Κορωνοϊος – ΔΝΤ: Η πανδημία θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930 | Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε πώς ο κορωνοϊός άλλαξε την ανθρωπότητα

0
119

Η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα χρειαστούν δισ. δολαρίων σε ξένη βοήθεια, είπε μεταξύ άλλων η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η πανδημία του κορωνοϊού που σαρώνει τον κόσμο, θα μετατρέψει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως σε «έντονα αρνητική” για το 2020, προκαλώντας την χειρότερη ύφεση από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, ενώ μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2021, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Επιπλέον, η ίδια παρουσίασε μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα για την οικονομική και κοινωνική επίδραση του κορονοϊού σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις είχαν ήδη αναλάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας 8 τρισ. δολαρίων, αλλά πιθανότατα θα χρειαζόταν περισσότερα.

Η κρίση θα πλήξει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα χρειαστούν δισ. δολαρίων σε ξένη βοήθεια.

«Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετική αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε περισσότερες από 160 χώρες μέλη το 2020», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι αναμένεται συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

«Προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα βιώσουν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2020» σχολίασε.

Εάν η πανδημία υποχωρήσει στο β΄ μισό του έτους, το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, τόνισε αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη.

«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές: θα μπορούσε να γίνει χειρότερο, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η πανδημία πλήττει τόσο πλούσιες όσο και φτωχές χώρες, αλλά πολλοί στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή είχαν ασθενέστερα συστήματα υγείας. Επίσης, δεν ήταν επίσης σε θέση αυτές οι χώρες να εφαρμόσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση στις πυκνοκατοικημένες πόλεις τους και στις φτωχογειτονιές.

Είπε ότι οι επενδυτές είχαν ήδη αφαιρέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου από τις οικονομίες αυτές, περισσότερες από τρεις φορές την εκροή που παρατηρήθηκε κατά την ίδια περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων να μειώνονται δραματικά, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να καταπολεμήσουν την πανδημία και να διασώσουν τις οικονομίες τους, ανέφερε.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει δράση, θεσπίζοντας περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά μέτρα και νομισματικά μέτρα.

Για να εξασφαλίσει τη μελλοντική ανάκαμψη, ζήτησε συνεχείς προσπάθειες για περιορισμό του ιού και υποστήριξη των συστημάτων υγείας, αποφεύγοντας τους ελέγχους των εξαγωγών που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη ροή του ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού και των τροφίμων.

«Οι ενέργειες που κάνουμε τώρα θα καθορίσουν την ταχύτητα και τη δύναμη της ανάκαμψής μας», ανέφερε.

newmoney.gr

Κορωνοϊός: Δείτε σε ενα συγκλονιστικό βίντεο πώς ο ιός άλλαξε την ανθρωπότητα

Σε ένα βίντεο 8 λεπτών η βρετανική Guardian δείχνει πώς ο φονικός ιός που ξεκίνησε από την Κίνα άλλαξε την ανθρωπότητα

Μέσα σε 8 μόλις λεπτά η βρετανική Guardian με ένα συγκλονιστικό βίντεο περιγράφει πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τον κόσμο.

Το βίντεο ξεκινά από την Ουχάν, εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησε ο φονικός ιός όταν στις 11  Ιανουαρίου μια γυναίκα κατέληξε από πνευμονία.

Ακολουθεί ο Κινέζος γιατρός, ο πρώτος που μάταια, προειδοποίησε για τον φονικό ιό και που τελικά πέθανε από τον covid-19.

How coronavirus changed the world in three months

Το βίντεο συνεχίζει με την επιβολή της καραντίνας στην κινεζική επαρχία με πλάνα από τους έρημους δρόμους της Ουχάν.

Σε αυτό το σημείο η τροπή που παίρνει το βίντεο θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας: Ανέγερση νοσοκομείου μόνο για τα κρούσματα του Covid-19, το «Diamond Princess», ένα ολόκληρο κρουαζιερόπλοιο, μπαίνει σε καραντίνα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει πια την εξάπλωση του ιού.

Μέρες αργότερα η Ευρώπη γίνεται το νέο κέντρο της επιδημίας κορωνοϊού: Οι χώρες λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, τα σύνορα κλείνουν και οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων μπαίνουν σε καραντίνα.

Η Ιταλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα. Εικόνες που θυμίζουν πόλεμο με τους νεκρούς να μεταφέρονται σε στρατιωτικά οχήματα, στιγματίζουν την ανθρωπότητα.

«Ο κορωνοϊός θα με βοηθήσει να εκτιμήσω όλα εκείνα τα απλά πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένα» λέει κάτοικος της Ιταλίας και συνεχίζει: «Να ζω, να αναπνέω, να πάω μια βόλτα, να αγκαλιάσω κάποιον».

Η Ευρώπη ερήμωσε, οι δρόμοι είναι άδειοι και οι άνθρωποι κλεισμένοι μέσα σε 4 τοίχους προσπαθούν με κάθε τρόπο να δώσουν νόημα στην καθημερινότητά τους.

Δίνουν ραντεβού στα μπαλκόνια τους και χειροκροτούν για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλους όσοι εργάζονται σκληρά στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

Στις 27 Μαρτίου, οι ΗΠΑ έχουν πλέον περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και ο αριθμός των νεκρών καθημερινά αφήνει άλαλη την παγκόσμια κοινότητα.

Το βίντεο κλείνει με ένα απόσπασμα από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα λόγια: «Καλύτερες ημέρες θα ξαναέρθουν. Θα είμαστε με τους φίλους μας, θα είμαστε με τις οικογένειές μας. Θα συναντηθούμε ξανά».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Γερμανία: Η Lufthansa χάνει ένα εκατ. την ώρα λόγω της καραντίνας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ