Νίκος Στ. Μανούσης: 2η αιτία θανάτου το 2020 η κατάθλιψη!

5
3299

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤ ΜΑΝΟΥΣΗ- ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ  ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου από το 1994 στους Παγκόσμιους Οργανισμούς Υγείας, έχει σαν κεντρικό θέμα την επείγουσα ψυχιατρική τη φετινή χρονιά.

Τα στοιχεία απο την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) είναι συντριπτικά και δημιουργούν αίσθηση “επιδημίας” ψυχικών διαταραχών: 154 εκατομμύρια συνάθρωποί μας πάσχουν από κατάθλιψη και με τις στατιστικές να ομιλούν για τη δεύτερη αιτία θανάτου το 2020.

95 εκατομμύρια υποφέρουν από τις επιπτώσεις της κατάχρησης αλκοόλ σε επίπεδο ψυχικών διαταραχών,

ενώ 25 εκατομμύρια πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Η επιστημονική κυρίως γνώση για την ψυχική υγεία απομακρύνει την άγνοια και την ημιμάθεια που μαζί με τις δοξασίες και τους μύθους, την παραπληροφόρηση και τις προκαταλήψεις ως και τη μεταφυσική ερμηνεία συμπεριφορών, δημιουργούν συναισθηματική δυσκολία στην αναζήτηση τρόπου αντιμετώπισης των επειγόντων οξέων ψυχικών εκδηλώσεων.

Για ψυχιατρική βοήθεια, μόνο το 50% προσφεύγει για βοήθεια στην κατάθλιψη στη Ελλάδα.

Σε κάθε οικογένεια, στο άμεσο κοινωνικό μας περιβάλλον, στους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία, έχουμε ζήσει καταστάσεις συνανθρώπων μας που αδυνατούν να ελέγξουν την συμπεριφορά τους, αποτέλεσμα αδυναμίας ελέγχου των παρορμήσεων, διαταραχών της σκέψης ή του συναισθήματος ή εκ της πρόσληψης αλκοόλ ή άλλων εθιστικών ουσιών και άλλων.

Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να είναι βλαπτικές για το ίδιο το άτομο ή για το περιβάλλον του και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση ή εκτίμηση για ύπαρξη ψυχιατρικής εκτροπής ή αν πρόκειται για κατάσταση ανεξάρτητη από ψυχιατρική νόσο.

Συνήθως τα επείγοντα περιστατικά αφορούν αυτοκτονικότητα, βίαιη συμεριφορά, χρήση εθιστικών ουσιών (κατάχρηση αλκοόλ), κατάθλιψη σε οξεία φάση, κρίσεις πανικού ή διεγερτική ψυχωσική κατάσταση κ.ά.

Το επείγον συνίσταται στην άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς για την ασφάλειά του ίδιου και του περιβάλλοντός του.

Προς τούτο, χρειάζεται η εκτίμηση του κινδύνου από το ιστορικό του, από το περιβάλλον που ζεί, από τη προσωπικότητα- χαρακτήρα του για αποκλεισμό της αυτοκτονικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλά ακόμη σωματικά- παθολογικά αίτια που προκαλούν εγκεφαλική δυσλειτουργία με ανάλογα συμπτώματα.

Είναι αναγκαία η ταχεία εκτίμηση και η έναρξη αντιμετώπισης.

Απ’ όλα τα παραπάνω που περιγράφησαν, καθίσταται αντιληπτό ότι η ευαισθητοποίηση  κοινωνικών φορέων, ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, λειτουργών ψυχικής υγείας, είναι πολύ σημαντικός παράγων.

Πρέπει σε κάθε υγειονομική μονάδα να υπάρχει εξιδείκευση και εκπαίδευση για την καθοδήγηση και αντιμετώπιση των ατόμων που υποφέρουν και του περιβάλλοντός τους.

Δεν αρκεί “η διαπίστωση” οτι δεν έχεις τίποτα  “οργανικό”,  “είναι από το άγχος” ή “είναι η ιδέα σου”, γιατί όλες αυτές οι εκδηλώσεις έχουν βιολογικό υπόστρωμα δηλαδή είναι βιολογική διαταραχή με ψυχολογικά συμπτώματα και έχουν ανάγκη βιολογικής αντιμετώπισης.

Οι ψυχιατρικές γνώσεις, οι δεοντολογικοί κανόνες, το απόρρητο, η εκτίμηση του κινδύνου και η πρόβλεψη βίαιης συμπεριφοράς θα βοηθήσουν σημαντικά, στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και θα συμβάλλουν με τη γνώση και τη διακριτικότητα στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ψυχικής νόσου και του κοινωνικού στίγματος.

Ο εμπλουτισμός μονάδων υγείας με ειδικά εκπαιδευμένους στην ψυχική υγεία, η κατανόηση και η ευαισθητοποιήση του κοινωνικού συνόλου είναι επιβεβλημένος.

Αθήνα 10.10.2016

Νίκος Στ. Μανούσης

Ψυχίατρος

Αντιπρόεδρος ΔΙ.Ι.ΚΩ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συμπέρασμα, βουρ όλοι στους ψυχίατρους για χάπια και ψυχανάλυση. Για τα αίτια της αύξησης της κατάθλιψης θα μας πεις κάτι γιατρέ;

    Με δωρεάν επίσκεψη έρχομαι για ψυχανάλυση μπας και γλυτώσω από την αϋπνία, με παραδάκι γιοκ, πρόλαβε η εφορία του αριστερού ΣφΥΡΙΖΑ γιατρέ.

  2. .. πως να μην πάθει κατάθλιψη ο κόσμος με τα καμώματα της δήθεν αριστεράς, με τον Γιωργάκη του Καστελόριζου και τον Κούλη π

    Με την κυβέρνηση ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πολιτικούς σε όλες τις παρατάξεις φελλούς μιας χρήσης κατώτερους των περιστάσεων σαν και αυτούς που βλέπουμε, με τις μηνιαίες μείωσεις σε μισθούς-συντάξεις που άλλαξαν τον προγραμματισμό μας, την ανεργία και το ξεπούλημα της πρώτης κατοικίας, την υπερφορολόγηση που δεν μας αφήνει δεκάρα στην τσέπη η κατάθλιψη και η αυτοκτονία είναι φυσικό επακόλουθο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ