Οι μαντινάδες από Ζωιδάκη-Κονταρό στο τελευταίο αντίο Μητσοτάκη: «Πριν να σε κατεβάσουμε στο νέο σπιτικό σου, σου τάζουμε Πρωθυπουργό να κάνουμε το γιο σου» (ΒΙΝΤΕΟ)

0
3675

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ριζίτικα και μαντινάδες για τον Κυριάκο Πρωθυπουργό! [vids]

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ριζίτικα και μαντινάδες για τον Κυριάκο Πρωθυπουργό! [vids]

 

Οι στιγμές ήταν συγκλονιστικές. Κρητικά ριζίτικα και μαντινάδες ακούστηκαν πάνω από τον τάφο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με αναφορές στην σύντροφο της ζωής του, Μαρίκα, αλλά και τον γιο του, Κυριάκο.

Συντετριμμένοι οι συγγενείς και οι φίλοι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία. Στα Χανιά, δίπλα στην πολυαγαπημένη του Μαρίκα, όπου έγινε η ταφή σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Μία από τις πιο «δυνατές» στιγμές ήταν όταν αντήχησαν κρητικά ριζίτικα, πάνω από τον τάφο του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ένας Κρητικός γέροντας, μαζί με πολλούς συντοπίτες του, τραγούδησαν το ριζίτικο «σε ψηλό βουνό», ενός από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς λυράρηδες της Κρήτης, του Κώστα Μουντάκη. Το συγκεκριμένο ριζίτικο είχε επιλέξει και η Ντόρα Μπακογιάννη για να αποχαιρετίσει τον πατέρας της την ημέρα του θανάτου του, με ανάρτησή της στο Facebook.

Αμέσως μετά, ο Νίκος Ζωιδάκης και ο Μανώλης Κονταρός τραγούδησαν κρητικές μαντινάδες. Πρώτος ο Μανώλης Κονταρός είπε την εξής μαντινάδα:

«Έλα σήκω απάνω αρχηγέ, που πας αυτή την ώρα,
που πας αυτή την ώρα εδά που σε χρειάζεται για να σωθεί η χώρα
«.

Στη συνέχεια ο Νίκος Ζωιδάκης είπε μια συγκινητική μαντινάδα για την Μαρίκα Μητσοτάκη:

«Αχ καινούριο σπίτι έφτιαξες στ’ Αργουλιδέ τα μέρη,
στ’ Αργουλιδέ τα μέρη,
μάλλον θα σ’ αναζήτηξε το εδικό σου ταίρι,
Οι φίλοι σ’ αποχαιρετούν, οι φίλοι σ’ αποχαιρετούν κι η οικογένειά σου,
ώπα δίπλα εις τη Μαρίκα σου, απ’ ούχες στην καρδιά σου
«
.

Σπαραγμός στον επικήδειο! Ντόρα: Σήκω επάνω ψηλέ περήφανε πατέρα μου! [vid]

Τέλος, ο Νίκος Ζωιδάκης είπε και μία μαντινάδα που αναφέρονταν στον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκο, για την οποία ξέσπασαν χειροκροτήματα:

«Όφου πριν να σε κατεβάσουνε στο νέο σπιτικό σου,
στο νέο σπιτικό σου σου τάζουμε πρωθυπουργό, να κάνουμε το γιο σου
«.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

– «Αθάνατος»! Αποχαιρέτισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οι Κρήτες – Λύγισε η Ντόρα Μπακογιάννη
– Λύγισε και αποχώρησε για λίγο η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά επέστρεψε για την ταφή του πατέρα της
– Ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, άφησε πάνω στο φέρετρο την αγαπημένη κατσούνα του παππού του
– Ο επικήδειος της Ντόρας Μπακογιάννη που έκανε την Ελλάδα να κλάψει: «Ψηλέ, περήφανε πατέρα μου, σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος»
– «Έχουν έρθει φίλοι πολλοί και δεν πάει να τους πω ότι απόθανες» – Που να βρώ τη δύναμη να σε αποχαιρετίσω;» είπε με ραγισμένη από τη συγκίνηση φωνή

 

Η Κρήτη «αγκάλιασε» για πάντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ένα από τα πιο γνωστά «τέκνα» της. Στα Χανιά, τη γενέτειρά του, δίπλα στην αγαπημένη σύντροφο της ζωής του Μαρίκα, βρίσκεται πια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πριν ταφεί στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, με θέα στο Ακρωτήρι, τον πρώην πρωθυπουργό αποχαιρέτισαν με όλες τις τιμές, με ριζίτικα και μαντινάδες οι συντοπίτες του.

Από το βράδυ της Τετάρτης (31.05.2017), όταν έφτασε με C-130 στο αεροδρόμιο της Σούδας και από εκεί στο ναό της Αγίας Μαγδαληνής, πλήθος κόσμου πέρασε για να πει το δικό του τελευταίο αντίο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αγρυπνίας, δίπλα στο φέρετρο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ήταν πάντα τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, ήταν κάποιο από τα εγγόνια του. Δεν τον άφησαν ποτέ μόνο. Και νωρίς το πρωί, έφτασε ο πιστός συνεργάτης του, ο άνθρωπος που ήταν πάντα δίπλα του, ο Μανούσος Γρυλλάκης.

Η συνέντευξη που ήθελε να προβληθεί μετά τον θάνατό του [vid]

  Με μπαλωθιές, ριζίτικα και μαντινάδα το αντίο στον «πρόεδρο»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ