώξεις και φλεγμονή, η οποία προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

 

Στυτική δυσλειτουργία: Το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 40 ετών παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Ο ένοχος είναι και εδώ η φλεγμονή, ο οποία εξαπλώνεται μέσω χημικών αγγελιοφόρων στο αίμα και επηρεάζει άλλες περιοχές.

onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ