ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κυριακή Προ της Χριστού Γεννήσεως με τον Σεβασμιώτατο στον ιστορικό Ναό του Ασωμάτου | Το μεγάλο έργο επισκευής του καμπαναριού και η έκκληση του π. Σακελλάρη

2
1469

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή Προ της Χριστού Γεννήσεως και ο Σεβασμιώτατος για 8η συνεχή χρονιά (όπως επεσήμανε ο π. Σακελλάρης) επέλεξε τον Ασώματο, την παλιά έδρα της Αρχιεπισκοπής Κω για να ξεκινήσει τον εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, στον κατάμεστο από προσκυνητές ιστορικό ιερό ναό, αναφέρθηκε, μετά την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, στο χαρμόσυνο άγγελμα της ενανθρωπήσεως του Θεανθρώπου και τις γενιές που προετοίμαζαν αυτή την έλευση.

Οι ανθρώπινες γενιές, έρχονται και παρέρχονται, η μια μετά την άλλη και οι άνθρωποι αναζητούσαν την αλήθεια και ποθούσαν το σωτήριο φως. Όμως πουθενά φως! Καλύπτονταν τα πάντα από την πλάκα της πνευματικής σκοτοδίνης. Ο προχριστιανικός  κόσμος σάπιζε μέσα στην ηθική έκλυση και την κοινωνική εξαθλίωση. Το ρεύμα της διαφθοράς και της ανηθικότητας έκανε παντού αισθητό το πέρασμά του, αφήνοντας αναρίθμητα ηθικά ερείπια πίσω του. Ο τότε γνωστός κόσμος, στέναζε κάτω από την ωμή βία των Ρωμαίων κατακτητών. Μεγαλύτερο, όμως, στίγμα του προχριστιανικού κόσμου ήταν ο θεσμός της δουλείας. Ο άνθρωπος, αυτή η εικόνα του Θεού, δεν αναγνωριζόταν ως ελεύθερη προσωπικότητα και δεν του καταλογιζόταν καμιά αξία.

Παρόλα αυτά, μια λαχτάρα και ένας αέναος πόθος, κυριαρχούσε στις ψυχές των ανθρώπων· η λαχτάρα και ο πόθος της λύτρωσης. Όμως αυτός  ο πόθος των ανθρώπων, αυτή η αέναη προσδοκία τους, έμεναν προσδοκώμενα ανεκπλήρωτα. Οι διάφορες θρησκείες και τα φιλοσοφικά συστήματα δεν στάθηκαν ικανά να βοηθήσουν τον άνθρωπο· να του φέρουν το φως της αλήθειας, της αγάπης, της σωτηρίας, της λύτρωσης.
Έτσι, ο Πανάγαθος και Φιλάνθρωπος Θεός, που γνώριζε τον πόθο αυτό και την αέναη προσδοκία του ανθρώπινου γένους  για λύτρωση, αλλά συνάμα και την αδυναμία του, να ανυψωθεί προς Αυτόν, ευδόκησε να κατεβεί ο Ίδιος στη γη, για να συναντήσει τον άνθρωπο! Γι’ αυτό, «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν ο Θεός τον υιόν αυτού, γενόμενον εκ γυναικός… ίνα την υιοθεσίαν απολάβωμεν» (Γαλ. δ’ 4). Προσδοκίες και πόθοι αιώνων βρίσκουν την πραγμάτωσή τους στη Γέννηση του Ιησού Χριστού. Το όνομα Του, είναι το «υπέρ παν όνομα», και μπροστά Του, «παν γόνυ κάμψει επουρανίων, επιγείων και καταχθονίων». Ο άνθρωπος, πριν είκοσι αιώνες, περίπου, δέχτηκε μια υπερκόσμια και ανερμήνευτη  επίσκεψη: «Επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών…». Ο «προ αιώνων Θεός», ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, το Δεύτερο πρόσωπο «της εν Τριάδι Αδιαιρέτου Θεότητος», γεννιέται στη γη από την Παρθένο Μαρία σαν άνθρωπος, με πνεύμα Θεού. Το είπε και προς την ίδια την Παναγία Μητέρα Του, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ κατά την ημέρα που της έφερε στη Ναζαρέτ, του Ευαγγελισμού τα ρήματα: «Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις υψίστου επισκιάσει  σοι· διό και το γεννόμενον άγιον κληθήθεται υιός Θεού», (Λουκ. α’, 34). Γεννήθηκε ο Υιός του Θεού, ο Μεσσίας, ο Ιησούς Χριστός, σαν «παιδίον νέον», για να συνδέσει μαζί Του τον καθένα μας, και να μας συναδελφώσει μεταξύ μας. Ο Αιώνιος και «ο αχώρητος παντί», χώρισε μέσα σε μια φάτνη, για να παρηγορήσει τον καταπονημένο άνθρωπο και να τον καλέσει κοντά Του, να τον αναπαύσει, να τον απελευθερώσει από την αμαρτία και να του δώσει τα εχέγγυα εκείνα που θα τον βοηθήσουν να γίνει μέτοχος της επουράνιας Βασιλείας Του!
Αυτό το κοσμοσωτήριο γεγονός ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε κι εμείς  μεθαύριο. Ένα γεγονός που έγινε, όχι για το ανώνυμο πλήθος, αλλά και για τον κάθε άνθρωπο, τον καθένα μας ξεχωριστά. Σκεπτόμαστε άραγε, πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο προσωπικός Λυτρωτής του καθενός μας και στο πρόσωπό Του συγκεντρώνεται η ύψιστη εκδήλωση της αγάπης και της ευσπλαχνίας του Θεού, για όλους μας, όσους λαχταρούμε ακόμη την «επί γης ειρήνην;»
Ποια λοιπόν είναι η θέση η δική μας μπροστά σ’ Αυτόν, που προανήγγειλαν οι προφήτες και με αγωνία ανέμενε για αιώνες η ανθρωπότητα; Η γιορτή των Χριστουγέννων για τον κάθε πιστό, για τον καθένα μας, πρέπει να  είναι μια εσωτερική ψυχική ανάγκη με πνευματικό περιεχόμενο. Πρέπει να μην προσκολλόμαστε στα επίγεια. Να ποθούμε την αληθινή μας πατρίδα, τη Βασιλεία των Ουρανών. Δεν είναι κακό να απολαμβάνουμε τα επίγεια αγαθά που μας χάρισε ο Θεός, αλλά να μην προσκολλάται η ψυχή μας σ’ αυτά. Να έχουμε μέσα μας ζωντανή την πίστη προς τον Σωτήρα Χριστό. Να προσπαθούμε με προσευχές, ελεημοσύνες και άλλες αγαθοεργίες, αλλά κυρίως με συμμετοχή, έπειτα από ειλικρινή εξομολόγηση, στη Θεία Κοινωνία, στη μετάληψη του τιμίου Σώματος και Αίματός Του, ώστε να ετοιμάζουμε κατοικία στον Ουρανό. Να προσκυνούμε τον επί γης Τεχθέντα Χριστό, κάθε μέρα, ιδίως τα Χριστούγεννα και να Τον παρακαλούμε να ελευθερώσει την ψυχή του καθενός μας από τα δεσμά της γης και να την οδηγήσει προς την αιώνια πατρίδα, την Ουράνια Βασιλεία Του.

Από την πλευρά του ο π. Σακελλάρης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και αναφέρθηκε στις εργασίες επισκευής και συντήρησης του παλιού επιβλητικού καμπαναριού της εκκλησίας, ζητώντας τη βοήθεια όλου του κόσμου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες στον αύλειο χώρο του Ναού με βοτσαλωτό και αντίστοιχες καλλιτεχνικές δημιουργίες (φωτο- βίντεο)

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής, ο Μ. Ζωίδης, ο Μ. Καζαμίας και πλήθος προσκυνητών.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχόμαστε στον Παπά μας Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία. Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι και τον ευγνωμονούμε για όλα όσα έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στην Εκκλησία μας.Ειμαστε όλοι δίπλα του και τον υπεραγαπαμε.

  2. Καλά Χριστούγεννα πάτερ σε εσένα και τους λιγοστούς κατοίκους του Ασώματου που κρατάνε το χωριό ζωντανό χειμώνα καλοκαίρι. Καλό αγώνα και δύναμη στο μέγα έργο που επιτελείς στον Ασώματο και της Χάικούτες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ