Ο COVID-19, τα σενάρια για το πως δημιουργήθηκε και το τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται

1
1424

Του Υποπτεράρχου (Ο) ε.α. Δημητρίου Δρόσου (MBA, MSc, PM, MA, LLB, BSc) Μέλους ΔΣ/ΣΕΕΘΑ

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου , αποτυπωνόταν το γεγονός ότι γνωστές προσωπικότητες στο χώρο της οικονομίας μιλούσαν ήδη από το 2019 για επιβράδυνση και ύφεση το 2020, Lagarde και Phelps της Pimco και επίσης τα σημάδια δεν ήταν καλά, π.χ. υποχώρηση του δείκτη ΡΜΙ, Ιταλική οικονομία (too big to fail) κλπ. Υπήρχε και η ενδελεχής ανάλυση του Economist Intelligence Unit (ΕΙU), από τον Φεβρουάριο του 2019, όπου ο EIU έδινε τους εξής πέντε (5) μεγαλύτερους παγκόσμιους κινδύνους για το 2019:

  1. Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας.
  2. Ιδιωτικό και επιχειρηματικό χρέος των ΗΠΑ.
  3. Χρέος αναδυόμενων αγορών.
  4. Οικονομική επιβράδυνση της Κίνας.
  5. Άνοδος τιμών πετρελαίου λόγω ελλείψεων προσφοράς.

Για το 2020 οι πέντε (5) αντίστοιχοι μεγαλύτεροι κίνδυνοι ήταν, κατά τον ΕΙU τον Φεβρουάριο του 2020:

  1. Αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν
  2. Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- ΕΕ
  3. COVID-19 με «αποτύπωμα» διαρκείας στην παγκόσμια οικονομία
  4. Τα χρέη των αναδυόμενων αγορών.
  5. Διαδηλώσεις στο Hong – Kong που απειλούσαν το ίδιο το κύρος του ως τρίτου ποιο σημαντικού χρηματοοικονομικού κέντρου παγκοσμίως.

Τι σχέση έχει ο κορωνοϊός με όλα αυτά; Πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω και ειδικότερα το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Γιατί ο novel SARS-COV-2, ονομάσθηκε COVID-19; Από το ακρωνύμιο rona VIrus Disease, και το έτος ανακάλυψής του το 2019. Ο ιός ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, είναι νέος και τύπου SARS, για αυτό λέγεται και novel SARS-COV-2. Ο ιός ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019 από την πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei της Κίνας.

Τι είχε συμβεί σε αυτήν την πόλη της Κίνας λίγο νωρίτερα; Στις 18-27 Οκτωβρίου διεξήχθησαν εκεί οι αθλητικοί στρατιωτικοί αγώνες του CISM και συγκεκριμένα το 7th CISM Military World Games. Ως γνωστόν οι Κινέζοι κατηγορούν τις ΗΠΑ, ότι η αποστολή των Αμερικανών στρατιωτών που έλαβαν μέρος στους αγώνες CISM, διέδωσε τον ιό. Οι Κινέζοι επικαλούνται ότι, η αποστολή των Αμερικανών ήταν από κοντινή τους βάση στο Αφγανιστάν.

Ερώτημα που ανακύπτει: Ελέγχθηκαν ως προς τον COVID-19, οι αποστολές των αθλητών του CISM (9.308 συνολικά), από τις χώρες που έλαβαν μέρος εκεί; Εάν ναι, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τα ευρήματά τους και τις επαφές τους και εάν παρουσιάζουν αυξημένη επιδημιολογική θετικότητα ως προς τον ιό ή όχι. Σε τυχόν αρνητική περίπτωση καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα των Κινέζων, ενώ σε τυχόν θετική περίπτωση, αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον η ιστορία για περαιτέρω διερεύνηση. Διότι δεν μπορεί σε τυχόν αρνητική περίπτωση να «κόλλησαν» τον ιό μονο οι Κινέζοι και όχι οι άλλες αποστολές. Αν και στη Wuhan όπως και ευρύτερα στην επαρχία Hubei οι Κινέζοι ανέπτυξαν δοκιμαστικά εφαρμογές και κεραίες τεχνολιγίας 5G δεν φαίνεται αυτό να σχετίζεται με τον ιό, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν. Όμως το 5G σχετίζεται με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

Την ίδια ακριβώς ημερομηνία που γινόταν οι αγώνες του CISM (18 Οκτωβρίου 2019) έλαβε χώρα ένα συνέδριο στη Νέα Υόρκη.  Aυτό το meeting ονομάσθηκε Event 201 με άσκηση προσομοίωσης με θέμα ως βασικό σενάριο το πως θα αντιμετωπιζόταν μία πανδημία ενός κορωνοϊού (βλ. στο site  http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/about   ).

Συμμετείχαν: John Hopkins Center for Health Security, World Economic Forum, Bill & Melinda Gates Foundation. Οι συστάσεις – προτάσεις εντυπωσιακές του συνεδρίου:

  • Οι Κυβερνήσεις, οι Διεθνείς Οργανισμοί και οι Επιχειρήσεις έπρεπε άμεσα να προετοιμασθούν διότι διαφορετικά τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά σε ανθρώπινες ζωές, στην οικονομία και κοινωνία. Οι εταιρείες με logistics μπορούσαν να βοηθήσουν αυτή την κατάσταση. Ο δημόσιος τομέας θα επιβαρυνόταν υπερβολικά για αντιμετωπίσει την πανδημία και δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει.   
  • Έπρεπε να αναπτυχθούν αντίμετρα (MCMs- Medical Countermeasures), να υπάρξει κοινή προσπάθεια όλων. O WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) θα έπρεπε να ζητήσει από τις φαρμακευτικές να παρασκευάσουν το ταχύτερο δυνατόν εμβόλια και να υπάρχουν αποθέματα. Το ιατροφαρμακευτικό υλικό θα ήταν σε σπανιότητα σε περίπτωση καταστροφικής πανδημίας (severe pandemic / catastrophic outbreak).
  • Να μην διαταραχθούν το εμπόριο και η ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων από την πανδημία, γιατί η οικονομία θα βλαφθεί. Σημειώνω ότι αυτό το επιχείρημα ασπάζονται οι οπαδοί της «ανοσίας της αγέλης». Θα το ξαναπώ ορθώς η Ελλάδα δεν υιοθέτησε αυτές τις πολιτικές, της ανοσίας της αγέλης. Είναι μία μορφή «ευγονισμού» και απάνθρωπη που θέτει απάνθρωπα διλήμματα.
  • Κεφάλαια θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών τεστ.
  • Προετοιμασία απαιτείται για την πανδημία

Θυμίζουν κάτι οι ανωτέρω διαπιστώσεις του EVENT 201 τον Οκτ. 2019 με την τωρινή κατάσταση; Υφίσταται κάποια σχέση όλων αυτών; Δηλαδή συνέδριο EVENT 201 για πανδημία, ταυτόχρονα διεθνείς αγώνες CISM στη Wuhan, εμπορικός και γεωπολιτικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, κατηγορίες Trump για Κινεζικό ιό ή ιό της Wuhan, κατηγορίες Πεκίνου για μόλυνση από Αμερικανούς της CISM; Είναι τυχαία γεγονότα ή υπάρχει κάποιο γεωπολιτικό παιγνίδι που ο υπόλοιπος πλανήτης παρακολουθεί άφωνος και ανήμπορος να αντιδράσει;

Η περίπτωση της Ιταλίας επίσης έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η οικονομία της έχει αρνητικό outlook, οι τράπεζές της αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι μεγάλη παγκόσμια δύναμη για να «πέσει», ανήκει στους G7, έχει  πολιτική αστάθεια. Πως είναι δυνατόν μία χώρα όπως η Ιταλία που πρωταγωνισθεί σε πολλούς τομείς (τουρισμό, μόδα, εστίαση, αρώματα, αυτοκίνητα όπως Ferrari, Maserati και Lamborghini, αγροτική παραγωγή, αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, τεχνολογία, κλπ) να εμφανίζεται ως ο «ασθενής» των G7; Η πλειοψηφία του Ιταλικού λαού αντιτίθεται στη σημερινή κυβέρνηση της Ρώμης και στέκεται με ευρωσκεπτικισμό απέναντι στην E.E. (κόμμα Cinque Stelle του Vito Crimi πλέον, αφού στις 20/01/20 ο Luigi Di Maio παραιτήθηκε, και η Lega Nord με τον Salvini). O ηγέτης του Κεντροδεξιάς Forza Italia o Berlusconi είχε επίσης αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Η Ιταλία είχε υπογράψει επίσης εμπορικές συνθήκες με την Κίνα, και συμμετείχε στο φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας «Silk Road Economic Belt» (Οικονομικός δρόμος του μεταξιού σε ελεύθερη μετάφραση) ή αλλιώς  OBOR -One Belt, One Road. Η Κίνα και η Ρωσία προσέτρεξαν σε βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Ιταλία, όταν η Ε.Ε. δεν είχε τη δυνατότητα να την προσφέρει. Άφαντη ήταν εκ νέου η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.  Ερωτήματα που ανακύπτουν: είναι αλήθεια ότι η Ρωσία πλέον της ιατροφαρμακευτικής βοήθειας προς την Ιταλία, στέλνει και μονάδες ΡΒΧ πολέμου; Εάν ναι γιατί σε μία επιδημία ιατρικής φύσεως στέλνουν μονάδες ΡΒΧ, δηλαδή βιολογικού πολέμου; Ο Ερντογάν απαγόρευσε την εξαγωγή μασκών στην Ιταλία, όταν ακόμη δεν επλήττετο η Τουρκία από τον COVID-19; Εάν ναι γιατί; Είναι τελικά ο COVID-19 B.O.; Υπάρχουν είδη του ζωϊκού βασιλείου στη Λομβαρδία που είναι θετικά στον ιό; Εάν ναι, ποια είδη και πως μεταδόθηκε σε αυτά ο ιός;

Η περίπτωση του Ιραν, που πλήττεται εξοντωτικά από τον ιό, είναι πασιφανής. Αντιμετωπίζεται ως χώρα παρίας από το παγκόσμιο σύστημα και επιπροσθέτως με το εξοντωτικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψει χωρίς εξωτερική βοήθεια. Προσωπική εκτίμηση, είναι ότι μετά την Ιταλία, η βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας θα στραφεί στο Ιράν. Άλλωστε το Ιράν θεωρείται κατά τον EIU για το 2020 απειλή ανώτερη και από τον ιό. Ερώτημα που ανακύπτει: γιατί δεν αίρεται τουλάχιστον στο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό το εμπάργκο της διεθνούς κοινότητας προς το Ιράν;

Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο για τους κινδύνους και αβεβαιότητες που αντιμετώπιζαν Γερμανία, η Γαλλία και το ΗΒ  λόγω του Brexit.

Συμπερασματικά υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον ιό και που οφείλεται αυτός. Εάν ο ιός δεν είναι προϊόν εργαστηρίου, ο οποίος ξέφυγε στη Φύση, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως αυτός ο ιός εισέδυσε στον άνθρωπο. Από τις πλέον πιθανές είναι ένεκα της καταστροφικής δράσης του ανθρώπου στο περιβάλλον ένας κορωνοϊός τύπου SARS μεταλλάχθηκε. Μία άλλη εκδοχή είναι από τις νυχτερίδες και με ξενιστή τον μυρμηγκοφάγο που οι Κινέζοι τρώνε και τα δύο είδη (στη Wuhan υπήρχε αγορά άγριων ζώων που τα έσφαζαν μπροστά στον πελάτη προς βρώση χωρίς κανένα κανόνα υγιεινής), μπήκε στο ανθρώπινο είδος.

Άλλη εκδοχή είναι από άλλο ενδιάμεσο ζώο ως ξενιστής (host animal) που ακόμη είναι άγνωστο στην επιστήμη. Υπάρχει η ικανότητα του COVID-19 να επικολλάται στους υποδοχείς ACE2 του ανθρωπίνου σώματος. Αυτοί οι υποδοχείς υπάρχουν και σε διάφορα είδη του ζωϊκού βασιλείου (και σε κατοικίδια) και συνεπώς είναι πιθανή (;) η μόλυνση μεταξύ διαφορετικών ειδών. Στις 27 Φεβρουαρίου 2020 ένα Pomeranian στο Hong Kong βρέθηκε θετικό χωρίς συμπτώματα του ιού. Ωστόσο και ο ιδιοκτήτης του σκυλιού ήταν θετικός στον ιό. Οι αρχές του Hong Kong συνέστησαν όταν οι ιδιοκτήτες είναι θετικοί στον ιό και τίθενται σε καραντίνα, επειδή η επιστήμη στο συγκεκριμένο θέμα δεν γνωρίζει πολλά, καλά θα ήταν και το κατοικίδιο να απομακρυνθεί από αυτόν. Στη συνέχεια βρέθηκαν στο Hong Kong άλλα δύο θετικά σκυλιά που ήταν και οι ιδιοκτήτες τους θετικοί. Ο World Organisation for Animal Health (WOAH), δήλωσε ότι η κατάσταση εξελίσσεται και δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για μεταφορά του ιού μεταξύ των ειδών και δεν συστήνει προς το παρόν την απομάκρυνση των κατοικιδίων από τους θετικούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν μία δύσκολη κατάσταση και η τυχόν απομάκρυνση του κατοικίδίου θα την έκανε ακόμη δυσκολότερη. Στη Λομβαρδία υπήρξαν είδη του ζωϊκού βασιλείου θετικά στον ιό είτε με συμπτώματα ή άνευ αυτών;

Ο συγκεκριμένος ιός ακόμη είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί. Ήρθε για να μείνει και οι επιστήμονες συνεχώς βρίσκουν νέα ευρήματα για αυτόν. Σε κάθε περίπτωση, για τον ιό υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος: είτε για την καταστροφή του φυσικού και ζωϊκού περιβάλλοντος που προκαλεί μετάλλαξη σε υπάρχοντες ιούς, είτε ως προϊόν βιολογικού εργαστηρίου, είτε από την απληστία του να καταναλώνει οτιδήποτε βρώσιμο. Οι συνέπειές του θα είναι επίσης τρομακτικές στην παγκόσμια κοινότητα. Δυστυχώς πάνω στον ιό και στον ανθρώπινο πόνο θα στηριχθούν γεωπολιτικά παιγνίδια κατανομής ισχύος, οικονομικής απληστίας και βέβαια αλληλοκατηγορίες μεταξύ των Υπερδυνάμεων για το ποιος φταίει. Το ερώτημα όμως πρέπει να είναι επίσης και ποιος ωφελείται από αυτό; Cui Bono?

Πηγή: https://www.militaire.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αμερικανοί Και κινέζοι είναι το ίδιο ύποπτοι για Τον ιό. . Αμερική κυβέρνηση ενός πανηλιθιου επικίνδυνου τύπου. Και Κίνα ένας Θεός ξέρει τί συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Fucking rat’s.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ