Ν. Μυλωνάς: Ας επιμείνουμε στα τοπικά καθημερινά προβλήματα – Ας ξεκινήσουμε αλλαγές (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

11
533

 

ΘΕΜΑ: Ας επιμείνουμε στα τοπικά καθημερινά προβλήματα μας και ας ξεκινήσουμε αλλαγές

—Η σημερινή Λαϊκή συνέλευση των Δημοτών της πόλης μας είναι μια σπουδαία πολιτική διαδικασία! Δεν τις προβλέπει καταστατικός χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι στα θετικά της δημοτικής αρχής επιμένει σε αυτές τις Λαϊκές διαδικασίες. Είναι μια κληρονομιά της Αντίστασης, της κουλτούρας της αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980 που επιβιώνει (ιδεολογική κληρονομιά του κ. Δημάρχου).  Ανήμερα της εκλογής ενός αντιφατικού νέου πλανητάρχη με συνθήματα αντιπαγκοσμιοποίησης, ανατροπής του κατεστημένου αλλά και υπερσυντηρητικά μηνύματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, μέσα σε συνθήκες οξύτατων ανταγωνισμών, πολέμων, οικονομικής κρίσης και κοινωνικών αδιεξόδων, οι δημοκρατικές λαϊκές διαβουλεύσεις είναι αναγκαίες. Τα τοπικά μας προβλήματα απαιτούν να σχολιάσουμε, να κρίνουμε, να προτείνουμε, να ακούσουμε, να ονειρευτούμε και να δράσουμε. Που πάμε; Μέχρι που φτάνει η ανεπάρκεια της Ευρώπης; Η αδυναμία της κυβέρνησης; Η δυσπραγία του Δήμου; Το βάλτωμα των επιχειρήσεων; Η φτώχεια και η απραξία της κοινωνίας; Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει;.

—Μέσα Σεπτέμβρη βρεθήκαμε στην γειτονική πόλη της Μαρμαρίδας (MARMARIS).  Περπατήσαμε την παραλιακή περιοχή και είδαμε την ‘’mostra’’ της. Αυτό που βλέπει κάθε τουρίστας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ: Οι δρόμοι της στρωμένοι με κυβόλιθους πάνω από τους οποίους περνούν κάθε φύσης τροχοφόρα οχήματα (χωρίς τα δικά μας προβλήματα τοπικών βλαβών). Στους κεντρικούς δρόμους υπαρχει διαχωριστική νησίδα του με πράσινο μέσα από το οποίο φυτρώνουν μοντέρνα φωτιστικά σώματα με δυναμικές καμπύλες μεταλλικών στύλων που φέρουν στην απόληξη τους μικρά φωτιστικά και ηλιακούς συλλέκτες ενέργειας! Η συναρμογή του οδοστρώματος και των ποδηλατοδρόμων, που είναι σε ένα επίπεδο, είναι με μικρού ύψους μεταλλικά διαχωριστικά, καρφωμένα στο οδόστρωμα πιο ακίνδυνα από κολονάκια (…παλούκια). Η αστική συγκοινωνία γίνεται από την δημοτική επιχείρηση  και από ιδιωτικές, όμως όλα τα λεωφορεία είναι μικρά, mini  bus, στα παράθυρα των οποίων είναι σχεδιασμένες οι διαδρομές, οι στάσεις, το κόστος και η ώρα προσέγγισης σε κάθε σταθμό (και όχι …άχαρες διαφημίσεις)!

Υποδειγματική η σχεδίαση των στέγαστρα αναμονής επιβατών: ελαφρύς λευκός μεταλλικός σκελετός  και διαφανής γυάλινη πλαγιοκάλυψη και οροφή, χωρίς διαφημίσεις! (το μήνυμα είναι: δεν είναι όλα εμπόριο! δεν είναι όλα χρήμα)

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ και τους ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ: εκτεταμένο δίκτυο με ελάχιστη ή μηδενική κατάληψη τους από εμπορεύματα και αντικείμενα και ενσωματωμένες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες των αναπήρων! Είναι εντυπωσιακός ο  πλούτος υλικών, των σχεδίων και χρωμάτων στην επίστρωση τους με το έγχρωμο μάρμαρο να κυριαρχεί! Δίπλα στον παραλιακό πεζόδρομο εκτεταμένες περιοχές ελεύθερης παραλίας χωρίς ομπρέλες! Πολύ ελάχιστες οι περιοχές με ομπρέλες και ξαπλώστρες! Αλμυρίκια και φοίνικες συνδυάζονται με δημοτικά ξύλινα σκίαστρα   ελεύθερης χρήσης. Σε ένα μήκος 4 χιλιομέτρων υπήρχαν 2 ξύλινες πλωτές εξέδρες η μια ως εξέδρα καταστήματος και η δεύτερη αποκλειστικά ελεύθερης χρήσης των περιπατητών. Πληροφοριακές πινακίδες επί της παραλίας για τις χρήσεις και τις υπηρεσίες που διατίθενται στους λουόμενους. Τα καλαθάκια σκουπιδιών επενδεδυμενα με πλαστικο χορτάρι  γινινται δυσδιακριτα διπλα στο πρασινο των παρτεριων!

ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΗΜΕΡΟΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ: ιδανικά σχεδιασμένος ευρύχωρος, ελεύθερος χώρος! (δεν υπάρχουν αφημένα ποδήλατα, μηχανάκια, βάρκες, μηχανές, βαρέλια κλπ. όπως στα καθ’ ημάς). Δάπεδο με μαρμάρινη πολύχρωμη επένδυση,  αρτάνες, παρτέρια και ζαρντινιέρες  με δένδρα, πράσινο και λουλούδια! (ο Αντώνης φύτεψε με δικά του έξοδα  βασιλικούς στις ζαρντινιέρες του ποδηλατοδρόμου στο Δημαρχείο που τους πότιζε μόνος του  και όταν μεγάλωσαν κάποιος με το κύρος του Δήμου, του είπε: δεν ταιριάζουν με τα άλλα φυτά και τα ξερίζωσε!!!). Τα  γνωστά pillars, μονάδες παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού στους ελλιμενισμένους σε συσκευασία compact και cart service ( εδώ: μαρκουτσα, καλώδια, νερά που στάζουν, σπασμένα, υποστυλωμένα, και τώρα σκεπασμένα με μια …πλαστική σακούλα)!

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ: που είναι θα λέγαμε η αγορά τουριστικών ειδών (η Κανάρη ή η Φιλητά ας πούμε) και η διασκεδασοχώρα της πόλης. Απεριόριστα ελεύθερος χώρος για πεζούς! Πολύ μικρή κατάληψη κοινόχρηστου χώρου! Σε όλο το εύρος των δρόμων στέγαστρο με συρματόσκοινο στο όποιο είναι περιπλεγμένη πρασινάδα από κισσούς και βοκαμβύλιες! Στην bar street την ημέρα τίποτα δεν μένει στον δρόμο. Το βράδυ βγαίνουν τα τραπεζάκια με το μισό πλάτος του δρόμου να είναι ελεύθερο! (πινακίδες, σταντ, καρέκλες, τραπέζια, άγρα πελατών, σκόπιμα εμπόδια κλπ δεν συναντάς ούτε την μέρα ούτε και την νύχτα). Γλυπτά, πολλές γλυπτές συνθέσεις είτε από μάρμαρο είτε από μέταλλο με θεμα τον τουρισμό και την περιπλάνηση στους πεζοδρόμους στην παλιά πόλη και στην νέα πόλη, που σημειωτέον δημιουργήθηκε μετά από ένα καταστροφικό σεισμό το 1960 και σχεδιάστηκε εξ αρχής ως τουριστική πόλη (κάτι ανάλογο της Ιταλικής παρέμβασης στην Κω το 1933). Ο τουρισμός είναι συνδυασμένος με την ποιότητα του κοινοχρήστου χώρου, την ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους και υπηρεσίες, την οργάνωση και τον σχεδιασμό με την αισθητική και τον έλεγχο διασφάλισης ποιοτικών  συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Είναι μια πολύ ανταγωνιστική και δαπανηρή παραγωγική διαδικασία. Αφήνουμε τελευταίο τον σχολιασμό της εξόδου και της επιστροφής. Το κτήριο του Λιμανιού, το τέρμιναλ είναι ένα μοντέρνο κτήριο με μια εκτεταμένη μεταλλική πέργκολα-στέγαστρο με τζάμι και δωρεάν υπηρεσίες Wi-Fi, WC, και ..κλασσική μουσική!

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ: οι συγκρίσεις δημιουργούν θλίψη! Εικόνες αναμονής για την διαβατηριακη διαπίστευση μέσα στο λιοπύρι… μιάμιση ώρα! Ένα στέγαστρο, ένα βάψιμο στην αίθουσα… ΝΤΡΟΠΗ! Οι επισκέπτες από το ΜΑΡΜΑΡΙΣ πλήρωσαν 60 ευρώ και θα μείνουν στην Ρόδο μόλις με 3,5 ώρες! Το εισιτήριο Μαρμαρις-Ρόδος  κοστίζει 60 ευρώ με το καταμαράν και όπως μας είπαν: τα 20 είναι υπέρ του Ελληνικού Κράτους.  Στην Κω, παρά τα χάλια μας, είμαστε καλύτερα, σκεφτήκαμε με ανακούφιση,  από την πρωτεύουσα των 12νήσων! Μόνο που κάναμε το βασικό λάθος:

οι συγκρίσεις πια σήμερα γίνονται μέσω  internet control! Ότι στραβό κάνουμε ή ότι καλό δεν κάνουμε η είδηση πάει παντού! Και οι εμείς στην Κω, με αυτά και αυτά, έχουμε χάσει χρόνο, δυνάμεις, αντοχές, ορίζοντες, μέτρα και σταθμά, πίστη και ελπίδα.

—Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και καθημερινά και ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Τότε ίσως ανοίξει μια χαραμάδα φωτός.

Καλή επιτυχία στις συνελευσιακές διαδικασίες του Δήμου μας.

Ν Μυλωνάς.

18-palia-poli

26-terminal-rodou

20. παλια πολη
21. bar street παλια πολη
22. πεζοδρομοι μεσα στην πολη
23. τερμιναλ λιμανιου
24. τερμιναλ λιμανιου
25. τερμιναλ Ροδου
26. τερμιναλ Ροδου
27. τερμιναλ Ροδου
1. οδοστρωμμα ποδηλατοδρομος πεζοδρομιο
2. οδοστρωμμα ποδηλατοδρομος πεζοδρομιο
3. πεζοδρομιο και πεζοδρομος
4. πεζοδρομιο και πεζοδρομος
5. αστικη συγκοινωνια στεγαστρο
6. αστικη συγκοινωνια στεγαστρο
8. ξυλινη κατασκευη στην θαλασσα
9. ξυλινη κατασκευη στην θαλασσα
10. περιοχη ημεροπλοιοων και σκαφων αναψυχης
11. περιοχη ημεροπλοιοων και σκαφων αναψυχης
12.  περιοχη ημεροπλοιοων και σκαφων αναψυχης
13. περιοχη ημεροπλοιοων και σκαφων αναψυχης
15. Twin towns or sister cities Jinan
16. Twin towns or sister cities Jinan
17. εισοδος στην παλια πολη
18.  παλια πολη
19.  παλια πολη
20.  παλια πολη

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών, υπέρ της αυτάρκειας στην εθνική οικονομία.
    Μία μεγάλη παγκόσμια αλλαγή έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με την επικράτηση των εθνικιστών στην Αυστρία, της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
    Στην Ελλάδα, όπου θρηνούν όλα τα κανάλια και τα κόμματα του κατεστημένου, που στήριζαν την Κλίντον, η οποία παίρνει μαύρα λεφτά από τον Ερντογάν και υποθάλπει τους πιο ακραίους, αλβανικούς, ανθελληνικούς κύκλους.Μαζί τους θρηνούν και τα κοράκια των αγορών, οι διεθνείς τοκογλύφοι που καταστρέφουν την Πατρίδα μας με το μνημόνιο και την υφαρπαγή της εθνικής μας περιουσίας.

  2. Η Χρυσή Αυγή θεωρεί θετική την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, μία νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Ντόναλντ Τραμπ λυντσαρίστηκε κυριολεκτικά από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, καθώς βέβαια και από τους εγχώριους ολιγάρχες.
    Η ώρα των Εθνικών κρατών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έρχεται!

  3. Κυριε Μυλωνα 2,5 χρονια δημοτικη αρχη εισαι!ζητα ευθύνες για την πολη από τους ΧΑΔΟΥΛΗ-ΒΑΒΛΑ για την τουριστικη εικονα από τον εξαφανισμενο κυριο ΣΙΦΑΚΗ και τον ταξιδευτή κυρι ΚΥΡΙΤΣΕΝ αλλα και από ολο το κακο συναπαντημα του δημου σας.ΑΝΙΚΑΝΟΙ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ.

  4. Αν όλα αυτά, τα έγραφε ένας απλός φορολογούμενος πολίτης που καθημερινά βλέπει να βιάζετε η αισθητική του και οι απλοί βασικοί κανόνες διαβίωσης, θα έλεγα χίλια μπράβο. Τώρα ο κύριος Μυλωνάς τι κάνει; αυτοκριτική; Ή μήπως νομίζει πως όλοι εμείς τη βρίσκουμε να περπατάμε σε βρώμικους και σκοτεινούς δρόμους, χωρίς πεζοδρόμια, με ποδηλατόδρομους που έχον μετατραπεί σε πίστες και με πλατείες που έχουν μετατραπεί σε καφετέριες. Για αυτό εκλέχτηκε, για να δώσει λύσεις και όχι να κάνει κριτική. Και δεν χρειάζεται να πάει σε ξένη χώρα για να τα δει. Άμα θέλει να πάρει ιδέες, υπάρχουν πολλές επαρχιακές πόλεις στην Ελλάδα χωρίς τα έσοδα του δικού μας δήμου που είναι κυριολεκτικά πανέμορφες και φιλικές προς τους πολίτες.

  5. εχεις ξεπερασει τον φωσκολο.Ειστε λιγοι για το δημο του νησιου,που εμεις οι κωοι αγαπαμε.Απο εσας το νησι μονο κοροιδιες ακουει.Μαυρο θα πεσει,και πολυ μαλιστα.ΑΝΤΕ ΓΙΑ.

  6. ΡΟΔΑ-ΤΣΑΝΤΑ-ΚΟΠΑΝΑ.ΟΛΑ ΧΥΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ.ΤΣΑΝΤΗΡ ΜΑΧΑΛΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΕ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΣΕΡΛΗ

  7. ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ ΓΙΑ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΜΠΕΡΔΕΨΕΙ Ο ΜΥΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ ΜΑΡΜΑΡΙΔΑ Η ΕΝΩΜΕΝΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΣΗΜΕΡΑ.ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ[ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ,ΑΒΙΚΩ,ΑΥΡΑ,,] ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΜΕ ΤΕΛΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ,ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΣΑΝ ΙΔΙΩΤΗΣ ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ,,,,

  8. ΣΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΑΝ ΕΚΑΝΕΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ,ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ[ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ]

  9. Γιατί δεν δημοσιεύεις όλα τα σχόλια; Ο σύλλογος των Νικολάκηδων λέγεται Θερμοπύλες…Και επειδή μπορεί να μη το αφήσεις να περάσει,και απορώ γιατί,ρωτώ λοιπόν. εμείς ταχτήκαμε για να φυλάμε τι;Θερμοπύλες….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ