ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΩΔ/ΟΥ για Πολιτική Προστασία: Προτάσεις και απόψεις της Ένωσής μας στο υπό διαβούλευση Σχ. Νόμου

0
296

Θέμα: «Προτάσεις και απόψεις της Ένωσής μας στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου»

 

 

Στις 30/12/2019 τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις». Ως καταλυτική ημερομηνία για συμμετοχή στην δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και κατάθεση απόψεων, παρατηρήσεων και σχολίων επί των σχετικών ρυθμίσεων, δόθηκε η Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00.

 

Η πρώτη ανάγνωσή του, δυστυχώς «δικαιώνει» τους επί μήνες φόβους της Ένωσής μας, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί μέσω εγγράφων μας, για ένα νομοθέτημα που αποσκοπεί στο «βόλεμα ημετέρων», την εδραίωση του ρουσφετολογικού «παζαριού» και την εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας σε θέματα που άπτονται αποκλειστικά στη λειτουργία ενός ένστολου σώματος. Με τον τρόπο αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα χάνει πλήρως την αυτοτέλεια και αυτονομία του.

 

Τα συμπεράσματα που εξάγουμε είναι ότι την ίδια στιγμή που το νομοθέτημα εφευρίσκει τρόπους να εξασφαλίσει βαθμούς στους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, «ανοίγοντάς» τους θέσεις, το χαμηλόβαθμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος οδηγείται στο τέλμα και την οικονομική εξαθλίωση. Παρά τις όποιες υποσχέσεις διαπιστώνουμε ότι στο νομοθέτημα δεν υπάρχει πρόβλεψη για Βαθμολόγιο χαμηλόβαθμων στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ επιδιώκει να ξεγελάσει τον Πυροσβέστη, ενεργοποιώντας ξανά τις ήδη υπάρχουσες «ρουσφετολογικές» σχολές Αρχιπυροσβεστών και Επιμόρφωσης Πυρονόμων.

 

Προσδοκούμε η Κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας ως αντιπολίτευση επιβεβαίωναν και διατυμπάνιζαν την αδικία που έχει υποστεί το χαμηλόβαθμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ως το μοναδικό ένστολο Σώμα που δεν έχει Βαθμολόγιο χαμηλόβαθμων και κατέθεταν σειρά σχετικών επικαίρων ερωτήσεων στη Βουλή, να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η ίδια προσδοκούμε να είναι και η στάση των κυβερνητικών βουλευτών της Περιφέρειάς μας, συμβάλλοντας στην θεσμοθέτησή του.

 

Χαιρετίζουμε την πρόθεση για επαναφορά των μορίων στον Κανονισμό Μεταθέσεων, ένα πάγιο αίτημα και της δικής μας Ένωσης. Διαφωνούμε κάθετα στη πρόθεση να μην δοθούν μόρια με αναδρομική ισχύ και επαναφέρουμε το αίτημά μας για αναδρομικότητα των μορίων τουλάχιστον για πέντε έτη σε όλους εκείνους τους συναδέλφους που τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσαν παρά τη θέλησή τους σε υπηρεσίες εκτός τόπου συμφερόντων τους, καθώς και για όσους «ξεσπιτώθηκαν» προκειμένου να επανδρώσουν τις Π.Υ Α/Λ δικαιοδοσίας Fraport.

 

Θεωρούμε ότι πρέπει:

 

  • Να επανέλθει στα 25 έτη πραγματικής Υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα το δικαίωμα να μη μετατίθενται δίχως αίτησής τους από το νομό συμφερόντων τους όλοι οι πυροσβεστικοί Υπάλληλοι από το βαθμό του Πυρονόμου και κάτω.
  • Να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία μίας αμοιβαίας μετάθεσης περισσότεροι των δύο συναδέλφων
  • Να είναι δεσμευτικό οι Πυροσβέστες μετά την αποφοίτησή τους από την οικεία σχολή και αφού τοποθετηθούν για τρία (3) έτη σε Υπηρεσίες και Σταθμούς Αττικής, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις να υπηρετούν για δύο (2) επιπλέον έτη σε Υπηρεσίες και Σταθμούς της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης, καθώς και σε Υπηρεσίες της νησιωτικής χώρας.
  • Τα ποσά που θα καταβάλλονται από τα Διοικητικά πρόστιμα να αποδίδονται στο Λογαριασμό Λεσχών του Πυροσβεστικού Σώματος και να δίδονται για τις ανάγκες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.
  • Αναφορικά με τις σχολές Αρχιπυροσβεστών και Επιμόρφωσης Πυρονόμων θεωρούμε δίκαιο για την εισαγωγή σε αυτές να πριμοδοτούνται οι συνάδελφοι ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό και το συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους στο Σώμα.

 

 

Ως Ένωση θα καταθέσουμε ως οφείλουμε τις απόψεις και προτάσεις μας τόσο στην ΠΟΕΥΠΣ, όσο και απευθείας στο site της Γ.Γ.Π.Π., καλώντας παράλληλα όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία σε συσπείρωση και πραγματοποίηση σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, κινητοποιήσεων. Δεν θα πρέπει να δεχτούμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, δίχως πρώτα οι συντάκτες του προβούν σε όλες εκείνες τις απαραίτητες τροποποιήσεις του, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι σέβονται εμάς και τις οικογένειες μας.

 

    

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χατζηκυριάκος Ιωάννης                                                                                                Κωνσταντάκης Παναγιώτης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ