Ο χτεσινός σεισμός από την σεισμοηφαιστειακή ζώνη Akyarlar (από το geodifhs.com)

1
6836

Σεισμική δόνηση υποθαλάσσια μεγέθους 4.9 μονάδων σημειώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ. Ο σεισμός συνέβη την ώρα 19.57, στις 24/9/2017 με εστιακό βάθος κοντά στα 5 χιλιόμετρα.

H δόνηση σύμφωνα με το EMSC είχε επίκεντρο 6.96 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κω. Έγινε αισθητός από τους κατοίκους, ενώ αναφέρθηκε ότι ακούστηκε βουητό, επειδή το επίκεντρο ήταν κοντά στην πόλη της Κω. Πρόκειται για σεισμικό γεγονός που μάλλον προήλθε από ένα κανονικό ρήγμα 6χλμ. που διασχίζει το Akyarlar ή Κεφαλονία.

Είναι γνωστή περιοχή με ηφαιστειακές γεωδομές που ωστόσο δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.Πρόκειται για δευτερεύουσα τεκτονική δομή που βρίσκεται δίπλα στο ρήγμα Bodrum το οποίο έδωσε τον κύριο σεισμό Μ6.6 της 21/7/2017. Η σημερινή σεισμική ακολουθία άρχισε στις 20.04 με Μ2.3 και εστιακό βάθος 14χλμ. Αργότερα εκδηλώθηκε η δόνηση μεγέθους Μ4.3 και στις 20.19 ακολούθησε ένας μικρότερος ο Μ2.7 με εστιακό βάθος 2χλμ.

Εκτός απροόπτου, εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, το ρήγμα δεν φαίνεται να μπορεί να δώσει κάτι πιο ανησυχητικό.Ομως, το όλο σύστημα ρηγμάτων Gokova είναι απρόβλεπτο  και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η αλλοπρόσαλη μετασεισμική δραστηριότητα του οφείλεται στην εξαιρετικά θραυσμένη κρούστα, στις υψηλές θερμοκρασίες και στις υψηλές πιέσεις που επιτρέπουν την ροή υδροθερμικού ρευστού. Ο σεισμός, έγινε αισθητός στις γύρω τουρκικές επαρχίες . Σύμφωνα με τις πρώτες ειδήσεις, δεν υπήρξαν απώλειες ζωής ή περιουσίας. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι ο σεισμός είναι διαδικασία και όχι στιγμή.

Γεωδίφης

Πηγές
1.EMSC
2.Γεωλογικός χάρτης Τουρκίας

Πηγή: http://www.geodifhs.com/kappaomegaiotaalpha/-quake43-akyarlar

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ