ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Κω: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον πρωτογενή τομέα

5
1037

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΩ  ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΩ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ  ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

ΓΕΝΙΚΑ

Η  Κως  είναι  Νησί που φιλοξενεί κατά βάση μαζικό τουρισμό. Ο  πληθυσμός  την τουριστική περίοδο    τριπλασιάζεται  και κάποιες χρονιές τετραπλασιάζεται.

Η  παραγωγή και η διάθεση  των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα έχουν οργάνωση και προσανατολισμό την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης .

Η διάθεση προϊόντων από παραγωγούς  στη  λιανική ,μέσω λαϊκών αγορών, έχει  εντελώς απαξιωθεί και έχει κυριαρχήσει η πώληση  στα μεγάλα πολυκαταστήματα . Τα  πολυκαταστήματα ακολουθούν στρατηγική κεντρικών προμηθειών και διανομής πανελλαδικά αγνοώντας  ουσιαστικά τις τοπικές παραγωγές. Υπάρχουν βάσιμοι αλλά και αβάσιμοι λόγοι γιαυτό.(έχουν γίνει πολλές συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα).

Διέξοδος  εξαγωγών προς την ενδοχώρα  ή και εκτός χώρας δεν υπάρχει .

Έρευνες ,μελέτες ,προτάσεις ,διεκδίκηση δεν απέδωσαν ,η επισήμανση ότι σε περίοδο κρίσης (η επισήμανση αφορούσε κυρίως την περίπτωση θερμού επεισοδίου ή εκβιασμού από εξωγενείς  παράγοντες) θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αγνοήθηκε διαχρονικά. Βεβαίως η σημερινή κρίση είναι πρωτόγνωρη το αποτέλεσμα όμως είναι ίδιο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  :

ΔΗΜΟΣ:

-Λειτουργία  λαϊκής  αγοράς  αμέσως .Υπάρχει έτοιμος κανονισμός  ,συντάχθηκε από το Δήμο αρχές του 2019 στη βάση προτάσεων κυρίως του αγροτικού συλλόγου   ,εκκρεμούσε η έγκριση της περιφέρειας .Χρειάζεται μόνο να προστεθούν τα μέτρα  για τις λαϊκές  για την πανδημία. Απλή εφαρμογή με διαγραμμίσεις  στους επιλεγμένους χώρους  . οι αγρότες πρέπει κάπου να βρουν χώρους να εκθέσουν τα προϊόντα τους ,τα περί διατροφικής επάρκειας και μονοδιάστατης ανάπτυξης τα ξανασυζητάμε αργότερα,.

-Οι προνοιακές δομές του Δήμου έχουν στοιχεία  για φτωχούς και αναξιοπαθούντες  συμπολίτες μας. Έκδοση  κουπονιών (κονδύλιο του Δήμου)  για αγορά προϊόντων από τις λαϊκές με διπλή στόχευση :αφενός να ελαφρυνθούν οικονομικά  οι αγοραστές και αφετέρου να καλύψουν μικρό μέρος του κόστους των ΄ήδη παραχθέντων προϊόντων  οι αγρότες.

-Αγροτικές αποθήκες και εγκαταστάσεις να απαλλαγούν για λίγους μήνες από τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

-Ελάφρυνση στο κόστος του νερού άρδευσης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:

-Διάλογος με τους υπευθύνους  των μεγάλων πολυκαταστημάτων  προκειμένου να δεχθούν τοπικά προϊόντα.

-έγκριση (αν δεν έχει εγκριθεί ) του  κανονισμού  λειτουργίας για τις λαϊκές αγορές.

-Προτάσεις  προς την Κυβέρνηση σε τρείς κατευθύνσεις :

1: Μείωση του κόστους ενέργειας( ρεύμα ,πετρέλαια κλπ.)

2: Προς ΕΛΓΑ: ο ΕΛΓΑ (με στοιχεία από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ) χρηματοδοτείται  με περίπου 150000 ευρώ το χρόνο από τους παραγωγούς του Νησιού ,μπορεί κάλλιστα η κατάσταση να χαρακτηρισθεί  ως απώλεια λόγω πανδημίας αλλά και ειδικών συνθηκών και να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις ,μετά από ελέγχους που θα γίνουν.

3: Είναι γνωστό ότι ο χαρακτηρισμός  ΑΓΡΟΤΗΣ  είναι γενικός και προσδιορίζει απλώς τη μορφή εργασίας. Πρίν χρόνια  και κυρίως μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 ,όσοι ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα έχουν νομική και οικονομική υπόσταση ( νομικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες ειδικού καθεστώτος ,εργάτες γής  που αμείβονται με εργόσημο) .Η ανεύρεσή τους  από τις  ΔΟΥ  και άλλους φορείς του ΥΠΑΑΤ  είναι πλέον εύκολη. ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΩΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ Ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΊΕΣ όπως άλλες  ομοειδείς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι  και να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα λόγω κρίσης από την πανδημία.

 

Δ.Σ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩ , ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΩ.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. και χώρους διαθέτουν και τεχνογνωσία για λαΙκή αγορά! Μην κλαίτε άλλο υποκριτές, εσείς το ρίξατε σε άλλες μπίζνες και με ΝΔ και με το παλιό ΠΑΣΟΚ.

  2. Διαβάζω στην τοποθέτηση: Διέξοδος εξαγωγών προς την ενδοχώρα ή και εκτός χώρας δεν υπάρχει . Αυτό ακριβώς πως προέκυψε? Το ΔΣ του αγροτικού συλλόγου θα μπορούσε σε μια συνέντευξη τύπου ανάμεσα σε άλλα να απαντήσει. Από το ους εθρεψε Κως…. φτάσαμε στη λαϊκή αγορα… Η στραβός ειν’ ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ