Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει την Εργασία και τη μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα του Τουρισμού και της Εστίασης

0
49

«Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει την Εργασία και τη μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα του Τουρισμού και της Εστίασης»

Δήλωση Νεκτάριου Σαντορινιού μετά την τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας για το πρόγραμμα «Συν- Εργασία».

«Η Κυβέρνηση με την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί, την εκ βάθρων αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που για καιρό έψαχνε την ευκαιρία να εφαρμόσει. Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, ο κ. Βρούτσης κάνει πια καθεστώς την εκ περιτροπή εργασία, εισάγοντας μάλιστα κίνητρα για την εφαρμογή της, δίνει το πράσινο φως για μειώσεις κατά 20% στο μισθό των εργαζομένων και απελευθερώνει τις απολύσεις.

Έτσι, οι επιλογές που η Κυβέρνηση δίνει σε χιλιάδες εργαζόμενους του τουρισμού και της εστίασης είναι είτε της ανεργίας, μέσω της παράτασης αναστολής συμβάσεων εργασίας (για τους εργαζομένους στους κλάδους του τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού μέχρι τις 31 Ιουλίου και στον κλάδο της εστίασης μέχρι τις 30 Ιουνίου), είτε της μείωσης του εισοδήματός τους, αποτέλεσμα της ρύθμισης μισός μισθός- μισή εργασία, είτε της απόλυσης, αφού στην νομοθετική πρόταση δεν υπάρχει καμία ρήτρα προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις.

Περαιτέρω, για τους εποχικά εργαζόμενους, που δεν θα επαναπροσληφθούν, η ΝΔ παρατείνει το επίδομα ανεργίας μέχρι μόνο και τον Αύγουστο. Μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους που τελευταίο μισθό πήραν τον Οκτώβρη του 2019 και πρόκειται να έχουν πάλι έσοδα τον Μάρτη του 2021. Δεν την νοιάζει φαίνεται την Κυβέρνηση πως θα ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους.

Και ενώ θα περίμενε κανείς, ότι η ΝΔ «πειράζει» τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος της αγοράς και της Οικονομίας, πιστή στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της, εντούτοις οι ρυθμίσεις αυτές δεν ωφελούν σε τίποτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι τελευταίες καλούνται να πληρώσουν το σύνολο του μισθού που αντιστοιχεί στο μειωμένο ωράριο των εργαζομένων και συγχρόνως το 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στον αρχικό ονομαστικό μισθό. Δηλαδή και οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται και ούτε θέσεις εργασίας σώζονται και ούτε οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες στηρίζονται, αφού επιβαρύνονται και πάλι με όλο το μισθολογικό (θα πληρώνουν όλο το ποσό που αντιστοιχεί στο μισθό μειωμένου ωραρίου) και μη μισθολογικό κόστος (θα πληρώνουν το 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στον αρχικό ονομαστικό μισθό).

Η Κυβέρνηση καταδικάζει σε μόνιμη κρίση και ανασφάλεια τους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάνοντας πραγματικότητα το σενάριο των απολύσεων και των λουκέτων. Δεν έχει κανένα σκοπό να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, ούτε και την Εργασία και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι προτείνει την κάλυψη από το κράτος 40% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρέωση πληρωμής του υπολοίπου από τον εργοδότη, ενώ για τις ιδιαίτερα πληγείσες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών προτείνει την κάλυψη από το κράτος κατά 40% του μισθού και κατά 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Για τις επιχειρήσεις που ακόμη παραμένουν κλειστές, η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει την πλήρη κάλυψη μισθού και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Τέλος, για όσους εποχικά εργαζόμενους δεν επαναπροσληφθούν, προτείνεται, εκτός από την παράταση του επιδόματος ανεργίας, να ενταχθούν στο εισόδημα έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει υψηλότερη εισοδηματική ενίσχυση και λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη παιδιών στο νοικοκυριό του ανέργου».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ