Επίσκεψη Νεκτάριου Σαντορινιού στην Πάτμο

0
82

Θέμα: «Επίσκεψη Νεκτάριου Σαντορινιού στην Πάτμο»

Με αφορμή τα εγκαίνια μονάδας αφαλάτωσης στο Αγαθονήσι που θα πραγματοποιηθούν αύριο το πρωί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε το νησί της Πάτμου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Κασσάρα καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές Δωδεκανήσου κο Ηλία Καματερό και κα Άννα Μοσχονά.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατά την επίσκεψη του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Στόικο, με φορείς του νησιού και κατοίκους σχετικά με τις πολιτικές της Νησιωτικότητας που εφαρμόστηκαν αλλά και για τα επίδικα που αφορούν το νησί.

Ιδιαίτερη συνάντηση είχε με τον με τον κ. Γαμπιέρη, Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Πάτμου, όπου συζητήθηκε θετικά η στήριξη από το αρμόδιο Υπουργείου του ΠΕΔΥ του νησιού, με νέο προσωπικό και γιατρούς ειδικότητας, όταν στις αρχές του 2015 λειτουργούσε μόνο με το 1/5 του δυναμικού του και όταν πια υπάρχει μόνιμη Παιδίατρος στο νησί, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε επίσης ανοιχτή συζήτηση με επιχειρηματίες της Πάτμου με τους οποίους συνομίλησε για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ιδιαίτερα θετική αντίδραση υπήρξε σχετικά με τα οφέλη του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις νησιωτικές επιχειρήσεις, που για πρώτη φορά μέσα από μια μόνιμη θεσμοθετημένη νησιωτική πολιτική έχουν την ευκαιρία να υπερσκεράσουν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της Νησιωτικότητας.

Το σκέλος της επιδότησης των καυσίμων, που εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού, καθώς όπως είπαν ήταν ένα στοίχημα τόσο για την τουριστική ανάπτυξη, όσο και για την βελτίωση της καθημερινότητάς των ίδιων, να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ η τιμή στην αντλία, γεγονός που συντελέστηκε. Με πρόσφατα στοιχεία, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην Αττική κυμαίνεται στα 1,610 €, ενώ στην Πάτμο η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 1.709, μειώνοντας την διαφορά περίπου στα 0,10 €/ λίτρο.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι στην Πάτμο, από το 2016 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής όπως η τοποθέτηση και λειτουργία δυο μονάδων αφαλάτωσης που έλυσαν οριστικά το πρόβλημα μεταφοράς νερού με υδροφόρα και εξασφάλισαν την υδατική αυτονομία του νησιού. Αναφορικά, δε, με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο εξωτερικό υδραγωγείο του νησιού και αποτρέπουν την διασύνδεση ενός τμήματος του οικισμού της Χώρας και του οικισμού του Γροίκου με τις μ/α, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέφερε πως η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και τον Δήμο Πάτμου επέφερε τη σύνταξη μελέτης για την λύση του προβλήματος. Η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και το έργο είναι έτοιμο να υλοποιηθεί με επιχορήγηση της ΓΓΑιΝΠ, ύψους περίπου 300.000 €.

Επίσης, από το Ειδικό Αναπτυξιακό, η Πάτμος επιδοτήθηκε με περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για ένα σημαντικό έργο που θα αλλάξει την όψη του νησιού, την Αναβάθμιση πεζοδρόμων και την βελτίωση προσβάσεων στη Χώρα και στη Σκάλα. Ενώ από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών, Φιλόδημος, το νησί χρηματοδοτείται με συνολικό ποσό περίπου 2 εκ ευρώ για την κατασκευή έργων όπως η Αποχέτευση ομβρίων Σκάλας, προμήθεια μηχανημάτων, επισκευές σχολικών κτιρίων και αναβάθμιση των παιδικών χαρών του νησιού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε, ακόμη, πως η πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου με την ΚΤΥΠ Α.Ε. βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να εκπονηθούν και να παραδοθούν οι μελέτες για έναν νέο βρεφονηπιακό σταθμό στο νησί, καθώς για κτίριο μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων που τόσο είχε ανάγκη το νησί.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στους κατοίκους του νησιού ανέφερε τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στα νησιά μας και αυτό συντελέστηκε με δομημένες, ρεαλιστικές και σχεδιασμένες πολιτικές που απάντησαν στις πραγματικές ανάγκες όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στα νησιά. «Είμαστε περήφανοι που μετά από 4 χρόνια βλέπουμε και πάλι τα νησιά μας να αποκτούν ζωή και αυτοπεποίθηση μέσα από βασικά έργα υποδομής που δημιουργούν όρους ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ