Πλωτό αιολικό πάρκο στο Αιγαίο, με ρεύμα για 40.000 νοικοκυριά, σχεδιάζουν Νορβηγοί επενδυτές

0
191

Ενα πλωτό αιολικό πάρκο, με δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 40.000 νοικοκυριά, σχεδιάζει να αναγείρει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου, η νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία Equinor (η πρώην κρατική Statoil).

Οι Νορβηγοί θεωρούν ότι μια πλατφόρμα με ανεμογεννήτριες, λόγω των σχετικά χαμηλού ύψους κυμάτων και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στη συγκεκριμένη «γωνιά» του Αιγαίου, θα αποτελεί ιδανική επένδυση για την περιοχή.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόταση έχει ήδη συζητήσει ο Νορβηγός πρέσβης Γιορν Γκέλσταντ με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ στις 12 Απριλίου οι επικεφαλής όλων των τμημάτων του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Equinor θα βρίσκονται στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν σε συνέδριο αναλυτικά το ενδιαφέρον τους, μέσα και από το παράδειγμα του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο, το οποίο εγκατέστησαν πριν από μερικά χρόνια έξω από το Πίτερχεντ της Σκωτίας.

Ρεύμα για 40.000 νοικοκυριά 

«Η Equinor εγκατέστησε το πάρκο ανεμογεννητριών ανατολικά της Σκωτίας -ένα πραγματικά πολύ πετυχημένο εγχείρημα- και στην Ελλάδα η συγκεκριμένη περιοχή στο Αιγαίο είναι πολύ ενδιαφέρουσα για μια αντίστοιχη εφαρμογή αυτού του είδους της τεχνολογίας. Πρόκειται για έναν τομέα, όπου διαπιστώνουμε μία κοινή βάση ενδιαφέροντος και χρήσιμων δυνατοτήτων», ανέφερε ο κ. Γκέλσταντ σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γκέλσταντ, επιπλέον, εξήγησε ότι μέσα από τη λειτουργία ενός τέτοιου αιολικού πάρκου μπορεί να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για 40.000 νοικοκυριά και παράλληλα να υποστηριχθεί το ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη της συμβολής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 20%, όπως απορρέει από την Οδηγία 2009/28/ΕΚ

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ