Κοινή δήλωση 5 Δημάρχων για προσφυγικό – μεταναστευτικό: Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης – Να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της – Άμεση αποσυμφόρηση – Φύλαξη θαλάσσιων συνόρων – Σεβασμό αποφάσεων ΔΣ

31
1433

Σε κοινή δήλωση κατέληξαν στη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα οι πέντε Δήμαρχοι των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής:

 

Αθήνα, 28-11-2019

 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΚΩ – ΛΕΡΟΥ – ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ – ΧΙΟΥ

 

Οι Δήμαρχοι των πέντε (5) ακριτικών νησιών που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα, δηλώνουμε ότι:

 

  1. Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.
  2. Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα.
  3. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας.
  4. Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.
  5. Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

 

Επίσης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ζητάμε τη συμπαράσταση του συνόλου των συναδέλφων μας, όλης της επικράτειας, στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά μας.

Σε κάθε περίπτωση ενωμένοι και με ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία τους.

 

Οι Δήμαρχοι

 

Ανατολικής Σάμου – Στάντζος Γεώργιος

Κω – Νικηταράς Θεοδόσης

Λέρου – Κόλιας Μιχαήλ

Μυτιλήνης – Κύτελης Στρατής

Χίου – Κάρμαντζης Σταμάτιος

 

Σημείωση: επισυνάπτεται το κείμενο με τις υπογραφές και φωτογραφία από την σημερινή συνάντηση.

 

Γραφείο Τύπου

31 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και ο δικός μας ο Τριώφλορος ΤΕΟ πάντα ποζάρει στις μίτες των παπουτσιών μπάς και φανεί παίδαρος… Μήπως Τεοντόση μας έπρεπε να πας με τον φορτωτή στην μαϊμού συνάντηση των δημάρχων που στα κρυφάέχουν συμφωνήσει σε όλα με την ΚΟΥΛΟκυβέρνηση;;;;;

    • Γερά Θεοδόση, πάρε τον φορτωτή και καθάρισε τον δεύτερο οικισμό ΛΑΘΡΟ που άφησες να γίνει…

      Τρις χιλιάδες άστεγοι σε παράγκες από καλάμια και χαρτόνια έξω από το Hot Spot. Τώρα ξύπνησε ο νταής και άρχισε να φωνασκεί αφού συμφώνησε στο κλειστό ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΥ 2.000 ταλαίπωρων… Τώρα σκούζει καταλαβαίνοντας τι συμφώνησε με τον ΚΟΥΛΗ…

  2. Τα αλλα δημοτικα συμβουλια των νησιων αποφασισανε και το δημοτικο συμβουλιο της Κω περιμενουμε την Δευτερα να αποφασισει? Καλα κρασια…….

  3. Και αν η κυβέρνηση δεν σας λάβει υπόψιν και συνεχίσει τα δικά της εσείς τι θα κάνετε δηλαδή; Έχετε αποφασίσει κάποιο κοινό σχέδιο αντίδρασης; Εκεί σε θέλω κάβουρα. Που λέει και η παροιμία.

  4. ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΞΕ ΤΑ ΧΟΤ ΣΠΟΤ

  5. Το 2015 όπως έμπαιναν έφευγαν στην Ευρώπη, ένα εκατομμύριο μάζεψε μόνο η Μέρκελ, να μη ξεχνάμε.
    Τότε 9 στους 10 ήταν Σύριοι πρόσφυγες, να μη ξεχνάμε.
    Τώρα μπαίνουν και δεν θα πάνε πουθενά, εδώ θα κάτσουν. Τώρα είναι 1 στους 10 Σύριος και 9 λαθρομετανάστες, όλες οι ράτσες του κόσμου. Όλα τα αποβράσματα, με παράδειγμα την πρόσφατη επιτυχία της ΕΛΑΣ στην εξάρθρωση συμμορίας ληστών (35 παρακαλώ) Μαροκινών, Αλγερινών και λοιπών ευπαθών ομάδων.
    Το επικίνδυνο παιχνίδι το παίζει ο απέναντι γυφτοσουλτάνος, να το καταλάβουμε καλά μάγκες.
    Εμένα εκείνο που με ανησυχεί είναι η π…..ια των Ευρωπαίων.

    • Μανωλη οι Ευρωπαίοι κοιτανε τις χωρες τους.Εμεις απλα ειμαστε καλοι….ανθρωποι και τους τρωμε στη μαπα.Μην ζητας αλλου με το ζορι να γινουν καλοι.Απλα λουσου την καλωσυνη σου.

      • Ποιοι κοιτάζουν τον τόπο φίλε; Δες ειδήσεις και αρλουμπολογια στην τηλεόραση. Κατιναριο και μπούρδες. Αυτοί μας κυβερνάνε. Η γιαγιά μου στο νησί τα έλεγε ποιο σοβαρά και αντρικια. Αλλά φταίμε κι, εμείς.

  6. για αυτό το τεράστιο θέμα ο Μητσοτάκης κοροϊδεψε τους κουρκούβιαλους και τώρα τους άδειασε όπως και στο μακεδονικό. Φάτε σανό γίδια μέχρι να καταλάβετε

  7. Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου: Στον Πειραιά δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες

    Κάθε μέρα και νέο ρεκόρ στον αριθμό των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

    Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Ασύλου και Μετανάστευσης, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά κινούνται στην περιοχή των 40.000. Συγκεκριμένα, χτες ήταν 39.306 ενώ προχτές ήταν 39.161.

    Στη Μόρια βρίσκονται 16.479 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι 2.840. Στη δε Σάμο, οι διαμένοντες είναι 11 φορές περισσότεροι από τη χωρητικότητα του ΚΥΤ (7.310 έναντι 648).

  8. Τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν οι «ανοικτές φυλακές» της Ευρώπης

    Τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν οι «ανοικτές φυλακές» της Ευρώπης και απαιτείται η ανάληψη ευθύνης από όλους. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε κέντρα προσωρινής παραμονής ή σε μικρό αριθμό κατοικιών που διατίθεται από την Ύπατη Αρμοστεία και άλλους οργανισμούς. Κάποιοι κατάφεραν να μετακινηθούν στη Βόρεια Ευρώπη με διάφορους τρόπους, αλλά όσοι παραμένουν στην Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι.»

    H ένταση στις τοπικές κοινωνίες των νησιών κλιμακώνεται με την εμφάνιση δυστυχώς ακόμα και ανεξέλεγκτων βίαιων δράσεων ακραίων ομάδων, επισημαίνουν και προσθέτουν: « Οι πολίτες των νησιών, που η στάση τους στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εξυμνήθηκε με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται στη δύσκολη θέση να μη βλέπουν καμία λύση στο ζήτημα, υφιστάμενοι πολλαπλές συνέπειες

  9. Αποχώρησε λίγο πριν από τις 11.30 το βράδυ ο Στρατηγός από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για το προσφυγικό, όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι δεν φυλάσσονται καλά τα σύνορα.
    https://www.stonisi.gr/post/5370/apoxwrhsh-strathgoy-apo-to-dhmotiko-symvoylio

  10. Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, αλλά τα κλειστά κέντρα είναι για καλό

    «Θέλω να πω στους κατοίκους της Σάμου: Τι είναι καλύτερο; Να έχουν ένα ανοιχτό κέντρο στο οποίο μπαινοβγαίνουν ή ένα κλειστό κέντρο, φυλασσόμενο, στο οποίο θα ξέρουμε ποιος είναι ποιος ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι με το νέο σχέδιο για το προσφυγικό, η Νέα Δημοκρατία υλοποιεί μια βασική προεκλογική της δέσμευση και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο «χρειάζεται χρόνο να αποδώσει και θα αποδώσει».
    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/georgiadis-kleista-kentra-einai-gia-kalo

  11. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star patmos» μεταφέροντας 7 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

    Στο μεταξύ στη διάσωση και περισυλλογή 41 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή της Χίου.

    Εξάλλου 38 μετανάστες και πρόσφυγες το ίδιο διάστημα αποβιβάστηκαν με λέμβο σε περιοχή της Λέσβου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  12. Μέχρι το καλοκαίρι τα κλειστά κέντρα – Συνεχείς ροές και αντιδράσεις

    Αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση,όσο και από τις τοπικές κοινωνίες προκαλεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων στα νησιά.Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μπει τέλος στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που δεν πληρούν κανέναν κανόνα αξιοπρεπούς διαβίωσης ενώ παράλληλα δημιουργούν προβλήματα στη ζωή των ντόπιων

  13. «Όχι» στα κλειστά κέντρα – «φυλακές» για τους πρόσφυγες από τους ΓΧΣ

    «Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε ένα απίστευτο χάος, σε μία κατάσταση η οποία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα χειρότερα μέρη στον κόσμο στα οποία οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν δουλέψει».

    Συγκεκριμένα στη Μόρια, σε κάποια σημεία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, υπάρχει μία τουαλέτα ανά 200 άτομα και στη Σάμο μία ανά 300 άτομα ενώ πολλοί άνθρωποι ζουν σε σκηνές για μήνες ακόμα και χρόνια χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό.

    Τους τελευταίους έξι μήνες όπως τόνισε ο κ. Χρήστου, σχεδόν το 20% των ασθενών με ψυχικά προβλήματα που επισκέφθηκαν τους ΓΧΣ έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς είναι θύματα βασανιστηρίων, ενώ το 30% έχουν υποστεί σεξουαλική βία.
    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη από τον κύριο Χρήστου ότι πολλά από τα παιδιά ασθενείς που περιθάλπουν οι ΓΧΣ έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κάποια από αυτά σε ηλικία μικρότερη ακόμη και των 10 ετών.

    Ειδικά για τις περιπτώσεις ασθενών με ψυχολογικά προβλήματα οι ΓΧΣ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κάνει επανειλημμένα εκκλήσεις στην κυβέρνηση και στις ευρωπαϊκές αρχές και έχουν εισπράξει μόνο σιωπή, ενώ η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο

  14. Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για το προσφυγικό, ο κύριος Χρήστου είπε ότι για τους ΓΧΣ το κλείσιμο αυτών των κέντρων υποδοχής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν σε ασφαλείς χώρους και με πρόσβαση σε παροχές υγείας.

    Τόνισε ότι η λύση στο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι το κλείσιμο των hot spots και η αντικατάσταση τους με κλειστά κέντρα το οποίο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φυλακές».

  15. Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: Αποχώρησε από εκδήλωση ο Έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος

    Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Δημήτρης Οικονόμου από εκδήλωση στην Τουρκία εξαιτίας των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν.

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου αποχώρησε από την εκδήλωση για τον αγωγό TANAP, στην τουρκική πόλη Ύψαλα απέναντι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου παρευρισκόταν και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

    Η αποχώρηση έγινε μετά τα σχόλια του Τούρκου προέδρου, ο οποίος για μία ακόμη φορά εκτόξευσε απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία αγνοεί την Κρήτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ