ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο πανηγυρικός Εσπερινός του Αγ. Ι. Χρυσοστόμου στο Βαπτιστήριο στον Λινοπότη

4
1111

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο φερώνυμο Ιερό Βαπτιστήριο, δίπλα στον ΙΝ του Αγ. Παύλου στον Λινοπότη.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σ. Σεγεντάνης, ο τοπικός σύμβουλος και πρ. Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής και αρκετοί προσκυνητές.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο την θαυμαστή ταπεινοφροσύνη του Αγίου ο οποίος υπέμεινε όλη την ταλαιπωρία και τις εξορίες που του επεφύλαξαν άλλοι επίσκοποι και η αυτοκράτειρα επειδή τους ήλεγχε για τις πράξεις τους.

Επεσήμανε ακόμη ότι αυτή την ημέρα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι δεν χοροστατεί ο Πατριάρχης ο οποίος στέκεται στο παραθρόνιο, όπως και στην αυριανή Θ. Λειτουργία, αλλά ο ίδιος ο Άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος με την εικόνα η οποία βγαίνει με πομπή και την ποιμαντορική του ράβδο.

Τέλος, έδωσε τις ευχές και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρωτοσύγκελο της Ι. Μητροπόλεως π Χρυσόστομο ο οποίος ανήγειρε το εν λόγω Ι. Βαπτιστήριο εις μνήμην των γονέων και της αδελφής του.

Ο π. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και όλους τους ευσεβείς προσκυνητές και απηύθυνε πρόσκληση για την αυριανή Αρχιαρετική Θ. Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου η οποία θα τελεστεί (λόγω στενότητας χώρου) στον δίπλα ΙΝ του Αγ. Παύλου, ενώ και το πρωί της Δευτέρας θα τελεστεί Θ. Λειτουργία στο Ι. Βαπτιστήριο.

Περιληπτικός Βίος
του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

(347-407 μ.Χ.)

 

Ο μεγάλος αυτός Πατέρας και Διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε το 347 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα, μια ευσεβέστατη, ενάρετη και μορφωμένη χριστιανή. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του – χήρα τότε 20 ετών – τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο.

 

Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια – κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο – αλλά και στην Αθήνα. Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο και σε ένα από τα πολλά μοναστήρια στα γύρω βουνά της Αντιόχειας για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευσε προσευχόμενος και μελετώντας τις Αγίες Γραφές.

Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, όπου χειροτονήθηκε διάκονος – το 381, σε ηλικία 34 ετών – από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Πέραν των λειτουργικών του καθηκόντων ασχολείται με τη συγγραφή και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας που συντηρούσε καθημερινά 3.000 άτομα.

Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό χειροτονήθηκε πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών. Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματά του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές των ανθρώπων βαθύτατα. Ο κόσμος έλεγε ότι «έρεε χρυσός» από το στόμα του, γιʼ αυτό και τον ονόμασαν Χρυσόστομο.

Η φήμη του έφτασε μέχρι τη Βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινεΠατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο ιερός Χρυσόστομος, εκτός των άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται και από τα πολλά συγγράμματά του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).

Ως Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, φρόντισε για τη μόρφωση του Κλήρου, εργάστηκε για τη διάδωση του Χριστιανισμού σε βάρβαρους λαούς, προστάτεψε τους φτωχούς και δυστυχισμένους, ιδρύοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα την ίδια την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου),συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον Άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σε χωριό της Βιθυνίας.

Η απόφαση όμως αυτή εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402) . Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404).

Σταθμοί στη μαρτυρική του πορεία ήταν η Χαλκηδόνα, η Νικομήδεια, η Νίκαια, η Άγκυρα, η Καισάρεια. Μετά διατάχθηκε να μετακινηθεί στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου έμεινε 3 χρόνια και έγραψε 204 εξαίρετες επιστολές σε διάφορα πρόσωπα και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε τη χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, των Τριών Ιεραρχών. Τέλος την 26η Φεβρουαρίουεορτάζουμε την χειροτονία του σε πρεσβύτερο.

Υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικώτατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σε αυτούς που φαίνονται «ως φωστήρες εν κόσμω» δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στο κόσμο.

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΔΕΣΠΟΤΑ , ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΣ ΕΦΥΓΕ. ΨΑΛΤΕΣ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ….

  2. Βοήθεια σε όλο το κόσμο να δίνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ,
    δεν είχε τύχει όσο ήμουν Κω να έρθω σε αυτή την εκκλησία.

    * Καλά έκανες και άλλαξες την σελίδα Γιάννη , είναι πολύ πιο ευχάριστη στην ανάγνωση τώρα

  3. Με νοσταλγια φερνω πολλες φορες στο μυαλο μου τον ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗ της Κεφαλου.Ανημερα της γιορτης της Παναγιας της Στηλωτης εφευγα νωρις απο την Κω για να ειμαι εκει πριν αρχισει η λειτουργια.Το αποκορυφωμα ηταν οταν ο Παπακωνσταντης ελεγε το κηρυγμα που σε καθηλωνε,απο τοτε που εφυγε λυπαμαι που το λεω δεν ξαναπηγα.Καλη του ωρα οπου και αν βρισκεται

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ