Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: Το κάστρο της Κω που χαλούσε και πάντα το «μπάλωναν»!

Γεωδίφης: Το κάστρο της Κω που χαλούσε και πάντα το «μπάλωναν»!

3
1781

ΤΟ ΚΆΣΤΡΟ ΠΟΥ ΧΑΛΟΎΣΕ ΚΑΙ ΠΆΝΤΑ ΤΟ ΜΠΆΛΩΝΑΝ!

Το εσωτερικό του Κάστρου της Νεραντζιάς [φωτο-Αμερικάνικη Αρχαιολογική Υπηρεσία] όπως το παρέδωσαν οι Ιταλοί μόλις 4 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933.
Οι Ιωαννίτες έφτιαξαν το Κάστρο τον 14ο αιώνα. Αργότερα βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν μέγιστο σεισμό του 1493 από το Ρήγμα της Κω. Τότε σκοτώθηκαν 5000 συμπολίτες μας, για να καταλάβουμε τι έγινε εκείνη την ημέρα του Οκτώβρη που καταστράφηκαν τα κάστρα του νησιού. Ένα γεγονός που αυτό του 2017 ήταν ένα «κούνημα στην κούνια», για όσους ξέρουν.
Ο Ιταλός Α.Maiuri έγραψε «ai rifacimenti che seguirono al terremoto orrendo che fece rovinare gran parte dell’antico castello nel 1493 (Bosio, o. c., II, 512 B, O) e furono solo efficacemente iniziati dal D’Aubusson nel 1495».Αναφέρει τις μεγάλες επισκευές που ακολούθησαν.
Το Κάστρο έχει χτυπηθεί από σεισμούς και σεισμούς. Το 1863 και το 1926 βρέθηκε αντιμέτωπο με δύο σεισμούς 7,5 βαθμών από την Χάλκη και την Τήλο αντίστοιχα. Ακολούθησε το 1933 σεισμός πιο καταστροφικός από αυτόν του 2017. Οι Ιταλοί το επισκεύασαν με το στρατό τους ενώ κάθε χρόνο υποδειγματικά το συντηρούσαν.
Εν ολίγοις, πάντοτε επισκευαζόταν γιατί κανείς δεν περίμενε κάτι από τους έξω.Στηριζόμασταν στις δυνάμεις μας!Αλλωστε όπου να το κοιτάξεις μπαλώματα έχει.
Πρόσφατα άκουσα ότι σε 40-50 εκατομμύρια κοστολογείται η επισκευή του, ένα ποσό δυσβάσταχτο για τα μεγέθη της χώρας μας! Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι πετάνε στο τραπέζι μεγέθη τεράστια, ενώ δεν έχουν να προτείνουν εναλλακτικές δράσεις, πιο παραδοσιακές.Ταυτόχρονα ξοδεύονται 28 εκ. σε ένα «προβληματικό» λιμάνι,χωρίς κατάλληλες υποδομές να το υποστηρίξουν [ περιφερειακός δρόμος, κά];
Μάλλον σε αυτή την χώρα κάτι δεν πάει καλά!Πως τα κατάφεραν οι Ιταλοί, οι Οθωμανοί, οι Βενετσιάνοι. Αραγε πως το επισκεύασαν;Δεν μπορεί να μην υπάρχει τρόπος! Εχουν περάσει 2 χρόνια ,όλοι το κοιτάμε.Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση αυτού του μοναδικού μνημείου του νησιού; Στην Αλικαρνασσό το 60% του Κάστρου τους είναι ήδη έτοιμο και λειτουργεί!

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ετσι απλα ..το καστρο της Κω και της Αντιμάχειας ειναι ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ…τα λεφτα απο την επισκευη τους θα βγουν το πολυ σε 10 χρονια…..απλα μας κυβερνουν ΑΧΡΗΣΤΟΙ…και φυσικα οι κωοι που είμαστε για ζωη 6 μηνων….οτι αρπαξει ο ποφτος μας..ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ