69χρονη από Κάρπαθο πέθανε εξαιτίας λάθους σε χειρουργική επέμβαση | Συγγενείς της στρέφονται κατά πλαστικού χειρουργού & ιδ. κλινικής στην Αθήνα

0
226

Αυτό ισχυρίζονται οι συγγενείς της που στρέφονται εναντίον πλαστικού χειρουργού και ιδιωτικής κλινικής στην Αθήνα

Μία 69χρονη από την Κάρπαθο απεβίωσε όταν κατά τη διάρκεια αισθητικής χειρουργικής επέμβασης της προκλήθηκε διάτρηση εντέρου, εκ του οποίου και επήλθε ο θάνατος.

Οι συγγενείς της 69χρονης ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ιατρικό λάθος που προκλήθηκε από τον πλαστικό χειρουργό γνωστής ιδιωτικής κλινικής των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της επέμβασης που της έκανε και την οποία δεν χρειαζόταν.

Η κόρη και ο σύζυγος της 69χρονης, διά του δικηγορικού γραφείου «Μηνάς Τσέρκης και συνεργάτες» απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία- πρόσκληση – δήλωση με την οποία στρέφονται κατά του πλαστικού χειρουργού, της ιδιωτικής κλινικής αλλά και της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία είναι ασφαλισμένος ο γιατρός για τις έναντι των τρίτων από την άσκηση του επαγγέλματός του προκαλούμενες ζημίες.

Οι συγγενείς ζητούν να τους καταβληθεί το ποσό των 250.000 ευρώ στον καθένα (συνολικά 500.000 σε κόρη και σύζυγο) καθώς και τα έξοδα της κηδείας της 69χρονης γυναίκας, ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εξώδικη δήλωση, η 69χρονη απεβίωσε στις 21 Μαρτίου 2020 στο νοσοκομείο της Ρόδου από «πολυοργανική ανεπάρκεια, σηπτική καταπληξία, διάτρηση εντέρου», ωστόσο όλα φέρονται να ξεκίνησαν περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα.

Η θανούσα διατηρούσε ιδιωτική επιχείρηση στην Κάρπαθο την οποία λειτουργούσε με τη βοήθεια της κόρης της καθώς έπασχε από χρόνιας μορφής βαριά κατάθλιψη, με υφέσεις και εξάρσεις, και ελάμβανε για αυτό φαρμακευτική αγωγή.

Το ταξίδι στην Αθήνα και η «κρυφή» επέμβαση
Στις 12 Μαρτίου 2020 η κόρη της θανούσας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της και η 69χρονη την ενημέρωσε ότι είχε μεταβεί αεροπορικώς στην Αθήνα για να κάνει κάποια παραγγελία για την επιχείρησή της. Τόσο η κόρη όσο και ο σύζυγος της 69χρονης ανησύχησαν από αυτό το ξαφνικό της ταξίδι καθώς δεν τους είχε ενημερώσει, αλλά και λόγω της  εύθραυστης ψυχοσύνθεσής της.

Άλλωστε ήταν και η περίοδος έξαρσης και στη χώρα μας της πανδημίας, για αυτό και προσπάθησαν να την πείσουν να επιστρέψει πίσω, κάτι που τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει στις 14 Μαρτίου, οπότε και θα είχε ρυθμίσει την παραγγελία του καταστήματος.

Τόσο  ο σύζυγος όσο και η κόρη αν και ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την κατάσταση της 69χρονης, δεν μπορούσαν να μεταβούν στην Αθήνα για να την συναντήσουν, διότι ο πρώτος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και υπήρχε ο κίνδυνος του κορωνοϊού και η δεύτερη (η κόρη) μόλις πριν από τέσσερις μήνες είχε γεννήσει και ήταν αδύνατο να αφήσει τα βρέφη.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, στις 13 Μαρτίου 2020, η 69χρονη επικοινώνησε με τους συγγενείς της, τους είπε ότι είναι καλά και ότι ανυπομονούσε να επιστρέψει. Έκτοτε τόσο η κόρη όσο και ο σύζυγος έχασαν τα ίχνη της 69χρονης, καθώς δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της, ούτε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ούτε και στο κινητό της. Τότε άρχισαν να την αναζητούν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ η αστυνομία τους είπε πως για να γίνει δήλωση εξαφάνισης θα έπρεπε να περάσουν 24 ώρες.

Την επόμενη ημέρα, στις 14 Μαρτίου 2020, κάποιος συγγενής τους, τούς είπε να ψάξουν και στις ιδιωτικές κλινικές της πρωτεύουσας, κάτι που έκαναν αν και δεν ήλπιζαν σε κάποιο αποτέλεσμα αφού η 69χρονη δεν είχε προγραμματισμένο κάποιο χειρουργείο, ούτε έχρηζε κάποιας ιατρικής επέμβασης.

Τελικά πράγματι κατάφεραν να την εντοπίσουν στην ιδιωτική κλινική από όπου και τους ενημέρωσαν πως ο άνθρωπός τους νοσηλευόταν εκεί διότι είχε κάνει αισθητική επέμβαση και δη χειρουργείο λιποαναρροφήσεως κορμού. Οι συγγενείς επισημαίνουν στο δικόγραφο,  την ανησυχία, την απορία, την κατάπληξη, το άγχος και την απελπισία που αισθάνθηκαν, καθώς όχι μόνο δεν είχαν καμία ιδέα ότι η 69χρονη επρόκειτο να τελέσει κάποια επέμβαση και δεν είχε εκφράσει ποτέ κάποιο παράπονο για το βάρος της, αλλά κυρίως από τη φύση της επεμβάσεως, ήτοι αισθητικής φύσεως και δη λιποαναρρόφηση κορμού, καθώς η συγγενής τους είχε φυσιολογικό βάρος για μια γυναίκα της ηλικίας της.

Μία ημέρα μετά, κατάφεραν να συνομιλήσουν με την 69χρονη την οποία και ρώτησαν «γιατί έκανε αυτή την επέμβαση και πώς είναι η κατάσταση της υγείας της». Η 69χρονη τους απαντούσε μόνο ότι πονάει πολύ και δεν μπορεί να αναπνεύσει, ενώ ο γιατρός την είχε διαβεβαιώσει ότι ήταν ακίνδυνη επέμβαση χωρίς σημαντικό πόνο και θα βελτιωνόταν η εμφάνισή της.

Στη συνέχεια η κόρη της θανούσας επικοινώνησε με τον γιατρό που είχε κάνει την εγχείρηση στη μητέρα της, ο οποίος της είπε «ότι επρόκειτο για μια τυπική επέμβαση, και υπονόησε ότι η μητέρα της είναι «γκρινιάρα», καθώς όλο έλεγε «πονάω, πονάω», χωρίς λόγο.  Στην ερώτηση της κόρης προς τον γιατρό, αφού όλα είναι καλά και ο πόνος είναι φυσιολογικός για την επέμβαση, γιατί η 69χρονη δεν έλαβε εξιτήριο, ο γιατρός απάντησε πως η 69χρονη  είναι πολύ καλά και παραμένει νοσηλευόμενη στην κλινική γιατί έχει κατάθλιψη και «δε θέλουμε να είναι μόνη της στο ξενοδοχείο».

Το εξιτήριο και η «αντίστροφη μέτρηση»
Στις 15 Μαρτίου 2020 η κόρη της 69χρονης επικοινώνησε – όπως αναφέρει στην εξώδικη δήλωση- και πάλι με τον γιατρό της μητέρας της, ο οποίος της είπε πως η ασθενής του και δη μητέρα της «όλο παραπονιέται ότι πονάει, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει 300€ την ημέρα, καλύτερα να φύγει».

Με την αιτιολογία αυτή έδωσε στην 69χρονη εξιτήριο τη  Δευτέρα 16-3-2020 παρόλο τον μειωμένο αιματοκρίτη κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες (στην εισαγωγή της είχε 38 αιματοκρίτη) χωρίς περαιτέρω οδηγίες, ως όφειλε.

Στις 17 Μαρτίου 2020 η 69χρονη επέστρεψε στην Κάρπαθο, σοκάροντας με την εμφάνισή της τους συγγενείς της καθώς έδειχνε παχιά, πρησμένη στην κοιλιά, κουρασμένη, και είχε μελανιές στην κοιλιά, κάτω από το στήθος και στην πλάτη χαμηλά.  Κυρίως όμως είχε σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή, τόσο σοβαρή που η κόρη της τηλεφώνησε έντρομη στον γιατρό που την είχε χειρουργήσει και εκείνος της συνέστησε να της κάνουν την επόμενη ημέρα μία αξονική εξέταση.

Πράγματι στις 18 Μαρτίου 2020 η γυναίκα υποβλήθηκε σε ακτινογραφία στο Κέντρο Υγείας του νησιού καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι άλλο και η εξέταση έδειξε ότι υπάρχει «κάτι» στον πνεύμονα της για αυτό και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της στο νοσοκομείο της Ρόδου η οποία έγινε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ. Κατά την αεροδιακομιδή η 69χρονη χειροτέρευσε και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας της.

Στο νοσοκομείο της Ρόδου η ασθενής διεκομίσθη με συμπτώματα δύσπνοιας θωρακικού πόνου αιματώματος στο υποδόριο και σκληρίας στο υπογάστριο, όπως περιγράφονται στα συνοδευτικά της από το νοσοκομείο έγγραφα.  Εκεί ξεκίνησε ένας τεράστιος αγώνας να αντιμετωπιστεί το περιστατικό, καθώς υπήρχε αναζήτηση της αιτίας της ιατρικής της κατάστασης.

Στις 20-03-2020 σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε η κόρη της θανούσας με το γιατρό του είπε  ότι η κοιλιά της μητέρας της ήταν πολύ σκληρή.

Λίγο αργότερα ήρθε στο θάλαμο της 69χρονης ο ιατρός του νοσοκομείου Ρόδου, ο οποίος και ενημέρωσε την κόρη της ότι ο γιατρός που της είχε κάνει την επέμβαση στην Αθήνα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το νοσοκομείο Ρόδου και τους έδωσε οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της υγείας της, γιατί όπως χαρακτηριστικά τους ενημέρωσε «πρέπει να έχω τρυπήσει το έντερο» .

Από τις εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η 69χρονη εκτός από τα υγρά στην κοιλιά της  είχε και πνευμονική εμβολή και ότι θα προέβαιναν σε χειρουργική επέμβαση, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στις 20-03-2020 και διήρκησε δύο ώρες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο γιατρός του νοσοκομείου της Ρόδου ενημέρωσε την κόρη της 69χρονης ότι  «η αιτία της ταλαιπωρίας της μητέρας της,  ήταν ότι κατά την επέμβαση που της έγινε στην Αθήνα, ο γιατρός είχε τρυπήσει το έντερό της και ότι οι επόμενες ώρες ήταν κρίσιμες καθώς είχε δημιουργηθεί εσωτερική μόλυνση».
Η 69χρονη δεν άντεξε και απεβίωσε στις 21 Μαρτίου 2020 λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Οι συγγενείς θεωρούν πως ο θάνατος της 69χρονης οφείλεται σε ιατρική αμέλεια του γιατρού που την εγχείρισε στην Αθήνα, ο οποίος, όπως αναφέρουν στην εξώδικη δήλωση μεταξύ άλλων, την έπεισε να υποβληθεί σε μία εγχείρηση που δεν χρειαζόταν και την οποία έκανε χωρίς να υπάρχει άλλο άτομο (συνοδός) μαζί της.

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ