Νέο σοκ για Ερντογάν: Το άστρο του δύει, προελαύνει ο Ιμάμογλου

0
627

Νέα δημοσκόπηση παγιώνει τη διαφορά του Τούρκου Προέδρου από το Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, ο οποίος προπορεύεται με 6,5 ποσοστιαίες μονάδες

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αναδείχθηκε σε επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Τουρκίας μετά τη διπλή του νίκη στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, προπορεύεται σταθερά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προτιμήσεις του κοινού για επόμενος πρόεδρος, ανέφερε το βράδυ ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Avrasya.

Σε μια εκλογική μονομαχία για την προεδρία μεταξύ των δύο υποψηφίων, ο Ιμάμογλου θα περνούσε τον Ερντογάν κατά 6,5 μονάδες, δήλωσε ο Κεμάλ Εζκιράζ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό site Diken.

Ο Ιμάμογλου έγινε ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας μετά από μια μεγάλη νίκη στις τοπικές εκλογές του 2019, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το οποίο μαζί με τα ισλαμιστικά πρόδρομα κόμματα κυριαρχούσαν στο δημο Κωνσταντινούπολης για 25 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο στέλεχοw της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ουσιαστικά ισοβάθμισε στις προτιμήσεις του κοινού στη δημοσκόπηση με τον Ερντογάν, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό μόλις κατά 0,2% χαμηλότερο από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της πρωτεύουσας της Τουρκίας, ο Γιαβάς προκάλεσε θετικό θόρυβο με τη δέσμευσή του να καταργήσει τις σπατάλες στις δαπάνες του Δήμου – που ήταν ο κανόνας στις θητείες των φημάρχων του AKP -= αλλά και με τις πρόσφατες προσπάθειές του να ενισχύσει οικογένειες χαμηλού εισοδήματος από δημοτικούς πόρους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ανήκει στο φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), αλλά πάνω από το 90 τοις εκατό των ψηφοφόρων HDP δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν οποιοδήποτε υποψήφιο της αντιπολίτευσης κατέβει στις εκλογές εναντίον του Ερντογάν, ανέφερε ο Εζκιράζ της Avrasia.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Όμως, η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από το καθεστώς Ερντογάν έχουν προκαλέσει ένα βουβό κύμα αγανάκτησης – ενώ, με την τουρκική οικονομία να κρέμεται από μια κλωστή και την ευημερία των τουρκων να υποχωρεί ραγδαία και αντιστρόφως ανάλογη με τον δανεισμό τους, πολλοί Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι εκλογές μπορεί να γίνουν πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία το 2023.

newmoney.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ