Ο Αντώνης Αγιακάτσικας θα επαναλειτουργήσει την ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ!

0
366
Μια από τις πλέον αγαπητές ντόπιες εταιρείες αναψυκτικών η ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ, που συνέδεσε την ιστορία της με το νησί της Ρόδου και με μια εποχή ευημερίας και ανάπτυξης του, πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να επαναλειτουργήσει τον Μάρτιο του 2020.
Ο κ. Αντώνης Αγιακάτσικας, απόγονος της μεγάλης οικογένειας στο νησί της Ρόδου έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες για την εμφιάλωση των δημοφιλών αναψυκτικών σε συνεργασία με εταιρεία της ημεδαπής κάνοντας χρήση της ίδιας συνταγής για την παραγωγή των τριών γεύσεων από τις οποίες προέρχεται και η ονομασία της ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ., Μανταρίνι, Πορτοκάλι, Λεμόνι.
Στην δεκαετία του 1950 εργοστάσιο εσπεριδοειδών της οικογένειας Αγιακάτσικα ξεκίνησε τη λειτουργία του παράγοντας ζαχαρούχους συμπυκνωμένους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού και στην συνέχεια επεκτάθηκε στην παραγωγή αεριούχων ποτών, τη γνωστή σε όλους μας ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ.. Το εργοστάσιο κτίστηκε μέσα στο ακίνητο της οικογένειας επί της οδού Αγίου Νικολάου 106. Εκεί βρίσκονταν τα μηχανήματα στύψεως εσπεριδοειδών, το πιεστήριο, τα μηχανήματα συλλογής και εξαγωγής αιθέριων ελαίων από τους φλοιούς των φρούτων, η αντλία, οι αποστακτήρες και ο συμπυκνωτήρας σε ένα χωριστό δωμάτιο στα δεξιά το οποίο προεξείχε υψομετρικά.
Στο χώρο αμέσως δεξιά βρισκόταν το μηχάνημα πλύσεως των γυάλινων φιαλών, στον επόμενο χώρο γινόταν η εμφιάλωση και στον τελευταίο υπήρχε το μηχάνημα για την προσθήκη αερίου στα αεριούχα ποτά.
Επίσης υπήρχε μια δεξαμενή και ένας χώρος όπου βρισκόταν ο λέβητας για την θέρμανση του νερού, στοιχείο απαραίτητο για την πλύση των φιαλών αλλά και την δημιουργία των χυμών, που παρασκευάζονταν από νερό που είχε υποστεί πλήρη καθαρισμό και προσθήκη συμπυκνωμένου χυμού φρούτων και ζάχαρης.
Η ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ. έχοντας κερδίσει τους Δωδεκανησίους καταναλωτές, κάποιοι από τους οποίους ακόμη και μέχρι τις μέρες μας θυμούνται τη γεύση των συγκεκριμένων αναψυκτικών, συνέχισε τη δράση της κατά τις επόμενες δεκαετίες γνωρίζοντας ανοδική πορεία, προέκτεινε τις εγκαταστάσεις της, εξελίχθηκε και βελτιώθηκε, φτάνοντας ως το 1994. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν ευρύτατα στην αγορά τα δημοφιλή αναψυκτικά παγκοσμίου φήμης, γεγονός που επηρέασε άμεσα την παραγωγή.
Η ΜΑ.ΠΟ.ΛΕ. μην μπορώντας να αντεπεξέλθει σε αυτού του είδους τον ανταγωνισμό και στις νέες συνθήκες που ίσχυαν στην αγορά, περιορίστηκε και τελικά έκλεισε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ