Πρόκληση Ερντογάν: «Προσεύχεται» στην Αγιά Σοφιά την ημέρα της Άλωσης

0
310

Φιέστα μπροστά από την Αγιά Σοφιά ετοιμάζει παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση – Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ο ίδιος την «προσευχή»

Προσευχή στην Αγία Σοφία θα γίνει αύριο, με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αύριο, 567 χρόνια από τότε που η Πόλις Εάλω, ο Ερντογάν είπε ότι θα διαβαστεί μέσα στην Αγία Σοφία,  το εδάφιο της Άλωσης από το Κοράνι.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία».

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην δήλωση αυτή σε σημερινό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πάντως, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ακυρώθηκε η προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά που προγραμματιζόταν για αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου, όποτε και τα τζαμιά στη χώρα ανοίγουν ξανά μετά το «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού.

Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα και έξω από την Αγιά Σοφιά. Συγκεκριμένα, το κρατικό TRT έχει στήσει ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Στο χώρο αυτό προγραμματίζεται για το βράδυ της Παρασκευής ένα τηλεοπτικό σόου, με τα τείχη της Πόλης να πέφτουν,  χωρίς κοινό όμως, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Νωρίτερα, ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει η μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό ανατρέπεται τώρα με τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο Αλί Ερμπάς είχε πει προ ημερών ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης».

Πριν από ημέρες, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας και την φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ