Χριστούγεννα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Ιερεμίας (ΦΩΤΟ)

4
360

Σε πανηγυρική και χαρμόσυνη ατμόσφαιρα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στο Σεπτό Κέντρο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στο Φανάρι.

Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Αγκύρας Ιερεμίας, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. 

Μετά το Ιερό Ευαγγέλιο, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την εορτή των Χριστουγέννων, στο οποίο επισημαίνεται ότι «Η Εκκλησία του Χριστού είναι ο τόπος της «κοινής σωτηρίας», της «κοινής ελευθερίας» και της ελπίδας της «κοινής βασιλείας», είναι ο τρόπος της βιώσεως της ελευθεροποιού αληθείας, ο πυρήν της οποίας είναι το αληθεύειν εν αγάπη».

«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, και αι επερχόμεναι εξελίξεις είναι κατ’ άνθρωπον δυσκόλως προβλέψιμοι», σημειώνει στο μήνυμά του ο Παναγιώτατος και προσθέτει: «Η γνησία πίστις, όμως, δεν έχει διλήμματα. Ο Λόγος εγένετο σαρξ, η ‘’αλήθεια ήλθε» και ‘’παρέδραμεν η σκιά», μετέχομεν ήδη της Βασιλείας εν τη πορεία προς την τελείωσιν του έργου της ενσάρκου Θείας Οικονομίας. Έχομεν ακλόνητον την βεβαιότητα ότι το μέλλον ανήκει εις τον Χριστόν, ο Οποίος είναι ‘’χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας», ότι η Εκκλησία του Χριστού είναι και θα παραμένη τόπος αγιασμού και ενθέου βιοτής, ανακαινίσεως του ανθρώπου και του κόσμου, πρόγευσις της δόξης της Βασιλείας, ότι θα συνεχίση ‘’να δίδη την ευαγγελικήν μαρτυρίαν» και ‘’να διανέμη εν τη οικουμένη τα δώρα του Θεού: την αγάπην Του, την ειρήνην, την δικαιοσύνην, την καταλλαγήν, την δύναμιν της Αναστάσεως και την προσδοκίαν της αιωνιότητος». Το σύγχρονον ιδεολόγημα περί ‘’μεταχριστιανικής» εποχής είναι άτοπον. ‘’Μετά Χριστόν», τα πάντα είναι, και μένουν εις τον αιώνα, ‘’εν Χριστώ»».

Εκκλησιάστηκαν ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, Άρχοντες Οφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, η πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Δανάη Βασιλάκη, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας, Oleksandr Gaman, καθώς, επίσης, οι πρόξενοι της Ελλάδος, Γεώργιος Γαϊτάνης, και της Ουκρανίας, Maksym Vdovychenko και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ακολούθως, αντιπροσωπεία του Κόμματος «CHP», υπό την ηγεσία του βουλευτή, Sezgin Tanrikulu, και με τη συμμετοχή του υποψήφιου δημάρχου για τον μητροπολιτικό δήμο της Πόλης, Ekrem Imamoglu, καθώς και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από διάφορους δήμους της Πόλης, που νωρίτερα παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία, έδωσαν τις εόρτιες ευχές τους στον Παναγιώτατο, ο οποίος τους δέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου. Τις ευχές του έδωσε και ο αντιπρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Πόλης, Moris Levi, εκπρόσωπος των Θρησκευτικών και Μειονοτικών Κοινοτήτων στο Δ.Σ. της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, που εδρεύει στην Άγκυρα.

Το απόγευμα, το Φανάρι επισκέφθηκε ο τοποτηρητής του Αρμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Aram Atesyan, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, προκειμένου να ευχηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την εορτή των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τα Χριστούγεννα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με την ανάλογη πατριαρχική μεγαλοπρέπεια εορτάσθη εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον η μεγάλη δεσποτική εορτή της κατά σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

 

 

Η επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως:

Ἐν χαρμοσύνῳ ἀτμοσφαίρᾳ καί μετά λαμπρότητος ἑωρτάσθη ἐν τοῖς Πατριαρχείοις ἡ μεγάλη Ἑορτή τῆς κατά σάρκα Γεννήσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, προέστη τῆς Πατριαρχικῆς καί Συνοδικῆς Θείας Λειτουργίας, τήν Τρίτην, 25ην Δεκεμβρίου, συλλειτουρ- γούντων Αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Ἀγκύρας κ. Ἱερεμίου, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Καλλιου-πόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου καί Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου.

Μετά τό Ἱ. Εὐαγγέλιον ἀνεγνώσθη ἀπό τοῦ Ἱ. Ἄμβωνος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἰωακείμ, Ἀρχιγραμμα-τέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ἡ ἐπί τοῖς Χριστουγέννοις Πατριαρχική Ἀπόδειξις, διά τῆς ὁποίας ὁ Παναγιώτατος ἀνεφέρθη εἰς τόν χριστοτερπῆ ἑορτασμόν τῆς σαρκώσεως τοῦ Θεοῦ Λόγου ὡς πρᾶξιν ἀντιστάσεως εἰς τήν ἐκκοσμίκευσιν, εἰς τόν ἀποχρωματισμόν τῆς ἑορτῆς καί τήν μετατρoπήν της εἰς πανήγυριν τοῦ καταναλωτισμοῦ καί τῆς ματαιοδοξίας, καί δή εἰς ἕνα κόσμον πλήρη κοινωνικῶν ἐντάσεων, ἀξιολογικῶν ἀνατροπῶν, συγχύσεως, βίας καί ἀδικίας.
Μετά τήν Θείαν Λειτουργίαν ἐπεσκέφθησαν τόν Παναγι-ώτατον, εὐχηθέντες Αὐτῷ ἑορτίως, Ἀντιπροσωπεία τοῦ Κόμμα-τος «CHP», ὁ Ἐντιμ. κ. Moris Levi, Ἀντιπρόεδρος τῆς ἐνταῦθα Ἑβραϊκῆς Κοινότητος καί ἐκπρόσωπος Θρησκευτικῶν καί Μειονοτικῶν Κοινοτήτων παρά τῇ ἐν Ἀγκύρᾳ Γενικῇ Διευ-θύνσει Βακουφίων, καί ἐκπρόσωποι διαφόρων Δήμων τῆς Πόλεως.

Ἐκ μέρους τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Πατριάρχου, ἐπεσκέφθησαν τό ἀπόγευμα τῶν Χριστουγέννων καί διεβί-βασαν αὐτοῖς τάς Πατριαρχικάς εὐχάς καί τά συγχαρητήρια ἐπί τοῖς Χριστουγέννοις:

α) ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Παΐσιος, Διευθυντής τοῦ Ἰδι-αιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, ἐν τῇ ἐν Tarlabaşı ἕδρᾳ τῶν ἐνταῦθα Συροϊακωβιτῶν τόν Σεβ. Μητροπολίτην αὐτῶν κ. Filüksinos Yusuf Çetin, καί β) ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν, ἐν τῇ ἐν Hamalbaşı ἕδρᾳ τῶν ἐνταῦθα Χαλδαίων PKαθολικῶν τόν Χωρε-πίσκοπον αὐτῶν Αἰδεσιμ. κ. François Yakan.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Πάνσεπτος και Πανίερος Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου της Μεγάλης Του Χριστού Εκκλήσίας. Έτη Πολλά

  2. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΓΚΥΡΑΣ (ΗΡΕΜΟΣ -ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΛΑΜΑΤΑ)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ