ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Συγκίνηση στον πανηγυρικό εσπερινό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι | «Η Αγία Σοφία μετά την άλωση έγινε τζαμί αλλά δεν άντεξαν την παρουσία των χερουβίμ & τα λείψανα των Αγίων κάνοντάς την μουσείο | Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτούργησε στα ερείπια του Αγ. Γεωργίου στην απέναντι Αλικαρνασσό

3
2733

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ευλάβεια και κατάνυξη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη απόψε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στον ΙΝ Αγ. Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης και πολλοί ιερείς της πόλεως Κω.  Ο π. Ιωάννης ήταν από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του εν λόγω Ιερού ναού και ο πρώτος εφημέριος επί μακαριστού Μητροπολίτου Ναθαναήλ του Α’ αρχές της δεκαετίας του ’70. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον π. Ιωάννη να έρχεται για πολλά χρόνια ακόμη στον ιερό ναό που υπηρέτησε από τα πρώτα χρόνια της ανέγερσής του και έφτιαξε επίσης την αίθουσά του.

Στον χορό των ιεροψαλτών ήταν οι ιεροψάλτες Τρύφων Γεωργίου και ο Αχιλλέας Φαρμάκης.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην επίσκεψη του Παναγιωτάτου οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην απέναντι Αλικαρνασσό όπου λειτούργησε στα ερείπια του ΙΝ του Αγίου Γεωργίου.

Στο ζήτημα που καίει όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, της εκ νέου μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, ο Σεβασμιώτατος ανέτρεξε στην ιστορία. Όταν η Αγία Σοφιά μετά την άλωση έγινε τζαμί. Αλλά πριν την άλωση είχε συληθεί από τους σταυροφόρους της δύσης. Ακόμα και την Αγία Τράπεζα που άρπαξαν δεν άντεξε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και βούλιαξε στον Βόσπορο για να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη.

Η μετατροπή της σε μουσείο ήταν αναπόφευκτη αφού δεν μπορούσαν να προσεύχονται σαν σε τζαμί από τη στιγμή που τους έβλεπαν οι Άγγελοι από τον τρούλο και από κάτω με τα λείψανα των Αγίων. Θύμισε ακόμη πως σε κάθε θυσιαστήριο ακόμα και ερειπίων στέκεται μέχρι της συντελείας των αιώνων φύλακας Άγγελος που το επιβλέπει.

Κι όταν έγινε μουσείο άρχιζαν να αποκαλύπτονται τα ψηφιδωτά, οι Άγγελοι, οι σταυροί κλπ. Και τώρα μετά από τόσα χρόνια να πάλι οι κραυγές των ανθρώπων που παρακινεί η δύναμη του σατανά» να το κάνουμε τζαμί…»

«Προσεύχεστε αδερφοί μου. Να γίνει Ορθόδοξη εκκλησιά πάλι. Να προσεύχεστε γιατί η προσευχή είναι η δύναμη που κινεί τα όρη. Να φροντίζετε τα μικρά εκκλησάκια και τους ναούς που έχουμε. Ίσως να επιτρέπει ο Θεός να δοκιμαστούμε…

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους και ιδιαιτέρως τον εφημέριο του Ιερού ναού π. Αναστάσιο Γιώτη όχι μόνο για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό του ναού αλλά και για την ανέγερση του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Κοσμά, ανατολικά του ΙΝ (φωτό).

Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό προσφέρθηκαν γλυκίσματα από την αδελφότητα γυναικών του ΙΝ Αγίου Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Το πρωί ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας με όλους τους ιερείς της πόλης. Στο κήρυγμά του ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ μίλησε για τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και την παρουσία των Αγγέλων σε κάθε ναό, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αγία Σοφία και τον Άγγελο που εμφανίστηκε στον τρούλο της (ΒΙΝΤΕΟ).

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας η Αγία Σοφία.
    Το ξανθό γένος (με τις ανταύγειες) δεν έλεγαν οι προφητείες ότι θα μας σώσει; Εντάξει, αυτό που είπε ο υφυπουργός μπορεί να μην συμαίνει και τίποτα, όμως μας τα είχαν ζαλίσει (οι Προ-φυτείες εξαιρετικής ποιότητας) με το ξανθό γένος!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ