Αρχική Ειδήσεις Απόδημοι Πώς ο γιος ενός φτωχού σφουγγαρά από τη Ρόδο έγινε πετυχημένος επιχειρηματίας...

Πώς ο γιος ενός φτωχού σφουγγαρά από τη Ρόδο έγινε πετυχημένος επιχειρηματίας στην Αυστραλία

0
676

Της Θεοδώρας Μαΐου στον “Νέο Κόσμο”

Έχουν περάσει ακριβώς 90 χρόνια από τότε που η οικογένεια Αγγελάκη μετανάστευσε από τα γραφικά νησάκια της Σύμης και της Ρόδου στην Αυστραλία, όπου μετά από σκληρή δουλειά και αγώνες κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους αυτοκρατορία, μια επιχείρηση θαλασσινών, την Angelakis Bros με έδρα τη Νότια Αυστραλία.

Κι ενώ ένα χρόνο πριν η οικογένεια αποφάσισε να περάσει στην πώληση της οικογενειακής επιχείρησης, ο Μιχάλης Αγγελάκης, με το γνωστό πλατύ χαμόγελο, το αστείρευτο χιούμορ και μια αγκαλιά θαλασσινές λιχουδιές, αποφάσισε να επιστρέψει στις τηλεοπτικές οθόνες με τα νέα επεισόδια της δημοφιλούς εκπομπής μαγειρικής Out of the Blue, που μάλιστα εξαιτίας του θεωρείται μια από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες εκπομπές της αυστραλιανής τηλεόρασης.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που για μια ακόμα τηλεοπτική σεζόν μου δίνεται η δυνατότητα να χαρίσω στους πιστούς τηλεθεατές ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο θαλασσινές συνταγές. Για μένα αυτός ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσω τη μακρά μεταναστευτική ιστορία της οικογένειας μου που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν αιώνα, όταν ο σφουγγαράς παππούς μου εγκατέλειψε το νησί του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην ξενιτιά» λέει το αγαπημένο «αιώνιο παιδί» της αυστραλιανής τηλεόρασης που έχει πάνω από 220 επεισόδια στο ενεργητικό του.

Στα επεισόδια της φετινής τηλεοπτικής σεζόν που ξεκίνησαν να προβάλλονται το περασμένο Σάββατο από το Κανάλι 7, ο 68χρονος μάγειρας, με τον αγαπημένο του φίλο και συνεργάτη, Michael Keelan, επισκέπτεται μια σειρά οινοποιείων της Νότιας και Δυτικής Αυστραλίας καθώς και της Τασμανίας και με τη βοήθεια οινοπαραγωγών στην κάθε περιοχή ανακαλύπτει τρόπους για να συνοδεύσει τις θαλασσινές συνταγές του με «καλό» τοπικό κρασί.

«Για μένα αυτές οι εκπομπές συνδυάζουν το αστείρευτο μεράκι μου για τη μαγειρική και τη βαθιά μου αγάπη για τη θάλασσα, ενώ ομολογώ ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να βρίσκομαι σε εγρήγορση μετά τη συνταξιοδότησή μου και την πώληση της οικογενειακής επιχείρησης» λέει ο κ. Αγγελάκης.

Η οικογένεια πριν την πώληση της επιχείρησης Angelakis Bros

Η οικογένεια πριν την πώληση της επιχείρησης Angelakis Bros

Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν πέντε περίπου μήνες, τον περασμένο Μάιο, η διοίκηση της εταιρείας Angelakis Brothers (αδελφοί Αγγελάκη και οικογένεια Σπύρου), πέρασε επίσημα στα χέρια των υπευθύνων μιας ακόμα νοτιοαυστραλιανής εταιρείας, της Barossa Fine Foods, που δραστηριοποιείται στον τομέα των τροφίμων τα τελευταία 28 χρόνια.

Τα τρία αδέλφια, μαζί με τους συνεταίρους και ξαδέλφια τους, Πήτερ και Μιχάλη Σπύρου, ανακοίνωσαν την πώληση της επιχείρησης, με την αιτιολογία ότι ήλθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου να αποσυρθούν από τη διοίκηση μετά από 58 χρόνια.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν υπήρχε σχέδιο διαδοχής αφού κανένα από τα παιδιά της οικογένειας δεν δραστηριοποιείτο στον συγκεκριμένο τομέα.

«Καθένας μας εργάστηκε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Αυτή η επιχείρηση κατέληξε να μεγαλώσει τέσσερις γενιές δίνοντας σε όλους εμάς τη δυνατότητα να ζήσουμε, να πετύχουμε και, κυρίως, να προσφέρουμε στις οικογένειες και τα παιδιά μας.

«Όταν κοιτάζω πίσω με λυπεί που δεν μας ανήκει πια αλλά χαίρομαι που εξακολουθεί να πηγαίνει καλά στα χέρια των νέων ιδιοκτητών. Δυστυχώς, κάποιες φορές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν αυτά που εμείς σκεφτόμαστε και η ζωή συνεχίζεται. Φυσικά, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, που πάρθηκε με ελαφρά καρδιά, αλλά όπως οι δικοί μας γονείς και παππούδες μας δεν ήθελαν να γίνουμε ψαράδες, έτσι κι εμείς εργαστήκαμε σκληρά για να δώσαμε στα παιδιά μας τις ευκαιρίες και τα κατάλληλα εφόδια ώστε να επιλέξουν την καριέρα που τα ίδια επιθυμούν να ακολουθήσουν».

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ  ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Ο Μιχάλης Αγγελάκης θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο επιτυχημένους ομογενείς της Αυστραλίας.

Ο ίδιος λέει ότι είναι απλώς ο περήφανος γιος του Γιώργου του σφουγγαρά από τη Ρόδο, που με τον αδελφό του Νίκο ήρθαν στην Αυστραλία τη δεκαετία του ’30 και με κόπο και θυσίες δημιούργησαν τον οικονομικό κολοσσό, Angelakis Brothers.

Εξηγεί, ακόμα, ότι δεν θα είχε καταφέρει τίποτα χωρίς τον πατέρα του, που ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής του.

«Δυστυχώς, έφυγε από τη  ζωή σε ηλικία 74 ετών από καρδιακή προσβολή. «Μακάρι όλα τα βραβεία να τα είχε κερδίσει ο πατέρας μου και όχι εγώ. Εκείνος για μένα ήταν δάσκαλος, το στήριγμά μου και αν τελικά μου έμαθε ένα πράγμα, αυτό ήταν να παλεύω πάντα και να βοηθάω τους γύρω μου γιατί τελικά δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή από το να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου.

Ο χαμός του κυρ-Γιώργου μου στοίχισε πολύ» λέει συγκυνημένος ο 68χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος σε ηλικία 50 ετών παραλίγο να χάσει τη δική του ζωή όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο και λίγο αργότερα με τη διπολική διαταραχή.  «Ήμουν έτοιμος να πεθάνω στα 50 μου χρόνια αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια.

Σήμερα νιώθω πλήρης και χαρούμενος που βρίσκομαι ακόμα ανάμεσά σας, υγιής, και μπορώ να χαίρομαι την οικογένειά μου, να ταξιδεύω, να μαγειρεύω και να σκορπώ με το χιούμορ και τα αστεία μου τη χαρά στους συνανθρώπους μου.

«Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της ζωής», καταλήγει ο μεγιστάνας των θαλασσινών. *Η σειρά Out of the Blue προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 5.30 μ.μ. από το Κανάλι 7.

rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ