ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Οι τελευταίοι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο κεκλεισμένων των θυρών

2
793

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Οι τελευταίοι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο κεκλεισμένων των θυρών με τον Σεβασμιώτατο στον ΙΝ Τιμίου Σταυρού Κω.

Πλησιάζοντας στις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, φτάσαμε στην τέλεση της ακολουθίας των τελευταίων Χαιρετισμών της Παναγίας, του επονομαζόμενου και Ακάθιστου Ύμνου.

Ένα από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και φιλολογικό μνημείο άφταστης τελειότητας. Ένας ύμνος προς την Παναγία, που, όταν ψάλλεται στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκαλεί ρίγη αληθινής συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης στους πιστούς. «Ακάθιστος Ύμνος» ονομάστηκε, επειδή, όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο, ενώ η εναλλακτική ονομασία του «Χαιρετισμοί» προέρχεται από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη Χαίρε.

Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου. Αποτελείται από το προοίμιο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α έως το Ω. Το πρώτο μέρος του ποιήματος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από τη ζωή της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση του Ιησού, Υπαπαντή κ.ά.) και το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα. Αναφέρεται γενικότερα στην ενανθρώπιση του Ιησού και τη σωτηρία των ανθρώπων, ενώ εξαίρεται η συμβολή της Παναγίας.

Ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός, καθώς οι μακροχρόνιες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Ρωμανού του Μελωδού, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου, του διάκονου και ιαμβογράφου Γεωργίου Πισίδη, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α’, του μητροπολίτη Νικομηδείας Γεωργίου Σικελιώτη, της Κασσιανής και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου.

Η επικρατούσα παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άκάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων, ενός ταταρομογγολικού φύλου, το 626. Η σωτηρία της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Πηγή: sansimera.gr

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τουλάχιστον βάλτε μεγάφωνα την μεγάλη εβδομάδα έλεος πια λες κ δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις να ακουστεί σε όλη την Κω το Χριστός Ανέστη το βράδυ της Ανάστασης.Κ όσοι είναι κοντά στις εκκλησίες μπορούν από τα μπαλκόνια τους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στους σπερινους ,στα σούπερ μάρκετ πάμε κ έχει κόσμο στον γιατρό επίσης στους φούρνους το ίδιο μόνο στην εκκλησία δεν μας αφήνουν ούτε με προϋποθέσεις .Δουλεύει το σύστημα των μασόνων των αντιχριστων,κ δεν το παιρνουμε χαμπάρι.

  2. Σε λίγο καιρό θα γράψουν πανελλήνιες τα παιδιά ,εκεί να θυμάστε θα βρουν τρόπο για να μην χαθεί η σχολική χρονιά κ καλά θα κάνουν ,γιατί κ στην εκκλησία δεν αφήνουν προαιρετικά κ με απόσταση ποιον θέλει να κοινωνήσει το Πάσχα; Κ μην ακούσω ότι μεταδίδεται η ασθένεια από την Αγία λαβίδα ,γιατί αποδεδειγμένα εδώ κ 2000 χρόνια κάνεις ιερέας δεν πέθανε από μεταδοτική ασθένεια ,όπως γνωρίζεται κατελιουν την υπόλοιπη θεία κοινωνία.Οποιος έχει μπει στο βαθύτερο νόημα της Ορθοδοξίας γνωρίζει ότι μετατρέπεται το κρασί κ το ψωμί μετά από τις ευχές που διαβάζει ο ιερέας σε σώμα κ αίμα Χριστού ,αυτά όμως είναι για τους προχωρημένους στα πνευματικά κ όχι για αυτούς που δεν γνωρίζουν από την πίστη των προγόνων τους , κ δεν έχουν ασχοληθεί δεν έχουν διαβάσει δεν έχουν δει το Άγιο φως να βγαίνει ,είναι ακόμα στο νηπιαγωγείο των θρησκευτικών.Τετοια άνθρωποι θα σου πουν πως κολλάει ο ιός από την θεία μετάληψη Ε όχι δεν κολλάει ,όταν πας να κοινωνήσεις με πίστη κ αγάπη.Οχι από την θεία κοινωνία ,μόνο όταν είναι κοντά ο ένας με τον άλλον μεταδίδεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ