ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ταξίδι στο χρόνο ο πανηγυρικός εσπερινός του Αγίου Βασιλείου στους πρόποδες του Παλιού Πυλιού

1
1354

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με περισσότερους προσκυνητές από τις προηγούμενες χρονιές οι οποίοι αψήφισαν την παγωνιά του βουνού, μιας και το εκκλησάκι είναι μικρό και χωράει ελάχιστους μέσα, εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της πρώτης εορτής του έτους, της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου, στο φερώνυμο ανακαινισμένο εξωκκλήσι στους πρόποδες του κάστρου, στο Παλιό Πυλί.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένος από τους Ιερείς π. Μιχαήλ Τσακίρη (εφημέριο του ΙΝ των Εισοδίων Θεοτόκου Αμανιού, όπου υπάγεται το εξωκλήσι), π. Ιωάννη Σταυρόπουλο και π. Κωνσταντίνο Κεχριμπάρη.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του τόνισε για άλλη μια φορά ότι ο ορθόδοξος Άγιος Βασίλειος ή Μέγας Βασίλειος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες, δεν έχει καμία σχέση με τα δώρα, τα έλκηθρα, τον Βόρειο Πόλο, τα ξωτικά και τους τάρανδους που είχε λανσάρει σε διαφήμισή της μεγάλη πολυεθνική εταιρεία για εμπορικούς λόγους και κακώς παρασύρονται στο ίδιο πνεύμα πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Αντίθετα, έζησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας αφιερώνοντας όλη του την ασκητική ζωή, στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια, σε αντίθεση με τον Άι Βασίλη, που είναι ασπρομάλλης και ευτραφής.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά όλους τους παριστάμενους και κυρίως την οικογένεια του αγαπητού συμπολίτη μας Δαυϊδ Χατζηδαυίδ που έχει αναλάβει τη συντήρησή του, μνημονεύοντας τον αείμνηστο πατέρα του Ιάκωβο που είχε αναλάβει γύρω στο 1990 την ανακαίνιση του παλαιού αυτού Ναού το οποίο ανάγεται -όπως και η καστροπολιτεία του παλαιού Πυλιού- στα χρόνια του Οσίου Χριστοδούλου (πριν να πάει στην Πάτμο).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: η Αντιδήμαρχος Γ. Κασσιώτη, ο πρ. Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Ν. Μυλωνάς, οι μαύροι λύκοι που πάντα βοηθούν σε ότι χρειαστεί και πολλοί προσκυνητές.

Αμέσως μετά το πέρας του εσπερινού προσφέρθηκαν από την οικογένεια Χατζηδαυίδ διάφορα παραδοσιακά κεράσματα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΙΧΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ ΑΞΙΟΣ Ο ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ