ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Καθηλωτικές οι ομιλίες της Επιστημονικής Διημερίδας απόψε στο Χάνι… Πρόταση για ενεργειακή καταγραφή του Ασκληπιείου Κω με επιστημονικά ευρήματα που θα το «απογειώσουν»| Πρόταση στο Δήμο για ορκωμοσία όλων ανεξαιρέτως των αποφοίτων ιατρικής στην Κω

0
1058

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ ιδιαίτερες ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν απόψε στο Χάνι οι διαλέξεις των καθηγητών Σταύρου Παπαμαρινόπουλου (καθηγητής Γεωφυσικής Παν/μίου Πατρών και Πρόεδρος Εταιρείας μελέτης Ελλ. Μυθολογίας) και Παναγιώτη Νάστου (καθηγητής Κλιματολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλιματολογικού και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής διημερίδας που συνδιοργανώνουν με επιτυχία ο ραδιοφωνικός σταθμός ΕΚΦΡΑΣΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Κω και της Περιφέρεια.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Διά Βίου μάθησης και Απασχόλησης Γ. Κρητικός, ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, ο Αντιδήμαρχος Νισύρου Δ. Χασαπλαδάκης, ο Πρόεδρος των Σχ. Επιτροπών Μ. Μήτρου, η Πρόεδρος της Έν. Ξενοδόχων Ντ. Σβύνου και πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Ο καθηγητής Σταύρος Παπαμαρινόπουλος καθήλωσε το ακροατήριο αναφερόμενος αφενός στην καινοτόμο Γεωφυσική έρευνα που πραγματοποιείται στα Ασκληπιεία (έφερε το παράδειγμα του Ασκληπιείου της Λισού- παράρτημα της Επιδαύρου, στα Χανιά) για την ενεργειακή καταγραφή τους, προτείνοντας να γίνει το ίδιο στο Ασκληπιείο της Κω, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ενεργειακή υπογραφή του, με βάση επιστημονικά στοιχεία, θα προσελκύσει πλήθος ποιοτικών επισκεπτών στο νησί.

Παράλληλα πρότεινε στον Δήμο Κω να καθιερώσει απαραιτήτως την ορκωμοσία όλων των αποφοίτων των Ιατρικών σχολών στο Ασκληπιείο Κω (και όχι μόνο περιστασιακά ή συμβολικά).

Αφετέρου αναφέρθηκε στον Ιπποκράτη και στην αναφορά του για την επίτευξη και διατήρηση της υγείας η οποία χρειάζεται σωστή διατροφή ανάλογα με το φύλλο, την ηλικία, το κλίμα, αλλά και τη γεωγραφική θέση αναφερόμενος σε σύγχρονες έρευνες γεωφυσικής για το πως περιοχές με επιβαρυμένη ενεργειακά γεωγραφική θέση γίνονται αιτία πολλών ασθενειών.

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για να μείνει κανείς σε ένα σπίτι δεν χρειάζεται μόνο η μελέτη ενός πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα, αλλά και ενός γεωφυσικού για να αποφύγει επιβάρυνση της υγείας που θα προκύψει χωρίς να το καταλάβει κανείς… καθώς υπάρχουν γεωπαθογόνες περιοχές (έφερε το παράδειγμα ερευνών με έξαρση καρκίνου σε περιοχές στην Αγία Πετρούπολη).

Εξίσου ενδιαφέρουσα και καθηλωτική επίσης η δεύτερη διάλεξη του καθηγητή Παναγιώτη Νάστου για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη και την ανησυχία των επιστημόνων για τις σημαντικές κλιματικές αλλαγές με τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται ραγδαία (μέσα σε μερικές δεκαετίες παρατηρούνται αλλαγές που γίνονταν σε εκατονταετίες ή χιλιετιες).

Παράλληλα, οι συνεργάτες της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών παρουσίαζαν διάφορα ενδιαφέροντα πειράματα.

Το πρόγραμμα της επιστημονικής διημερίδας συνεχίστηκε σε σχολεία της περιοχής μας.

Χαιρετισμό απηύθυναν στην αρχή της εκδήλωσης ο ιδιοκτήτης του Ρ/Φ σταθμού ΕΚΦΡΑΣΗ Σπύρος Κλάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Κρητικός και ο Πρόεδρος των Σχ. Επιτροπών Μ. Μήτρου,

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ