Στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων φοιτητών, Χριστίνας – Ραφαηλίας Χανή και Διονύση Δαμάσκου, η αγορά των φετινών βιβλίων (ΒΙΝΤΕΟ)

1
5914

Την βαθιά θλίψη των μελών τους για την απώλεια των φοιτητών Διονύση Δαμάσκου και Χριστίνας – Ραφαηλίας Χανή, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα τα ξημερώματα της Πέμπτης, στην οδό Μελισσινού,στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, εκφράζουν με κοινό ψήφισμα τους τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας -Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου αντίστοιχα ήταν φοιτητές τα δυο παιδιά που έφυγαν από την ζωή.

Στο ψήφισμα, που υπογράφεται από τους προέδρους των δυο τμημάτων, Αλέξη Καλοκαιρινό και Έφη Αβδελά, τo οποίo δημοσίευσαν τα Ρεθεμνιώτικα Νέα, αναφέρονται τα εξής:
«Το Τμήμα Φιλολογίας και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας εκφράζουν τη βαθιά θλίψη των μελών τους για τον αδόκητο θάνατο του Διονύση Δαμάσκου, φοιτητή του Τμήματος Φιλολογίας και της Χριστίνας-Ραφαηλίας Χανή, φοιτήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα πενθεί για την απώλειά τους.

Η σκέψη μας είναι κοντά στις οικογένειές τους.

Τα δύο Τμήματα αφιερώνουν στη μνήμη του Διονύση και της Χριστίνας την αγορά των βιβλίων για τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον προϋπολογισμό των Τμημάτων, έτους 2016, που θα διαβάσουν οι δάσκαλοι και οι συμφοιτητές τους, μέλη της κοινότητας στην οποία ο Διονύσης και η Χριστίνα πάντα θα ανήκουν».

ΒΙΝΤΕΟ: Με πόνο ψυχής περίοικοι και περαστικοί αποχαιρετούν τον Διονύση και την Χριστίνα – Ραφαηλία στο φονικό σημείο της παλιάς πόλης στο Ρέθυμνο

Το θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τους περίοικους, τους καταστηματάρχες και τα σωματεία πρόληψης των τροχαίων να κάνουν λόγο από βανδαλισμούς στα σήματα κυκλοφορίας και μη σεβασμό του ΚΟΚ έως και για πλημμελείς εργασίες στο σημείο της τραγωδίας.

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-1

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-4

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-2

Ανείπωτος ο πόνος για τον αδόκητο χαμό των δύο νέων φοιτητών που έφυγαν από τη ζωή πριν ανοίξουν τα φτερά τους. 21 μόλις ετών ο νεαρός και 22 ετών η κοπέλα, από Ναύπλιο και Κω αντίστοιχα, σπούδαζαν στο Ρέθυμνο για μια καλύτερη ζωή, αυτή που όμως κόπηκε τόσο βίαια, άδικα και πρόωρα.

Από το πρωί περίοικοι, εργαζόμενοι και περαστικοί από το σημείο στη συμβολή των οδών Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, δεν μπορούν να πιστέψουν την τραγωδία που εκτυλίχθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις 5 και μισή.

Ένα μηχανάκι φέρεται να προπορευόταν από αυτό που επέβαιναν τα θύματα, όμως, ο θάνατος είχε στήσει καρτέρι στο δρόμο που σφύζει από νυχτερινή ζωή και εκεί κόπηκε το νήμα της ζωής των δύο νεαρών φοιτητών.

Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως τόσο ξαφνικά χάθηκε ο έλεγχος της δεύτερης μηχανής και έφυγαν από τη ζωή οι δύο νεαροί συνάνθρωποί μας. Άλλοι κάνουν το σταυρό τους, άλλοι αφήνουν λίγα λουλούδια, περνούν ρωτώντας τι συνέβη, όμως δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν. Η σήμανση στην οδό Νικηφόρου Φωκά έχει καταστραφεί, στην οδό Μελισσινού απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση και στις δύο πλευρές του δρόμου, ενώ συνεργεία του δήμου σήμερα νωρίς το μεσημέρι έσκαβαν για να βγάλουν το χώμα από λακκούβα και να την τσιμεντώσουν.

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-3

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-6

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-5

Αποτελεί κοινή πρακτική και κοινό μυστικό, ότι ξηλώνονται σήματα κυκλοφορίας για να κυκλοφορούν, όπως εξυπηρετείται ο καθένας στην παλιά πόλη και να μη δέχονται κλήσεις. Ο ΚΟΚ δεν τηρείται, κράνη δεν φοριούνται και ενώ στο σημείο έχουν συμβεί ατυχήματα αρκετές φορές κατά το παρελθόν, ο τηλεοπτικός φακός ως αδιάψευστος μάρτυρας αποτυπώνει εικόνες που δείχνουν ότι υπήρχε λακκούβα στο σημείο από δημοτικά έργα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το τμήμα τροχαίας Ρεθύμνου είχε αποστείλει έγγραφο για να αποκατασταθεί το οδόστρωμα, αυτό έγινε αρχικά με χώμα εν αναμονή εκ του δήμου για στρώσιμο με πίσσα και εν τέλει σήμερα και μετά τον θάνατο των δύο νέων, αφαιρέθηκε το χώμα από τη λακκούβα και στρώθηκε τσιμέντο.

Ο δρόμος ήταν ακόμη πιο στενός λόγω των έργων, με κορδέλα που αφαιρέθηκε μετά το θανατηφόρο περιστατικό, ενώ όπως πάντα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια δεν άφηναν περιθώρια για ελιγμούς.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εξέδωσε ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

Τα τροχαία δυστυχήματα διαρκώς αυξάνονται με αποτέλεσμα καθημερινά να θρηνούμε θύματα, μεταξύ των οποίων συχνά νέους ανθρώπους. Σήμερα η πανεπιστημιακή κοινότητα θρηνεί τους δύο φοιτητές που τόσο άδικα και πρόωρα έφυγαν από τη ζωή. Είναι υποχρέωση όλων να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, το μέλλον αυτού του τόπου, και να μεριμνήσουμε ώστε να έχουν την κατάλληλη κυκλοφοριακή αγωγή.

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-7

thanatiforo-troxaio-distixima-rethymno-palia-poli-5

Οι δύο φοιτητές ήταν ήδη “ουσιαστικά νεκροί”, όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σύμφωνα με τη διοίκηση και δεν μπορούσε να γίνει κάτι για να κρατηθούν στη ζωή, όμως η σύγκρουση στην κολόνα ηλεκτροφωτισμού εικάζεται ότι δεν ήταν σφοδρή, αφού δεν έγειρε, ενώ οι γείτονες σηκώθηκαν στο πόδι από φωνές ανθρώπων και όχι από τον ήχο της σύγκρουσης. Η τραγική παράλειψη μέσα σε όλες τις υπόλοιπες ήταν και η έλλειψη κράνους.

Το αίμα θα ξεθωριάσει και θα αποχρωματίσει την άσφαλτο και την κολόνα όπου έπεσαν νεκροί οι δύο νεαροί φοιτητές, όμως ο θρήνος θα συνοδεύει για μια ζωή τις οικογένειες και τους φίλους τους με ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ;

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ,ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΠΟΥ ΞΕΝΥΧΤΟΥΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ,ΥΠΕΡΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ,ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΦΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΑ,ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.[ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ].

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ