Black Friday: Πανζουρλισμός, ουρές και… μποτιλιάρισμα σε δρόμους και καταστήματα (pics & vids)

5
344

Black Friday: Το αδιαχώρητο επικράτησε σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 ή όπως ονοζεται Black Friday σε πολλά καταστήματα τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.

Η εμπορική ιδέα που έρχεται από το εξωτερικό με σκοπό να γίνει θεσμός έφτασε και στην Ελλάδα με τους καταναλωτές να ανταποκρίνονται στη «Μαύρη Παρασκευή».

Οι καταναλωτές έσπευσαν από το ξημέρωμα να πάρουν θέση προκειμένου να αγοράσουν το προϊόν της επιλογής τους με… την ανάλογη έκπτωση!

Οι ουρές μπορεί να μην θύμιζαν τις ουρές που δημιουργούνται στις ΗΠΑ και στις άλλες μεγάλες χώρες ωστόσο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα.

Οι ουρές στα καταστήματα που συμμετείχαν στην Black Friday ή αλλιώς στα ελληνικά «Μαύρη Παρασκευή» ήταν ατελείωτες, τόσο στα ταμεία των καταστημάτων όσο και στους δρόμους!

Από νωρίς το πρωί σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, είχαν δημιουργηθεί ουρές έξω από καταστήματα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πολλές ακόμα πόλεις, τα οποία είχαν πολυδιαφημίσει την Black Friday.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σήμερα το πρωί:

black friday11 1

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο σοκ από τη Θεσσαλονίκη, όπου πελάτες ποδοπατήθηκαν κατά την είσοδό τους σε μεγάλο κατάστημα.

black friday7 1

black friday4 copy

Εκατοντάδες καταναλωτές περίμεναν υπομονετικά έξω από τις κλειστές πόρτες, με τους σεκιούριτι να φροντίζουν για την ηρεμία και την τάξη έως ότου και άνοιξαν οι πόρτες -στις 08:00- όταν και μπήκαν στα καταστήματα ψάχνοντας για την καλύτερη ευκαιρία.

black friday5

Η «Μαύρη Παρασκευή» ξημέρωσε και στην Πάτρα με χιλιάδες καταναλωτές να τρέχουν, στην κυριολεξία, προκειμένου να στηθούν στις ουρές για να «τερματίσουν» πρώτοι σε έναν αγώνα… δρόμου για τις καλύτερες προσφορές.

Παράλληλα, στα Χανιά ουρές πολιτών σχηματίστηκαν από το πρωί σε καταστήματα. Η μεγαλύτερη κίνηση παρατηρήθηκε σε καταστήματα ειδών υψηλής τεχνολογίας στο κέντρο της πόλης, ενώ αρκετοί ήταν οι καταναλωτές, κυρίως νεαρής ηλικίας, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις και σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και καλλυντικών.

Και στα Χανιά, τα καταστήματα που συμμετέχουν στην εκπτωτική ημέρα άνοιξαν νωρίς το πρωί και έκλεισαν αργά το βράδυ, ενώ την αντίθεσή του στη σημερινή ημέρα εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Ένας θεσμός ευρέως διαδεδομένος τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, θέλει την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοέμβρη τα καταστήματα να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν αγορές σε πολύ χαμηλές τιμές.

 

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Στην Ελλάδα, στη «Μαύρη Παρασκευή» συμμετέχουν μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, κινητών τηλεφώνων, ρούχων, κοσμημάτων, αξεσουάρ, επίπλων και ειδών σπιτιού αλλά και εμπορικά κέντρα σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι κάποιες αλυσίδες καταστημάτων ξεκίνησαν τις προσφορές ήδη από χθες και θα τις συνεχίσουν έως και το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις προσφορές που έχουν ανακοινωθεί, το ποσοστό των εκπτώσεων θα φτάνει έως 80% από την αρχική τιμή (όχι τη χαμηλή τιμή outlet που ισχύει ήδη στο εκπτωτικό χωριό) με έως και 40% έκπτωση από την τιμή outlet.

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

Ποιοι συμμετέχουν

Η πρώτη αλυσίδα που μπήκε φέτος στο χορό της Black Friday ήταν τα Public, τα οποία στην ιστοσελίδα τους μετρούν αντίστροφα.

Η GAP με μια φωτογραφία στο Facebook προανήγγειλε εκπτώσεις στα καταστήματά της, ενώ το Mc Arthur Glen άνοιξε τις πόρτες του για το καταναλωτικό κοινό στις 08:00 το πρωί με εκπτώσεις που θα φτάνουν το 70%.

Επίσης το River West, το Athens Metro mall και το εκπτωτικό πολυκατάστημα Factory Outlet συμμετέχουν στη Black Friday, ενώ η δανέζικη αλυσίδα με είδη σπιτιού Jysk έχει προσφορές 75%.

Στον εορτασμό συμμετέχουν τα καταστήματα Prince Oliver, αλλά και τα καταστήματα Media Markt που ενημέρωσαν τους πελάτες τους πως θα συμμετέχουν στη Μαύρη Παρασκευή προετοιμάζοντας το κοινό για «τιμές που τα βάφουν… μαύρα».

«Black Friday is coming… να είσαι σε φόρμα» γράφει το Πλαίσιο στη σελίδα του.

Στις εκπτωτικές ενέργειες συμμετέχουν τα καταστήματα επίπλων «Εντός» με έκπτωση 60%.

Ακόμη συμμετέχουν τα Folli Follie, ο Γερμανός και πολλά ακόμη καταστήματα, είτε πρόκειται για αλυσίδες, είτε για μεμονωμένα εμπορικά.

Black Friday και στον Πειραιά!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς θεωρεί πως «θα δοθεί μια μικρή ανάσα στην αγορά και μια ευκαιρία στους καταναλωτές να κάνουν συμφέρουσες αγορές». Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό το θεσμό -αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς -θα πρέπει να γνωρίζουν τις εξής παραμέτρους:

– η ποσότητα των προσφερόμενων ειδών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα.

– θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα.

– οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στόχος αυτής της ημέρας προσφορών, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, είναι η αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης ενόψει Χριστουγέννων, στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά, αλλά και να ωφεληθούν οι καταναλωτές με προσφορές λίγες μόλις ημέρες μετά το δεκαήμερο εκπτώσεων του Νοεμβρίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery

Φωτογραφίες Θεσσαλονίκης: thestival.gr, voria.gr

 

ΠΗΓΗnewsbomb.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η “BLACK FRIDAY” ΜΕ ΤΟ… ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΟΥΚΟΥΕ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ! 1

    Ως γνωστόν, σήμερα ήρθε και στην Ελλάδα η αμερικανιά της «Μαύρης Παρασκευής» (ή “Black Friday”, επί το αμερικανικόν). Τι πάει να πει αυτό;
    Η «Black Friday» έρχεται βεβαίως από την Αμέρικα, όπου γιορτάζεται παραδοσιακά την επόμενη της Ημέρας των Ευχαριστιών, με μεγάλες προσφορές στα καταστήματα, που σηματοδοτούν την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
    Η «μόδα» της Black Friday ήρθε στην Ευρώπη (Αγγλία και Γαλλία) τα τελευταία χρόνια.
    Διαβάζοντας τις αριστερές διαδικτυακές χαβούζες, βλέπουμε τους συνήθεις… ηρωικούς και… αντιστασιακούς τίτλους: «Μαύρη Παρασκευή Ποτέ και Πουθενά», «Μποϊκοτάζ στη Μαύρη Παρασκευή», «Η Black Friday» αποτελεί μια ακόμα μορφή εντατικοποιημένης εργασίας η οποία έρχεται να προστεθεί στην ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς», «Η Μαύρη Παρασκευή δεν είναι γιορτή, είναι καφρίλα εργοδοτική» και άλλους τέτοιους… Ωστόσο, στις ιστοχαβούζες των σπαγκοραμμένων του Περισσού –που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω- δεν υπάρχει ούτε λέξη! Γιατί άραγε; Μήπως γιατί έχουν τους λόγους τους;

  2. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η “BLACK FRIDAY” ΜΕ ΤΟ… ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΟΥΚΟΥΕ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ! 2

    Που έχουν σχέση με το ποιοι έφεραν στην Ελλάδα την αμερικανιά;

    Σίγουρα οι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει εδώ και μια βδομάδα την τεράστια διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ γνωστότατης εταιρείας, που θριαμβολογεί ότι στις 25/11 «φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την “Black Friday”, με μοναδικές προσφορές για λίγες ώρες», μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο μέχρι την «ώρα μηδέν» και προτρέποντας τους καταναλωτές «να πάνε νωρίς στο κατάστημα που τους εξυπηρετεί ώστε να βρουν το προϊόν που θέλουν».

    Ποια είναι αυτή η καπιταλιστική εταιρεία; Τα Public του συντρόφου (ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ) Πάνου Γερμανού! Που όπως λένε οι φήμες –τις οποίες το ΚΚΕ αποφεύγει ακόμα και να διαψεύσει- είναι κρυφή κομματική επιχείρηση, με «βιτρίνα» τον σύντροφο Γερμανό!
    Όπως κι αν έχει το πράμα, καλά κέρδη σύντροφοι – κι αφήστε τα κορόιδα που σας ψηφίζουν να περιμένουν την… προλεταριακή επανάσταση!

  3. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ Η “BLACK FRIDAY” ΜΕ ΤΟ… ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΟΥΚΟΥΕ; ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ! 3

    (ΥΓ): Γιατί άραγε οι αριστερίστικες κουφαλίτσες που «καταγγέλλουν» την αμερικανιά, δεν καταγγέλλουν και τα συντρόφια τους που την φέρνουν στην Ελλάδα; Και προς τι η διακομματική ομερτά για τις ξεφωνημένες αμερικανιές και τις κονόμες του κόμματος του… λαού;https://ethnikismos.net/2016/11/25/94150/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ