Ιωάννης Παππάς: Να δράσουμε για να προστατέψουμε το τουριστικό προϊόν μας

0
189

Η ομιλία του Ιωάννη Παππά στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού

Να δράσουμε για να προστατέψουμε το τουριστικό προϊόν μας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή των Ελλήνων ο Ιωάννης Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά για  την τιμή του να εκλεγεί βουλευτής Δωδεκανήσου, του τόπου που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αναφέρθηκε στις συζητήσεις του με πολίτες και φορείς σχετικά με την πορεία του τουρισμού και τις επιπτώσεις της πανδημίας και προσκάλεσε τους υπόλοιπους βουλευτές του κοινοβουλίου να επισκεφτούν τα νησιά μας.

 

Τα Δωδεκάνησα είναι το μέρος της Ελλάδας που καταρρίπτει κάθε χρόνο τα ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό. Η περήφανη πρωτιά μας όμως έχει και μία άλλη οπτική

Η οικονομία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εξαρτάται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα από τον τουρισμό φτάνοντας σχεδόν το 97%.  Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία των Δωδεκανήσων πλήττεται ανεπανόρθωτα από την κρίση του κορονοϊού.

Όπως άλλωστε πλήττεται και η ελληνική οικονομία καθώς το ΑΕΠ της χώρας μας κατά 25% εξαρτάται από τον τουρισμό.  αυτήν την πρωτοφανή κρίση λοιπόν με κάποιον τρόπο πρέπει να δράσουμε.

Να δράσουμε για να προστατέψουμε το τουριστικό προϊόν μας

Για να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας μπορούμε

Και για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις που μόλις πριν έναν χρόνο βγήκαν από τη στενωπό της δεκαετούς κρίσης

Με ένα σχέδιο δράσης οργανωμένο, παρεμβατικό, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το οποίο όμως δεν είναι στατικό και μονολιθικό αλλά εξελίσσεται και εμπλουτίζεται.

Είναι το σχέδιο που εξήγγειλε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και εξειδίκευσε ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ένα σχέδιο με δύο κύματα χωρών που θα συνδεθούν αεροπορικά με την Ελλάδα, με συγκεκριμένες ημερομηνίες για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και προβλέψεις για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων.

Η αεροπορική σύνδεση των νησιών μας με την Αθήνα είναι κομβικής σημασίας γιατί θα τροφοδοτήσει και τα μικρότερα νησιά που ναι μεν είναι προορισμοί αλλά δεν έχουν αεροπορική σύνδεση.

Παράλληλα ο υγειονομικός εξοπλισμός που θα κατευθυνθεί προς τα νησιά, θα παραμείνει στα νησιά για τους κατοίκους.

Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και του κοινωνικού τουρισμού αποτελούν σημαντικά βήματα. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση προκαταβολής φόρου.

Θα ήθελα να σταθώ στην απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.

Θα ήθελα να επαναλάβω όμως και το πάγιο και δίκαιο αίτημα των Δωδεκανήσων για επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών ως ένα ελάχιστο μέτρο, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες.

Είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν και από αποφάσεις που ίσως τώρα φαίνονται τολμηρές αλλά στο μέλλον ίσως φαντάζουν αναγκαίες.

Ένα βήμα για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού αποτυπώματος της Ελλάδας.

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μία από τις καινοτομίες του νομοσχεδίου.. Τα ναυάγια που υπάρχουν στους βυθούς μας και τις ενάλιες αρχαιότητες.

Δεν έχουν πολλές χώρες αυτή τη δυνατότητα. Με το νομοσχέδιο αυτό η Ελλάδα την αποκτά.Το glamping είναι μία νέα μορφή τουρισμού που παντρεύει την πολυτέλεια με το παραδοσιακό κάμπινγκ και τη φύση.

Η Ελλάδα, ένας παραδοσιακός προορισμός κάμπινγκ μπορεί να εξελίξει το προϊόν της. Το κάνει με το νομοσχέδιο αυτό. Την ίδια στιγμή επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, απόφαση αναγκαία στη συγκεκριμένη περίοδο σε μία προσπάθεια να τονωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο τουρισμός.

Βασικός στόχος όσων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τοπικές οικονομίες και να προκύψουν ή να προστατευθούν θέσεις απασχόλησης. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η επισκεψιμότητα των προορισμών και εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ και στην τροπολογία για τραπεζοκαθίσματα και τις αλλαγές που γίνονται έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στον χώρο της εστίασης. Συνηθίζουμε να βλέπουμε με σκεπτικισμό τις τροπολογίες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει φιλί ζωής στην εστίαση.

Στις δράσεις για τον τουρισμό δεν χωρούν μικροκομματικές λογικές και πολιτικά οφέλη. Τους περασμένους μήνες ολόκληρος ο πλανήτης επαίνεσε την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στη διαχείριση της πανδημίας

Είναι στο χέρι μας λοιπόν να δείξουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι η Ελλάδα μπορεί να προστατέψει με την ίδια επιτυχία τους ανθρώπους της και ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ