ΘΕΡΜΑ: Μερικοί το προτιμούν καυτό!

1
1291

ΜΕΡΙΚΟΊ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΎΝ ΚΑΥΤΌ!

Το νερό της Εμπρός Θέρμης, θερμαίνεται από λιωμένο πέτρωμα που είναι κάποια εκατοντάδες μέτρα από κάτω. Η θερμοπηγή εδώ και χρόνια είναι γνωστή για τις ιαματικές ιδιότητες της.
Κάποτε ο μόνος τρόπος να την επισκεφθείς ήταν μόνο διαμέσου θαλάσσης με το θρυλικό Σεβαστιάνα όταν προσέγγιζε έναν ιταλικό μώλο [που πλέον έχει χαθεί]. Η μεταφορά των υλικών για την κατασκευή του κτίσματος έγινε από την θάλασσα.Το Σεβαστιάνα του καπετάνιου Χαλκίτη σταμάτησε την δεκαετία του 60 όταν διανοίχτηκε ο δρόμος με την δίοδο που υπήρχε παλιά από την πολεοδομία Δημοσίων Έργων [Βενετσάνος, νομίζω ότι λεγόταν ο διευθυντής της]. Ευτυχώς τώρα υπάρχει δρόμος χωμάτινος που συντηρείται και η πρόσβαση κάπως έχει βελτιωθεί. Ομως, οι κίνδυνοι από τα βράχια ακόμη ελλοχεύουν. Πριν κάποια χρόνια διανοίχτηκε δεύτερη δίοδος η οποία όμως διευκολύνει περισσότερο το έργο της θαλάσσιας διάβρωσης στα βράχια.
Τα νερά της πηγής συνήθως περιέχουν ξεχωριστή βλάστηση. Οι θερμοκρασίες, τα επίπεδα pH, η περιεκτικότητα σε μέταλλα, κάνουν το γεωπεριβάλλον της πηγής να επηρεάζει την ανάπτυξη φυτών. Συχνά τα βρύα είναι οι μοναδικοί επιζώντες σε ζώνες με εξαιρετικά ζεστό περιβάλλον. Παραδόξως, η θερμοπηγή είναι περισσότερο από ποτέ γεμάτη με βρύα που έχουν προσαρμόσει τα ποσοστά αναπνοής της ρίζας τους στο ζεστό περιβάλλον. Αν και χαλαρωτικό το νερό της πηγής, κάποιοι αισθάνονται άβολα από τα γλοιώδη τμήματα τους. Ομως τα βρυόφυτα της Ε.Θέρμης επιβιώνουν σε θερμοκρασία 45,2 βαθμούς, ένα περιβάλλον όπου άνθρωποι δυσκολεύονται να αντέξουν ακόμη για ελάχιστα λεπτά.
Τα βρυόφυτα υπάρχουν σε μια ευρεία ποικιλία οικοτόπων. Μπορούν να αναπτυχθούν σε μια σειρά θερμοκρασιών από ψυχρές εως καυτές, σε ύψη από το επίπεδο της θάλασσας σε ορεινό και υγρασία από ξηρά οικοσυστήματα σε υγρά τροπικά δάση. Τα βρυόφυτα συναντώνται εκεί όπου τα αγγειακά φυτά δεν μπορούν επειδή δεν εξαρτώνται από τις ρίζες για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών από το έδαφος. Είναι άνοσα στην αλλαγή του κλίματος και μπορούν να επιβιώσουν σε βράχους και γυμνά εδάφη.
Το ζεστό χλωριονατριούχο νερό της θερμοπηγής έχει διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα, μειώνει πραγματικά τους πόνους του σώματος και των ποδιών. Η πηγή είναι ιδανική για λουτροθεραπεία και για την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.Το νερό της εάν είναι μικροβιολογικά ελεγμένο, είναι καλό να το κρατάτε πάνω σας για κάποιες ώρες. Επειδή περιέχει ελεύθερο CO2, δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου [<6 μήνες]. Αντενδείκνυται για ποσιθεραπεία και για τις εγκύους όταν έχει υψηλά ποσοστά ραδονίου.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και νερό
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ