Χρεοκοπεί μεγάλη ελληνική εταιρεία: Πώς παίρνουν τον έλεγχο Alpha Bank και Πειραιώς

0
2198

Ποια μεγάλη ελληνική εταιρεία real estate παραδίδει σύντομα τον έλεγχο στις τράπεζες;

Οδυνηρή κατάληξη για τον ιδρυτή και μέχρι τώρα ιδιοκτήτη της θα έχει η προσπάθεια διάσωσης εταιρείας real estate, η οποία έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, ιδιαίτερα μετά τη ματαίωση του επενδυτικού της project που ήταν συνδεδεμένο με την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός», αναχρηματοδοτήθηκε από τις τράπεζες με 49,2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας την έκδοση ισόποσου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ). Οι τράπεζες προτίθενται επιπλέον να μετοχοποιήσουν απαιτήσεις τους 19 εκατ. ευρώ, ώστε η εταιρεία να «ανασάνει» ταμειακά. Ετσι όμως θα αποκτήσουν τον απόλυτο μετοχικό της έλεγχο, αφήνοντας τον Μπάμπη Βωβό σε θέση μειοψηφούντος (μικρο)μετόχου.

Το πρώτο σκέλος του σχεδίου – η έκδοση ΜΟΔ, εγκρίθηκε από τη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας, με τη συναίνεση του ιδιοκτήτης της.

Για το δεύτερο σκέλος – τη μετοχοποίηση χρεών, με την οποία η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς θα γίνουν πλειοψηφούσες μέτοχοι, ο κ. Βωβός εξέφρασε την τελευταία στιγμή επιφυλάξεις και μπλόκαρε τη λήψη απόφασης στη Γενική Συνέλευση. Το θέμα θα συζητηθεί σε νέα έκτακτη ΓΣ στις 16 Ιανουαρίου.

Το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο θα είναι 5ετούς διάρκειας , με επιτόκιο μόλις 1%. Θα το καλύψουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες, αναχρηματοδοτώντας ουσιαστικά παλαιότερα δάνεια που έχουν γίνει «κόκκινα». Αν μετατρέψουν μελλοντικά αυτές τις ομολογίες σε μετοχές, θα αποκτήσουν μεγάλο ποσοστό της εταιρείας.

Το πλειοψηφικό πακέτο μπορούν να το εξασφαλίσουν άμεσα, με μετοχοποίηση χρεών. Το σχέδιο που τέθηκε προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση, προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 19 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί εξ ημισείας από την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς, με συμψηφισμό αντίστοιχων απαιτήσεων τους από παλιά δάνεια.

Κάθε τράπεζα θα πάρει από 31.666.667 νέες μετοχές, αποκτώντας συμμετοχή 32,56%. Αθροιστικά οι δύο θα έχουν 65,12%. Ο μέχρι τώρα ιδιοκτήτης (η οικογένεια Βωβού) θα περιορισθεί σε ποσοστό της τάξεως του 14% και θα χάσει τον έλεγχο.

 

Αν η εταιρεία επιβιώσει και οι τράπεζες μετατρέψουν σε μετοχές τις ομολογίες του εκδιδόμενου τώρα ΜΟΔ, θα συγκεντρώσουν συνολικό ποσοστό συμμετοχής 87% , ενώ η οικογένεια Βωβού θα πέσει στο 5%

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ