Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ… Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη...

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ… Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη – Εικόνες Αποκάλυψης…

1
4486

Θέμα: «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη.

Σειρά επαφών Ν. Σαντορινιού για την αποκατάσταση των ζημιών και στήριξης των κατοίκων»

Το πρώτο φως της μέρας στη Σύμη ανέδειξε τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας. Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε το νησί χθες δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις βασικές υποδομές του, όπως η παροχή ρεύματος και νερού. Οχήματα παρασύρθηκαν στο βυθό της θάλασσας και περιουσίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Σύμη, συμμετέχοντας συνεχώς σε συσκέψεις για την αποτίμηση των ζημιών. Σήμερα το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης. Στο ad hoc αυτό συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, που συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα και λειτουργεί υπό τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχουν ο Δήμαρχος Σύμης, κ. Παπακαλοδούκας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Έτσι μέχρι στιγμής, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει έργα καθαρισμού στο Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό. Ταυτόχρονα, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σύμη και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο. Δύτες του Λιμενικού επιχειρούν και σήμερα ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στα αυτοκίνητα που έχουν πέσει στη θάλασσα.

Κατόπιν συνεννόησης του Υφυπουργού με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη και τον Γ.Γ. Υποδομών, κ. Δέδε, φτάνει σε λίγη ώρα στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Ενώ επίσης, μετά από επικοινωνία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ», το πρωί μεταφέρθηκαν ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν τα έργα αποκατάστασης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προέβη σε ενημέρωση της Υφυπουργού Οικονομικών, κας. Παπανάτσιου και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πετρόπουλου, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί πρώτον ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, και δεύτερον ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό του νησιού.

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου και με συνεργασία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στο νησί της Σύμης

Η Ευρυδίκη σάρωσε ο,τι βρήκε στο πέρασμα της

Μεγάλες ζημιές υπέστη απο την κακοκαιρία το νησί της Σύμης

Εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών έχει υποστεί το νησί της Σύμης από την χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση ενώ και αρκετές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών ενώ από χθες το βράδυ βρίσκεται στο νησί και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού αφού ο σταθμός παράγωγης ρεύματος που υπάρχει στο νησί έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια για την μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από την Ρόδο για να μπορέσει να επανέλθει το ηλεκτρικό ρέμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού , το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί κάποια εξαφάνιση στην αστυνομία και εκτιμάται οτι τα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν δεν είχαν επιβάτες.

 

Φωτογραφίες Χρήστος Ευστρατίου

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύονται απο κατοίκους του νησιού και όσους πήγαν να βοηθήσουν στο νησί, στα social media.

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες Πανορμίτης Μοσκιού

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

 

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

 

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

 

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

 

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

 

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω

Φωτογραφίες ΕυΑγγελια εν Ολυμπω
Πηγή : rodiaki.gr

Η Σύμη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

«Τεράστιες καταστροφές από τη Θεομηνία»

Για Θεομηνία και τεράστιες καταστροφές κάνει λόγο, ο κύριος Σωτήρης Σωτηράκης που ζει στη Σύμη. «Τώρα που ξημερώνει έχουν φανεί όλα, έχει φανεί τι έχει συμβεί ακριβώς. Μιλάμε για θεομηνία μεγάλη» δήλωσε στο Newsit.gr και συνέχισε…

«Υπάρχουν παντού τεραστιες καταστροφές και σε ιδιωτικές περιουσίες και σε δομές του δήμου και των δρόμων και του νερού και της ΔΕΗ και του φωτισμού. Είναι απόλυτη καταστροφή. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί κατι για κάποιο ατύχημα ή θύμα ή κάποιος να έχει πάθει κατι, υπάρχουν μόνο υλικές καταστροφές. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα.

Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν από χθες, ούτε τα κινητά, ούτε τα σταθερά όποτε η επικοινωνία είναι ελάχιστη. Ρεύμα δεν υπάρχει, το εργοστάσιο της ΔΕΗ έχει πάθει μια πολυ σοβαρή ζημιά, όπως και το δίκτυο και κάποιες κολώνες. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλου του δικτύου από την αρχή, μέχρι να αποκατασταθεί το ρεύμα και το εργοστάσιο βέβαια. Θα μας πάρει αρκετές μέρες».



«Όλη η Σύμη έχει γίνει ένας χείμαρρος»

Ο Δήμαρχος Σύμης μιλώντας στο newsit.gr «μετέφερε» εικόνες βιβλικής καταστροφής. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η Σύμη έχει γίνει ένα ποτάμι όλο το νησί». Ανέφερε πως δρόμοι έχουν κλείσει δρόμοι και χιλιάδες τόνοι μπάζων έχουν «κατέβει» από την βροχή, ενώ το νησί είναι χωρίς ρεύμα εδώ και ώρες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου 15 αυτοκίνητα έχουν βρεθεί στην θάλασσα και άλλα 30 έχουν παρασυρθεί αλλά είναι στην στεριά. «Τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Νωρίτερα μιλώντας στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο στο κανάλι «E», ο κ. Παπακαλοδούκας, υπογράμμισε πως σημασία έχει τώρα να μην έχουν υπάρξει θύματα από τα αμάξια που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τέσσερα άμεσα μέτρα στήριξης για τη Σύμη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία»

Στη Σύμη, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βρίσκεται από νωρίς το πρωί, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής, ο οποίος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.

Άμεσα θα πρέπει:

α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.

γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.

δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».

Ο κ. Κόνσολας ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία.

Άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί της Σύμης

Στο λιμάνι της Σύμης αποβιβάστηκε πριν από λίγη ώρα ο Εντεταλμένος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρήστος Ευστρατίου, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο νησί, μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που το έπληξαν το απόγευμα της Δευτέρας, 13 Νοεμβρίου 2017, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και την ισχυρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι χείμαρροι του νησιού.

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η κατάσταση στο νησί. Νωρίς τα ξημερώματα επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Παναγία Σκιαδενή», μηχανήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Ευστρατίου, αποτελούμενο από άνδρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και εθελοντικών ομάδων, που έφτασαν στη Σύμη λίγο μετά τις 8, σήμερα το πρωί, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της θεομηνίας.

Βασίλης Υψηλάντης: Η σκέψη μου βρίσκεται κοντά στους δοκιμασθέντες

Ο πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η σκέψη μου βρίσκεται κοντά στους δοκιμασθέντες, από το μεγάλο χθεσινό κατακλυσμό, συμπατριώτες μας στη Σύμη. Οι πληγές που άφησε τεράστιες. Χρέος της πολιτείας η αποκατάσταση κάθε ζημιάς και η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των Συμαίων. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την ενεργή υποστήριξη του κόμματος μας σε πράξεις που κατατείνουν στην άμεση ανακούφιση των δοκιμασθέντων συμπατριωτών μας.»

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ στην Σύμη. Θα τους τάξει τα πάντα όπως έκανε με τον σεισμό στην Κω... Τι θα πάρουν και αυτοί;;;

    Μα τα ίδια που πήραμε και εμείς στην Κω από την φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του βουλευτές της… Λόγια, λόγια, λόγια, ψέματα από επαγγελματίες ΨΕΥΤΕΣ και μπόλικα α…ια Καλαβρέζικα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ